ΕΝΤΟΝΟ «ΚΑΤΗΓΟΡΩ» ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΣ-ΟΤΑ

Πώς η αξιολόγηση γίνεται «χαφιεδισμός»

* Ζητούν από τους εργαζόμενους να αντιδράσουν

Δημοσίευση: 06 Ιουν 2014 4:06 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:14
 Του Δημήτρη Βάλλα
Το γεγονός ότι το μέτρο της αξιολόγησης αποτελεί ένα μέτρο της ευρύτερης μεταρρύθμισης που σαν στόχο έχει να κάνει το κράτος πιο «λειτουργικό» για τους μονοπωλιακούς ομίλους επισήμαναν χθες σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας τα μέλη της ΔΑΣ-ΟΤΑ του Δήμου Λαρισαίων, κατακρίνοντας το όλο σύστημα.
«Πρόκειται, τόνισαν στη συνέντευξη, όχι για ένα σύστημα που βαθμολογεί τους υπαλλήλους ως προς την άσκηση των καθηκόντων τους, αλλά, συγκρίνοντας τον έναν με τον άλλον. Πρόκειται για ένα σύστημα που καλλιεργεί τον ανταγωνισμό , δημιουργεί συνθήκες διαίρεσης των εργαζομένων και προάγει τον «χαφιεδισμό»…
Στη συνέντευξη, τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΑΣ-ΟΤΑ κ. Γ. Παπαδούλης, Ζ. Γκαραλιάκος, Ν. Ράπτης και Α. Τσολάκης μεταξύ άλλων ανέφεραν:
«Η προπαγάνδα της κυβέρνησης προσπαθεί να παρουσιάσει την «αξιολόγηση» ως ένα μέσο που θα βελτιώσει τη λειτουργία του κράτους, προς όφελος του λαού, θα κάνει ταχύτερη και καλύτερη την εξυπηρέτησή του. Στην πραγματικότητα, το μέτρο της «αξιολόγησης» είναι μέρος μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης, που στόχο έχει να κάνει το κράτος πιο «λειτουργικό» για τους μονοπωλιακούς ομίλους, από κάθε άποψη.
Τη διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνει και η Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2014 - 2016, που πρόσφατα παρουσίασε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σε αυτό το κείμενο, περιγράφεται ο ρόλος στον οποίο καλείται να προσαρμοστεί καλύτερα το κράτος.
...Της «αξιολόγησης» προηγείται ο επιμερισμός των ποσοστών. Σε κάθε δήμο την ευθύνη αυτή την έχει ο κάθε δήμαρχος από τη στιγμή που δεν υπάρχει γενικός διευθυντής. Έτσι ο δήμαρχος αποφασίζει πώς θα επιμεριστούν τα προαναφερόμενα κλιμάκια. Για παράδειγμα, ο Δήμος Λαρισαίων έχει 12 Διευθύνσεις(οργανικές μονάδες), μπορεί ο εκάστοτε δήμαρχος να αποφασίσει ότι το 15% των υπαλλήλων που θα βαθμολογηθούν από 1 έως 6 θα προέρχονται όλοι από μία υπηρεσία (οργανική μονάδα).
...Καταγγέλλουμε την υποκρισία της Κ.Ε.Δ.Ε. και ΕΝ.ΠΕ. που ενώ συμφωνούν με τον νόμο για την αξιολόγηση, όπως συμφωνούν και με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη γενικότερη λειτουργία των ΟΤΑ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ζήτησαν αναβολή της εφαρμογής του, μπροστά στις πρόσφατες τοπικές εκλογές.
Στο ίδιο έργο πρωταγωνιστές και η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ που για άλλη μια φορά τα “δίπλωσε”. Μάζεψε τις κινητοποιήσεις για την αξιολόγηση, πριν καν ξεκινήσουν... Αρκέστηκε στην αναβολή της διαδικασίας της αξιολόγησης, που εξήγγειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και σάλπισε την αναβολή των προγραμματισμένων για τις 28-4-2014 καταλήψεων, συγκεντρώσεων και Γενικών Συνελεύσεων.
Καλλιεργεί και με αυτό τον τρόπο τον εφησυχασμό στους εργαζόμενους ότι μπορεί το ζήτημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, το ζήτημα δηλαδή του κρατικού αντιδραστικού ελέγχου των εργαζομένων να αντιμετωπιστεί όταν ξεκινήσει, όταν προκύψει... με κάποιες στιγμιαίες και αποσπασματικές αντιδράσεις, αντί της σχεδιασμένης και οργανωμένης συλλογικής δράσης. Για άλλη μια φορά συμμαχεί με τους δημάρχους.
Η ΔΑΣ ΟΤΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους να μην δείξουν καμιά αναμονή για λύσεις «από τα πάνω», από τους λεγόμενους παλιούς ή νέους κυβερνητικούς «σωτήρες», τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΠΟΕ-ΟΤΑ, της ΑΔΕΔΥ καθώς και της πλειοψηφίας του Συλλόγου μας. Να μην έχει κανένας αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρξουν λύσεις σε όφελος του λαού έξω από τους ταξικούς – λαϊκούς αγώνες..
Όλοι στον Αγώνα! Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση τώρα!
* Δεν θα δεχθούμε καμιά απόλυση-καμιά διαθεσιμότητα
* Όχι στον αντιδραστικό κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη αξιολόγηση. Όχι στη σύνδεση μισθού-αξιολόγησης».
* Να εμποδίσουμε τα μέτρα της σφαγής των Δημοσίων Υπαλλήλων - Να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική.
* Δεν συμπληρώνουμε τα έντυπα αξιολόγησης και με συλλογικές αποφάσεις, τα καταθέτουμε μέσω του Συλλόγου στις αντίστοιχες υπηρεσίες. Οργανώνουμε την πάλη και την αντίσταση των εργαζομένων με όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα (αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων, μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας-καταλήψεις στις αντίστοιχες υπηρεσίες κ.α.). Κανένας προϊστάμενος-κανένας διευθυντής να μην γίνει αξιολογητής. Δεν έχουν θέση στα σωματεία οι αξιολογητές.
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass