ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Σταγόνα στον ωκεανό ο κοινωνικός τουρισμός

* Διακοπές για λιγότερους και... ακριβότερες

Δημοσίευση: 03 Ιουν 2014 2:40 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:08
Του Δημήτρη Βάλλα
Την έντονη κριτική του Εργατικού Κέντρου Λάρισας έχει προκαλέσει το φετινό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά περίπου 120.000 εργαζόμενους σε όλη τη Ελλάδα.
Μιλώντας στην «Ε» ο πρόεδρος του Ε.Κ.Λ. κ. Τάσος Τσιαπλές θα επισημάνει ότι το φετινό προγραμμα αποτελεί μια «σταγόνα στον ωκεανό».
Το 2013, θα μας πει ο πρόεδρος του ΕΚΛ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΝΚΑ, το 73% των Ελλήνων δεν πήγε ούτε μία ημέρα διακοπές, και από αυτούς που πήγαν το 80% διέμενε σε σπίτια συγγενών και φίλων.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά πολύ λίγους, καθώς η συμμετοχή είναι πολύ παραπάνω και ελάχιστοι πλέον έχουν άδεια για να πάνε με αφορμή τις ελαστικές μορφές εργασίας.
Από τα 540.000 δελτία που χορηγούσε μέχρι πρότινος η Εργατική Εστία τώρα έχουμε φθάσει στις 120.000...
Πρόκειται για διακοπές που αφορούν λιγότερους και είναι και ακριβότερες!»
Περί κοινωνικού τουρισμού
 Εν τω μεταξύ, αναλύοντας τις θέσεις του ΕΚΛ περί κοινωνικού τουρισμού, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θα υπάρξει και δημόσια τοποθέτηση για τα τεκταινόμενα ο κ. Τσιαπλές θα επισημάνει:
«“Σταγόνα στον ωκεανό” αποτελεί το φετινό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας καθώς υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά σε μόλις 120.000 επιταγές, ύψους 10 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα, που ξεκινά την 1/8/2014 και «τρέχει» για δεύτερη χρονιά φέτος, αφορά στην επιδότηση διακοπών εργαζομένων, ανέργων και των οικογενειών τους, ωστόσο είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες με δεδομένο ότι οι εγγεγραμμένοι -και όχι οι πραγματικοί- άνεργοι φτάνουν το 1,5 εκατομμύριο, ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι εργατικές λαϊκές οικογένειες που βλέπουν τις διακοπές ως όνειρο «θερινής νυχτός», όπως επίσης και οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και οι ανασφάλιστοι. Παράλληλα και αυτά τα χρήματα που δαπανώνται για να δείξει η κυβέρνηση το δήθεν κοινωνικό της πρόσωπο, προέρχονται από κρατήσεις των εργαζομένων, ενώ η κυβέρνηση κατάργησε τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, συγχωνεύοντάς τον στον ΟΑΕΔ, ουσιαστικά καταργώντας ακόμη και αυτό το περιορισμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, που εκπονούσε παλαιότερα ο Οργανισμός.
Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, διεκδικεί μεταξύ άλλων την:
* Προστασία του δικαιώματος για αναψυχή και διακοπές για όλους τους εργαζόμενους μέσα από την εξασφάλιση της μηνιάτικης άδειας και του 14ου μισθού για τις διακοπές.
* Γενναία επέκταση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού σε αριθμό δικαιούχων, διάρκεια και επιδότηση διαμονής, μετακίνησης.
* Δωρεάν διακοπές για όλα τα παιδιά των εργαζόμενων.
* Δωρεάν διακοπές για τους συνταξιούχους και τους φτωχούς αγρότες.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass