ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΒΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΚΟΥΔΕΣ …ΤΗΝ ΠΑΤΟΥΣΑ ΣΤΟ ΜΕΛΙ

Ηλεκτροφόρα σύρματα στα μελίσσια…

* Επιδοτούμενη η τοποθέτηση, μόλις των 12 Volt η απώθηση

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2014 0:38 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:29
 
Αν η έκφραση «έβαλε το δάχτυλο στο μέλι», όταν αναφέρεται σε ανθρώπους έχει τελείως διαφορετική μεταφορική έννοια, για τις αρκούδες, αφού είναι κυριολεκτικά η πιο εκλεκτή τους λιχουδιά, αυτή στην οποία δεν μπορούν να αντισταθούν και βάζουν την... πατούσα τους. Οπότε, τώρα το καλοκαίρι που οι μελισσοκόμοι ανηφορίζουν τα μελίσσια τους προς το βουνά, για να πετύχουν και καλύτερη ποιότητα στο μέλι τους λόγω της βλάστησης σε μεγαλύτερα υψόμετρα, λαμβάνουν τα... ηλεκτροφόρα μέτρα τους και στο νομό Λάρισας.
Παρότι, όπως λένε οι γνωρίζοντες, κάποια χρόνια πριν στον Όλυμπο αν ρώταγε κανείς τους παλιούς, θα έπαιρνε την απάντηση ότι «δεν υπάρχουν αρκούδες». Τα τελευταία χρόνια όμως «μυστηριωδώς» έχει παρατηρηθεί μια αξιοπρόσεκτη αύξηση του πληθυσμού τους, οπότε η προστασία των μελισσιών κρίνεται απαραίτητη.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στην «Ε» ο υπεύθυνος του κλάδου Μελισσοκομίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λάρισας Αλ. Μεσημέρης, τοποθετούν ηλεκτροφόρα περίφραξη γύρω από τα μελίσσια προκειμένου να τα προφυλάξουν .
Μία περίφραξη, ένα ηλιακό κάτοπτρο με μπαταρία από κάτω το οποίο μαζεύει ηλεκτρική ενέργεια, και...Και όταν η αρκούδα πλησιάσει στο...μέλι, παθαίνει μία...άκακη ηλεκτροπληξία, καθώς την χτυπούν περί τα 12 volt αρκετά για να την τρομάξουν και να την απωθήσουν, αλλά όχι για της κάνουν κακό.
Παρότι η ηλεκτροφόρα περίφραξη αποτελεί κυρίως «εργαλείο απώθησης» των αρκούδων από τους μελισσοκόμους, ωστόσο ενίοτε χρησιμοποιείται και από τους κτηνοτρόφους όταν βόσκουν τα κοπάδια τους σε ανοιχτούς χώρους και θέλουν να τα περιορίσουν σε αυτούς.
Η τοποθέτηση της ηλεκτροφόρας περίφραξης είναι επιδοτούμενη και μάλιστα κατά 80% και όπως ανακοίνωσε χθες η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στη δράση 1.1, που αφορά στην «Αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης» του Μέτρου 2.1.6 του ΠΑΑ 2007-2013, με πενταετή διάρκεια δέσμευσης, 7 δικαιούχοι των οποίων έχει γίνει η κατάταξη - αξιολόγηση των αιτήσεών που έχουν εγκριθεί. Η συνολική δαπάνη για το Νομό μας ανέρχεται σε 7.986,35 €.
Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης έχουν αναρτηθεί στο πίνακα ανακοινώσεων της Υπηρεσίας.
Για την κατηγορία των «εν δυνάμει δικαιούχων» σημειώνεται ότι οι δημοσιοποιούμενες καταστάσεις δεν αποτελούν ανάληψη δέσμευσης εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέχρι της έκδοσης της ατομικής απόφασης ένταξης πράξης και την αποδοχή της από τους δικαιούχους, η οποία πρόκειται να αποσταλεί στον κάθε δικαιούχο.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λάρισας, στο τηλέφωνο 2413511213 (πληροφορίες: Αλέξανδρος Μεσημέρης).
Μαρίνα Αποστολοπούλου
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass