ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Οι 6 «σταυροφόροι» για τη νέα 5ετία

Δημοσίευση: 06 Ιουν 2014 4:03 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:14
 Πρακτικά, ένας στους 10 Λαρισαίους ψήφισε κάποιον απ΄ αυτούς. Τους έξι που πρώτευσαν ο καθένας τους στο συνδυασμό που μετείχε στις εκλογές για τον Δήμο Λαρισαίων. Ισχυρές υποψηφιότητες ξεχώρισαν με διαφορά μεταξύ των 1.100 υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που διεκδίκησαν τον σταυρό από τους ψηφοφόρους της Λάρισας.
 
Συνεντεύξεις: Σωτ. Ζαχαριάς
Και οι έξι μαζί, οι πρωτεύσαντες, συγκέντρωσαν περί τους 7.500 σταυρούς, ανάμεσα στα 70.000 έγκυρα ψηφοδέλτια που καταμετρήθηκαν στις κάλπες.
-Ο Γιώργος Σούλτης, καθηγητής ΤΕΙ, της «Συμπαράταξης» του Απ. Καλογιάννη.
-Ο Δημήτρης Γεωργάκης, συνταγματάρχης ε. α. , της «Νέας Αρχής» με επικεφαλής τη Ρ. Καραλαριώτου.
-Ο Θανάσης Μαμάκος, δικηγόρος, με την «Πόλη του Αύριο» του Κ. Τζανακούλη.
-Η Αγγελική Παναγιωτακοπούλου, φαρμακοποιός, που εκλέχθηκε με την «Ανθρώπινη Πόλη» του Ε. Νασιώκα.
-Ο Μάριος Ξηρομερίτης, γιατρός, με τη «Νέα Λάρισα» του Ντ. Διαμάντου.
-Ο Πέτρος Κρίκης, γυμναστής, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με τον Γ. Λαμπρούλη.
Προφανές το ενδιαφέρον για τις απόψεις και τη στάση του καθενός, όσο μπορεί να αποτυπωθεί από κάποια λίγα λόγια τους, σε 6 μίνι συνεντεύξεις. Λογικά θα παίξουν κάποιον ιδιαίτερο ρόλο, ο καθένας τους, στο νέο δημοτικό συμβούλιο και στις παρατάξεις τους στην ερχόμενη 5ετία. Και από τους έξι, ζητήθηκε να απαντήσουν σε δύο ερωτήσεις, διαφορετικές για τον καθένα, προκειμένου να τους γνωρίσουν καλύτερα και όσοι δεν τους ψήφισαν.
 
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΛΤΗΣ
«Καμία απαίτηση στην κατανομή αξιωμάτων,
οι Λαρισαίοι θα δουν αμέσως τη διαφορά»
 
* Κύριε Σούλτη, ως επικεφαλής της μεγαλύτερης δημοτικής παράταξης που μετείχε στη Συμπαράταξη και όντας από εκείνους που μόχθησαν για τη δημιουργία της, περιμένατε την πρωτιά; Θα έχετε αντίστοιχη απαίτηση στην κατανομή των αξιωμάτων στη νέα δημοτική αρχή;
- Η πρωτιά ήταν πράγματι για μένα μια δικαίωση και ευχαριστώ όλους τους συμπολίτες μας που με τίμησαν με την ψήφο τους. Πράγματι το εγχείρημα της Συμπαράταξης δεν ήταν εύκολο. Ειδικά εγώ, σαν επικεφαλής μιας μεγάλης παράταξης, με ιστορία και με όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στο πολιτικό σκηνικό, πραγματικά υπήρξαν στιγμές που έφτασα τα όρια μου. Οι συμπολίτες μας όμως, μας δικαίωσαν και αυτό πρέπει να μείνει σαν παρακαταθήκη στα πολιτικά πράγματα της πόλης μας και όχι μόνο αυτής.
Και όχι, δεν έχω καμία απαίτηση στην κατανομή των αξιωμάτων στη νέα δημοτική αρχή, γιατί εμείς στη Συμπαράταξη δεν σκεφτόμαστε με τον παλαιοκομματικό τρόπο που για πολλά χρόνια ζήσαμε την πόλη μας. Η διοίκηση για μας είναι συλλογική υπόθεση, η διοίκηση για μας απαιτεί σκληρή δουλειά και πολλές φορές εμπειρία και ικανότητες, και δεν μπορεί να είναι μόνο ανταμοιβή για τις ψήφους και τους προεκλογικούς κόπους του καθενός μας. Εγώ, για όποια θέση κριθώ ικανός και κατάλληλος από τη Συμπαράταξη και τον δήμαρχο, θα την υπηρετήσω με σκληρή δουλειά και πάθος.
* Τι διαφορετικό νομίζετε ότι θα δουν οι Λαρισαίοι με τη νέα δημοτική αρχή, εκτός από την Βαβέλ σε σύγχρονη έκδοση καθώς οι εκλεγέντες με τον συνδυασμό προέρχονται από πεντέξι διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες…
- Ας μην σκεφτόμαστε με όρους του παρελθόντος. Δεν υπάρχει καμία απολύτως Βαβέλ. Πρώτον όλοι όσοι συμμετείχαμε στο εγχείρημα συμφωνήσαμε σε μια διακήρυξη αρχών στην οποία περιγράφονται με σαφήνεια οι πολιτικές μας θέσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση, για το όραμα μας και τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτούμε ως δημοτική αρχή. Δεύτερον προεκλογικά συμφωνήσαμε όλοι σε ένα άλλο μοντέλο διοίκησης, συμμετοχικό, με διαφάνεια και έλεγχο από τους πολίτες, όπως και σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα. Όλα αυτά δεν ήταν για μας επικοινωνιακά τρυκ όπως μας έχουν μέχρι τώρα συνηθίσει, αλλά πολιτική ουσία. Αυτά ακριβώς θα δουν αμέσως οι Λαρισαίοι με τη νέα δημοτική αρχή. Πιστεύουμε πραγματικά ότι θα φανεί αμέσως το διαφορετικό που επαγγελλόμαστε και το οποίο δεν θα είναι μια απλή αλλαγή φρουράς το δήμο, αλλά μια πραγματική ανατροπή.
 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ
«Οι Λαρισαίοι μ΄ εμπιστεύονται και με επιβραβεύουν»
 
* Κύριε Γεωργάκη, ξανά προσωπικός θρίαμβος στις εκλογές, ωστόσο πάλι στην αντιπολίτευση, τι έφταιξε κι έχασε ο συνδυασμός;
- Πρώτα απ΄ όλα αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω από τα μύχια της ψυχής μου όλους τους συμπολίτες μου που κι αυτή τη φορά, με τη βούληση της ψήφου των, με ανέδειξαν πρώτο δημοτικό σύμβουλο με το ψηφοδέλτιο της κυρίας Ρένας Καραλαριώτου και να τους διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να είμαι όπως πάντα ο εαυτός μου, δίπλα και πλάι στον συνάνθρωπό μου, να αγωνιστούμε για τη Λάρισα που αγαπάμε και που όλους μας ενώνει.
Ως γνωστό την πρώτη Κυριακή δίνουμε τη μάχη και για την παράταξη αλλά και για τους εαυτούς μας, εγώ τα έπραξα και τα δύο. Η δεύτερη Κυριακή έχει να κάνει κυρίως με τις επιλογές και τη στρατηγική και των αρχηγών.
* Τα έδρανα και τον ρόλο της αντιπολίτευσης τα γνωρίζετε καλά, θα κινηθείτε μήπως διαφορετικά σ΄ αυτή τη θητεία; Έχετε κάποιο προσωπικό στόχο για όταν αυτή τελειώσει;
- Ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο πράγματι δεν μου είναι άγνωστα, φιλοδοξούσα να πιστεύω ότι αυτή τη φορά θα ήμουν στα έδρανα της συμπολίτευσης, όμως οι συμπολίτες μας έκριναν ότι ο συνδυασμός μας πρέπει να είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Για μένα απολύτως σεβαστή η κρίση και η θέληση της Λαρισαϊκής κοινωνίας.
Θα ασκήσω τα καθήκοντά μου κάνοντας γόνιμη κι εποικοδομητική αντιπολίτευση έχοντας ως γνώμονα το συμφέρον και το όφελος των συμπολιτών μας. Εξάλλου οι Λαρισαίοι γνωρίζουν την ανιδιοτελή προσφορά μου και κάθε φορά μ΄ εμπιστεύονται και με επιβραβεύουν με τη ψήφο τους.
Σε όλη μου τη διαδρομή δεν υπήρξα κενόδοξος ή μωροφιλόδοξος, ήμουνα και συνεχίζω να είμαι, συγκρατημένα αισιόδοξος. Η ζωή θα δείξει…
 
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΙΚΗΣ
 «Η νέα δημοτική αρχή έδειξε ήδη
την σύμπλευσή της με την απερχόμενη»
 
* Κύριε Κρίκη, πάλι ψηλά σε σταυρούς, ακόμη ψηλότερα σ΄ αυτές τις εκλογές, αναλαμβάνετε κάποιο πιο σημαντικό ρόλο σ΄ αυτή τη θητεία; Είναι κι ο επικεφαλής της παράταξης με υποχρεώσεις στη Βουλή…
- Είναι γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό Λαρισαίων, το 10,20%, μας εμπιστεύτηκε για μια ακόμη φορά και με την ψήφο του έστειλε αντιπροσώπους της Λαϊκής Συσπείρωσης στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Όσον αφορά την επιτυχία σε σταυρούς, αυτή αντικατοπτρίζει κυρίως συλλογική δουλειά από συντρόφους και συναγωνιστές. Εξάλλου στην δική μας φιλοσοφία δεν ερμηνεύονται αυτές οι επιτυχίες ως προσωπικές αλλά ως αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και συγκεκριμένου καταμερισμού ευθύνης. Στα πλαίσια αυτού του καταμερισμού θα αναλάβω συγκεκριμένες ευθύνες όπως είχα και στο διάστημα της προηγούμενης θητείας μου στο Δ.Σ.
* Προβλέπετε ότι θα είναι διαφορετική η νέα δημοτική αρχή από την απερχόμενη; Εσείς θα την αντιπολιτευτείτε από αλλιώτικη αφετηρία;
- Η δική μας αφετηρία δεν αλλάζει και αυτή είναι η υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων και η ικανοποίηση των όλο και διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών. Με βάση αυτή την αρχή θα ασκήσουμε αντιπολίτευση και στη νέα δημοτική αρχή αλλά και στην κεντρική διοίκηση. Εμείς προεκλογικά ως Λαϊκή Συσπείρωση είχαμε κάνει συγκεκριμένη κριτική στις θέσεις της «Συμπαράταξης». Η νέα δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ και τα κομμάτια που την αποτελούν παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες για άλλη διοίκηση και πριν ο «αλέκτωρ….», έδειξαν την σύμπλευσή τους στις βασικές κατευθύνσεις με την απερχόμενη δημοτική αρχή Τζανακούλη μετά και την πρόσφατη συνάντηση με τον κ. Καλογιάννη, σε μια σειρά ζητήματα όπως, την εφαρμογή ελαστικών σχέσεων απασχόλησης, την στήριξη της ανταποδοτικότητας στις υπηρεσίες, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, αλλά και την συνέχεια στην εκτέλεση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού του Δήμου για το 2014, επομένως έχουν δώσει έως τώρα αντιλαϊκά δείγματα γραφής. Εμείς μέσα και έξω από το Δ.Σ. θα είμαστε μαζί με το λαό στην πρωτοπορία για να διεκδικούμε μέτρα προστασίας και ανακούφισης, βάζοντας εμπόδια στην εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών πολιτικών είτε τοπικά, είτε σε κεντρικό επίπεδο.
 
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Θα ασκήσουμε εποικοδομητική αντιπολίτευση»
 
* Κυρία Παναγιωτακοπούλου, πως νοιώσατε με την πρωτιά, το περιμένατε, σας βαραίνει από δω και πέρα η επίδοσή σας;
- Σε κάθε αγώνα που δίνει κανείς στη ζωή του έχει φυσικά σαν στόχο την νίκη και την τελική επίτευξη του όποιου σκοπού. Η πρωτιά δεν μπορεί να είναι στόχος γιατί είναι αποτέλεσμα πολλών παραμέτρων και ως τέτοια είναι απρόβλεπτη. Σαφώς και είναι μεγάλη τιμή για μένα η επιλογή των συμπολιτών μου σαν πρώτη στην παράταξή μου. Η αγάπη, η εκτίμηση και η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου δεν είναι βάρος. Είναι μια σχέση αμφίδρομη και αποτελεί για μένα κίνητρο να αγωνιστώ με ήθος, συνέπεια και υπευθυνότητα για την πραγματοποίηση των αναγκών τους και την βελτίωση της καθημερινότητας τους.
* Πώς νομίζετε ότι πρέπει να κινηθεί η παράταξή σας ως αντιπολιτευόμενη, όταν κιόλας πολλοί από τους ψηφοφόρους σας του α΄ γύρου εκτιμάται ότι στον δεύτερο υπερψήφισαν τον νέο δήμαρχο;
- Από το βράδυ της πρώτης Κυριακής των εκλογών έγινε με σαφήνεια γνωστό ότι η θέση της παράταξης ήταν να απέχει από κάθε είδους συνεργασίες και συμφωνίες ώστε ο κάθε ψηφοφόρος μας στην δεύτερη Κυριακή να κινηθεί και να ψηφίσει κατά την κρίση του. Δεν έχω στη διάθεσή μου στοιχεία που να αποδεικνύουν πως κινήθηκε το εκλογικό σώμα που μας ψήφισε την πρώτη Κυριακή των εκλογών στις εκλογές της δεύτερης Κυριακής. Αυτό, όπως και να έχει, δεν αλλάζει την πολιτική και τις θέσεις μας. Εμείς το δείξαμε ξεκάθαρα με τον προεκλογικό μας λόγο προσβλέπουμε σε καλές σχέσεις και συνεργασίες με όλες τις παρατάξεις για το καλό του Δήμου. Θα ασκήσουμε εποικοδομητική αντιπολίτευση στηρίζοντας κάθε καλή προσπάθεια και πρόταση για προκοπή και ανάπτυξη. Θα σταθούμε απέναντι σε πολιτικές λαϊκισμού που οδήγησαν τη χώρα μας στο σημείο που είναι σήμερα, σε κάθε τι που είναι αντίθετο με τις αρχές και τις αξίες μας. Σκοπεύουμε να καταθέσουμε και εμείς τις προτάσεις μας. Η παράταξή μας θα είναι δραστήρια, ήρθαμε για να μείνουμε δεν θα παρακολουθούμε μόνο τις εξελίξεις.
 
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΜΑΚΟΣ
«Αργότερα η συζήτηση διαδοχής του Κ. Τζανακούλη»
 
* Κύριε Μαμάκο, δήμαρχος Γιάννουλης παλιότερα, αναπληρωτής δήμαρχος Λάρισας μετά, τώρα καλείστε να παίξετε στο «ξερό» της αντιπολίτευσης. Θα τα καταφέρετε; Δεν θα είναι βαρετό;
- Το κίνητρόο μου ήταν και εξακολουθεί να είναι η προσφορά προς την πόλη μας, σαν ελάχιστη υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας και τους συνανθρώπους μας. Υπό αυτή την έννοια δεν είναι βαρετό να υπηρετείς το σύνολο, απ’ όποια θέση σε κατατάξει ο κόσμος. Κανείς μας δεν γεννιέται για να διοικεί, για να κυριαρχεί ευθύς εξαρχής. Ξεκινάμε όλοι σαν «στρατιώτες» κι αυτός ο τίτλος για μένα είναι σημαντικός. Στην πορεία όλοι μετεξελισσόμαστε και άλλωστε ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι αρκετά χρήσιμος. Υπάρχει κι εκεί πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει. Ο έλεγχος των αποφάσεων της διοίκησης είναι εξίσου σημαντικός με αυτή καθ’ αυτή τη λήψη των αποφάσεων. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω λοιπόν ότι με την ίδια θέρμη που ασκήσαμε διοίκηση, θα ασκήσουμε γόνιμη και εποικοδομητική αντιπολίτευση.
* Νέος με εμπειρία όμως και καλή «προίκα» από τις εκλογές. Κι αφού ο Κ. Τζανακούλης προανήγγειλε νέο αρχηγό στην παράταξή σας σύντομα, ενδιαφέρεστε; Θα το επιδιώξετε;
- Σ’ αυτή τη φάση το σημαντικό είναι να κρατηθεί όρθια η παράταξη διαχειριζόμενη το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό είναι το κύριο μέλημα και το δικό μου και του δημάρχου και νομίζω όλων όσων συμμετέχουμε. Μια συζήτηση διαδοχής του κ. Τζανακούλη σ’ αυτή τη φάση δεν βοηθά. Αν παρ’ όλα αυτά προκύψει νομίζω ότι θα κριθούμε όλοι απ’ αυτό: Κατά πόσο δηλαδή διαφυλάξαμε την ενότητα και εγγυηθήκαμε το μέλλον της παράταξης, όχι με γνώμονα τις προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά κυρίως τη διασφάλιση της πορείας μας και κυρίως με την προστασία των όσων πετύχαμε στη διάρκεια της θητείας μας για την πόλη και τους ανθρώπους της. Η καλή ατομική πορεία στις εκλογές και η αποδοχή των συμπολιτών είναι ένα καίριο σημείο αναφοράς, αλλά το κυρίαρχο πιστεύω πως είναι η δυνατότητα για ομαδική δουλειά, η αντίληψη των μηνυμάτων της κοινωνίας και κυρίως η εγγύηση της δύναμης που μας έδωσαν οι Λαρισαίοι που μας επέλεξαν στις εκλογές. Για όλους μας πάντως, το να καλύψουμε το κενό της απουσίας του Κ. Τζανακούλη δεν θα είναι εύκολο και γι’ αυτό πιστεύω πως η συζήτηση αυτή στη δεδομένη χρονική στιγμή είναι μάλλον άκαιρη.
 
ΜΑΡΙΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ
«Δημιουργικά δίπλα στη Νέα Δημοτική Αρχή»
 
* Κύριε Ξηρομερίτη, ο συνδυασμός όχι και τόσο ψηλά, προσωπικά όμως εκτοξευτήκατε. Πώς θα αξιοποιήσετε την επίδοσή σας; Έχετε προσωπικά πολιτικά σχέδια;
- Καταρχάς θερμά συγχαρητήρια στον νέο δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη.Tα προσωπικά πολιτικά σχέδια αρχίζουν και τελειώνουν με την προσφορά μου στον δήμο μας, την γενέθλια γη μας. Η προσπάθεια δεν τελειώνει αλλά αρχίζει τώρα. Το όνειρό μου για αυτή την 5ετία είναι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε δημιουργικά την Νέα Δημοτική Αρχή και να υλοποιήσουμε προτάσεις και να δώσουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα που θα μας κάνουν περήφανους και θα καταστήσουν τον Δήμο μας βιώσιμο.
* Μέχρι τώρα σε νομαρχία και δήμο βρισκόσαστε πάντα από την πλευρά της πλειοψηφίας, της Αρχής. Τώρα στην αντιπολίτευση, πόσο δημιουργικό ρόλο προσδοκάτε;
- Από το 1995 αυτοδιοικητικός, διετέλεσα πρόεδρος νομαρχιακού συμβουλίου Λάρισας, πρόεδρος οργανισμών και αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Λαρισαίων. Εργάσθηκα από όλες τις θέσεις και άφησα δείγματα γραφής. Ο Καλλικράτης ρίχνει γέφυρες και χτίζει διαύλους για όσους επιθυμούν να εργασθούν στον Δήμο και για την οικονομική άνθησή του. Είμαι εδώ στις επάλξεις με μεράκι για να βοηθήσω τον Δήμο να σταθεί στα πόδια του.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass