Στους 40ο η θερμοκρασία στη Λάρισα

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2014 10:30 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:42

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία σήμερα στη Λάρισα και σε όλη την Ελλάδα, με αποκορύφωμα αύριο Πέμπτη, οπότε στη Λάρισα πιθανώς θα φτάσει στους 40 βαθμούς Κελσίου και μπορεί, κατά τόπους, να τους ξεπεράσει, λίγο. Πάντως σήμερα Τετάρτη, αναμένεται να προσεγγίσει τους 39 βαθμούς και σε αυτό θα συμβάλει και ο λίβας, που θα φυσήξει. Από την Παρασκευή όμως, θα δροσίσει και πάλι και η θερμοκρασία θα κατέβει σε φυσιολογικά, για την εποχή, επίπεδα.

Για τις τάσεις του καιρού, ενόψει και της αυριανής κορύφωσης, μίλησε στην «Ε» ο μαθηματικός- μετεωρολόγος κ. Παναγ. Σκριμιζέας, ο οποίος μάλιστα σημείωσε ότι χθες Τρίτη, η μέγιστη στη Λάρισα, έφτασε τους 36 βαθμούς, πιθανώς η μεγαλύτερη σε όλη την Ελλάδα, για τη χθεσινή ημέρα. Όμως, όπως τόνισε, ξεκίνησε από τους 16 ελάχιστη, το πρωί κι αυτό ήταν πολύ σημαντικό. Για σήμερα Τετάρτη προβλέπεται άνοδος και της μέγιστης, που θα  προσεγγίσει τους 39. Σε αυτό θα συμβάλει και ο λίβας  (ΝΔ άνεμος).

Για αύριο Πέμπτη, οι τάσεις είναι ανοδικές και μπορεί η θερμοκρασία να «σκαρφαλώσει» στους 40 βαθμούς και λίγο παραπάνω, τοπικά. Φαίνεται να υπάρχει αρκετή συννεφιά το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη και η ελάχιστη θερμοκρασία την Πέμπτη, στη Λάρισα, ίσως να ξεπεράσει λίγο τους 20 βαθμούς. Το κρίσιμο όριο της ελάχιστης είναι όταν φτάνει τους 25 βαθμούς. Τότε, το ανθρώπινο σώμα κουράζεται, δεν έχει τον χρόνο να δροσιστεί μέσα στο 24ωρο. 

Όμως, θα υπάρξει υποχώρηση από την Παρασκευή, σημειώνει ο κ. Π. Σκριμιζέας. Βέβαια, η ελάχιστη θερμοκρασία την Παρασκευή θα είναι γύρω στους 20, αλλά η μέγιστη θα είναι κάπου στους 36 κι αυτό είναι καλό. Στη δυτική Θεσσαλία, η δροσιά ης Παρασκευής, μπορεί να αργήσει λίγο και το μεσημέρι της Παρασκευής να υπάρξουν θερμοκρασίες…

Γενικά, για το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου στη Λάρισα, δεν είναι περίεργες τέτοιες θερμοκρασίες και δεν συμβαίνουν για πρώτη φορά. Από το αρχείο, που τηρείται μετά το 1955, η μέγιστη θερμοκρασία τέτοια εποχή, που σημειώθηκε στη Λάρισα, ήταν το 1982, με 42, 2 βαθμούς, στις 25 Ιουνίου. Από το 1955 έχουν καταγραφεί 17 περιπτώσεις με παρόμοιες θερμοκρασίες στη Λάρισα και την περιοχή. Δεν μπορούμε να πούμε λοιπόν, με αυτά τα στοιχεία για κλιματική αλλαγή. Το κομβικό σημείο είναι πάντα η ελάχιστη θερμοκρασία του 24ωρου, σε συνδυασμό με τη μέγιστη, καταλήγει ο κ. Π. Σκριμιζέας. Αν είναι υψηλή η ελάχιστη και παρατείνεται για μέρες, τότε θα υπάρχει ζήτημα…

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Στο μεταξύ, από την πολιτική προστασία του Δήμου Λαρισαίων, ανακοινώθηκαν μέτρα  για  την  πρόληψη  εμφάνισης  συμπτωμάτων  κατά τον  καύσωνα. Σε αυτά αναφέρονται:

Αποφυγή  έκθεσης στον  ήλιο.  Αναζήτηση σκιερών και δροσερών χώρων. Aνοιχτόχρωμα   ρούχα. Αποφυγή  βαριάς  σωματικής  εργασίας. Άφθονα  υγρά. Όχι  οινοπνευματώδη  ποτά. Διατροφή  με  λαχανικά  και  φρούτα. Συχνά  λουτρά. Ελαφρύ  ντύσιμο  νεογνών  και  πολλά  υγρά. Προσοχή  στις  ομάδες  υψηλού  κινδύνου (άτομα άνω   των  65 ετών, άτομα με  χρόνια  νοσήματα,  άτομα  που  παίρνουν  φάρμακα). Όλα τα ΚΑΠΗ του Δήμου Λαρισαίων διαθέτουν κλιματιζόμενες αίθουσες. Οι  χώροι  εργασίας  πρέπει  να διαθέτουν κλιματιστικά  μηχανήματα  και  όλα  τα  ιδρύματα  που  περιθάλπουν  νεογνά,  βρέφη,  παιδιά, ηλικιωμένους  και  άτομα  με  ειδικές  ανάγκες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass