ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΚΑΡΔΑΡΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Μεταξοχώρι: 35 χρόνια Γιορτή Κερασιού

Δημοσίευση: 06 Ιουν 2014 4:03 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:14
 ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη
Ήταν 35 χρόνια πριν, όταν το γραφικό Μεταξοχώρι της Αγιάς πρωτοδιοργάνωνε τη Γιορτή Κερασιού. Το ημερολόγιο έγραφε 7 Ιουνίου 1980 και κανείς ίσως δεν φανταζόταν τότε την επιτυχία που το εγχείρημα αυτό κατόπιν θα είχε.
Επιτυχία τεράστια, αφού γρήγορα η γιορτή αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα του νομού Λάρισας και έναυσμα για τη διοργάνωση παρόμοιων σε άλλες περιοχές της χώρας μας.
Το Μεταξοχώρι, μέσα από αυτή, μόνο κερδισμένο βγήκε. Το κεράσι του απέκτησε κάτι σαν ταυτότητα, σαν μια ανεπίσημη ονομασία προέλευσης. Οι παραγωγοί του ωφελήθηκαν. Χιλιάδες άτομα συνολικά, με αφορμή την ετήσια διοργάνωση της Γιορτής Κερασιού, το επισκέφτηκαν όλη αυτή τη μακρά περίοδο και γνώρισαν την ασύγκριτη ομορφιά του χωριού. Ενός χωριού που συνθέτει, άλλωστε, αξιοζήλευτα τον πολιτισμό, την παράδοση και το φυσικό κάλλος.
Χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Κισσάβου, καταπράσινο, χωρισμένο στα δύο από μια ρεματιά κατάφυτη από πανύψηλα πλατάνια, σαγηνεύει τον καθένα που το περπατάει. Γεμάτο από καλντερίμια και καταπληκτικά, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, αρχοντικά, γεμάτο από παλιές εκκλησιές που κρύβουν ανεκτίμητους θρησκευτικούς θησαυρούς, εύκολα αποτέλεσε τα τελευταία σαράντα χρόνια και συνεχίζει να αποτελεί θέρετρο πάμπολλων γνωστών ανά την Ελλάδα ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών.
Η Γιορτή μάλλον ήρθε για να δέσει και να διαφημίσει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Ήταν μια ιδέα του αείμνηστου Αγιώτη πολιτικού Τάκη Καρδάρα, του αείμνηστου Μεταξοχωρίτη γιατρού Αντώνη Καφετσιούλη και του τότε προέδρου του χωριού Αντώνη Τσακνάκη που με το Κοινοτικό του Συμβούλιο την έκανε πράξη, για την οποία ασφαλώς ως σήμερα θα είναι υπερήφανος.
Όλοι οι Μεταξοχωρίτες αγκάλιασαν εξαρχής την προσπάθεια. Προσπάθεια, που συνεχίστηκε και από τους επόμενους κοινοτάρχες και κρατά ως και τώρα που ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για να πραγματωθεί και η 35η Γιορτή Κερασιού.
Το πρόγραμμα για φέτος περιλαμβάνει:
Αύριο Σάββατο 7 Ιουνίου
8 μ.μ., άφιξη επισήμων στο Τοπικό Αρχείο – ΓΑΚ Αγιάς. Εγκαίνια έκθεσης καλλιτεχνικών δημιουργιών, ζωγραφικής, αγιογραφίας και κατασκευών, καλλιτεχνών της Αγιάς. Ξενάγηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου.
9 .μ.μ, αγιασμός, χαιρετισμοί, ομιλίες στην Κεντρική πλατεία του χωριού.
10 μ.μ., ξενάγηση στο Παρθεναγωγείο και στην έκθεση ζωγραφικής του εικαστικού τμήματος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας». Ομιλία της κλινικής διαιτολόγου – διατροφολόγου Αθανασίας Γιανναρού, με θέμα « Το κεράσι, το φυσικό υπερφρούτο».
10:30 μ.μ., παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Μ.Π.Σ. «Μ. Δάλλας» στον αύλειο χώρο του Παρθεναγωγείου.
Κυριακή 8 Ιουνίου
12 μ., καλλιτεχνικό εργαστήρι για παιδιά με ζωγραφική και παιχνίδι με τον πυλό στην πλατεία.
9 μ.μ., παρουσίαση εκδήλωσης του Προωδειακού Τμήματος της Μουσικής Σχολής Δήμου Αγιάς και στη συνέχεια μουσική βραδιά από τους καθηγητές της Σχολής στον αύλειο χώρο του Παρθεναγωγείου.
(ΣΗΜ: Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Γιάννη Γουργιώτη)
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass