ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ, «ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΟΥΝ» ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΥΠΑ

Τα σήματα και τα μηνύματά τους

Δημοσίευση: 26 Απρ 2014 23:50 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:11
 
Επιμέλεια: Βαγγ. Κακάρας
ΓΗ, στάχυ, ποτάμι, αρχαίο θέατρο, δέντρο, πόλη, γαρύφαλλο, κοινότητα, ψηφιδωτό, συμμαχία, αύριο, αρχή, συμπαράταξη, νέα, δρόμος, συμπολιτεία, ταυτότητα.
Μερικές από τις λέξεις «κλειδιά», δανεισμένες από τις ονομασίες των περιφερειακών και δημοτικών παρατάξεων που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, είτε για την ανάδειξη νέας αρχής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας – είτε για την ανάδειξη νέας αρχής στον Δήμο Λαρισαίων.
Μια λέξη, ένα σύμβολο. Μια εικόνα, ένα μήνυμα. Ένα σκίτσο, μια ζωή. Ένας τίτλος, ένας τόπος. Σήματα που αποδίδουν τη φιλοσοφία των παρατάξεων και των επικεφαλής τους. Την πολιτική προέλευση, την καταγωγή, την ιστορία του τόπου. Σήματα που αναδεικνύουν τον στόχο των παρατάξεων, το όραμα, που δηλώνουν πρόθεση, που επιχειρούν να «παντρέψουν» το παρόν και το μέλλον.
Σήματα καλαίσθητα στις περισσότερες των περιπτώσεων που αξίζουν της προσοχής των πολιτών, αν και η αλήθεια είναι πως, ελάχιστοι δίνουν σημασία.
Άλλωστε η γενικότερη εκτίμηση είναι πως, οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – κατά το πρότυπο των εθνικών εκλογών - διεξάγονται, δυστυχώς ή ευτυχώς, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται περισσότερα στα πρόσωπα και λιγότερο, έως και καθόλου, στα προγράμματα των παρατάξεων, για το τι πρεσβεύουν και, ποιες είναι οι προτεραιότητές τους.
Παρότι, δήμοι και περιφέρειες, στην επόμενη περίοδο θα κληθούν εκ των πραγμάτων να διαδραματίσουν έναν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο, παρό,τι οι αποφάσεις των νέων τοπικών αρχόντων θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινότητα του πολίτη.
Η «Ε» ζήτησε από εκπροσώπους των παρατάξεων: «Ανθρώπινη Πόλη» (Εκτ. Νασιώκας), «Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία-Ανταρσία για την Ανατροπή» (Στ. Ντούρος), «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία» (Ηρώ Διώτη), «Θεσσαλία, η γη μας!» (Μ. Χρυσοβελώνη), «Θεσσαλών Συμπολιτεία» (Νίκ. Τσιλιμίγκας), «Λαϊκή Συσπείρωση» (Βαγγ. Μπούτας, Γ. Λαμπρούλης), «Λάρισα – Πόλη του Αύριο» (Κων. Τζανακούλης), «Λάρισα – Νέα αρχή» (Ρένα Καραλαριώτου), «Νέα Λάρισα» (Ντίνος Διαμάντος), «Οικολογική Θεσσαλία» (Νίκ. Πουτσιάκας), «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών» (Κων. Αγοραστός), «Συμπαράταξη Λαρισαίων» (Απ. Καλογιάννης) και, «Ταυτότητα Πόλης» (Γ. Μπαρτζώκης), να «αποκωδικοποιήσουν» το μήνυμα που προκύπτει από το λογότυπο του συνδυασμού τους. Οι απαντήσεις τους, έχουν ως εξής:
«ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ»
«Η Λάρισα μια ιστορική πόλη με μεγάλες πολιτισμικές αναφορές αλλά και έντονο το στοιχείο σύγχρονων δημιουργών ακολουθεί σήμερα μια άναρχη πορεία χωρίς στίγμα και κυρίως χωρίς ταυτότητα. Η πόλη που της έλαχε να κρύβει στα σπλάχνα της ένα αρχαίο θέατρο εφάμιλλο της Επιδαύρου αφέθηκε να ακολουθεί τυχαία μοντέλα ανάπτυξης, και να υιοθετεί πρακτικές , νοοτροπίες και πολιτιστικά υποπροϊόντα ως πρότυπα για τους νέους μας.
Αυτό ακριβώς φιλοδοξεί να ανατρέψει η παράταξή μας, η «Ανθρώπινη Πόλη». Γι’ αυτό θέλησε να το σηματοδοτήσει με το σήμα της. Το θέατρο, το γεφύρι, της Λαρίσης το ποτάμι ,το αστικό και φυσικό περιβάλλον , η άλλη πολιτιστική αντίληψη, συνθέτουν την ταυτότητα της άλλης Λάρισας, της δικής μας Λάρισας που φιλοδοξούμε να αφήσουμε στα παιδιά μας».
«ΑΡΙΣΤΕΡΗ»
«Αριστερή γιατί, από το βούρκο της καπιταλιστικής κρίσης ο κόσμος της εργασίας, της ανεργίας, της φτωχής αγροτιάς, μπορεί να βγει μόνο με σύγκρουση εναντίων των δυνάμεων του κεφαλαίου, της εργοδοσίας, των τραπεζών και των διεθνών οργανισμών τους, με μια άλλη αντικαπιταλιστική αριστερά.
Παρέμβαση γιατί, δεν σκοπεύουμε να αφήσουμε άλλους να αποφασίζουν για εμάς. Παρεμβαίνουμε καθημερινά με τη λαϊκή πλειοψηφία και τους αγώνες της, για να αλλάξουμε τον πολιτικό και κοινωνικό συσχετισμό. Ανταρσία γιατί, αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα, για να διώξουμε το πολιτικό «σκουπιδαριό», των συγκυβερνήσεων, της ΕΕ, των μνημονίων και της χρεοκρατίας, είναι ένας μαζικός παλλαϊκός ξεσηκωμός. Μια γενικευμένη ανταρσία στην κανονικότητα της μιζέριας.
Εχουμε ανάγκη από ένα ανασυγκροτημένο ρωμαλέο λαϊκό και εργατικό κίνημα, που θα επιβάλει το δίκαιό μας. Ανατροπή γιατί, δεν θέλουμε να γίνουμε διαχειριστές της φτώχειας μας. Το ζητούμενο είναι η ανατροπή της επίθεσης και όχι ο «καλλωπισμός» του συστήματος και το ξέπλυμα των αμαρτιών του από τους «παραπόταμους» της κυρίαρχης πολιτικής».
«ΔΡΟΜΟΣ»
«Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία, είναι το όνομά μας και το όραμά μας. Γιατί στο τέλος του δρόμου βρίσκεται η Θεσσαλία της Ευημερίας, της Αλληλεγγύης, της Οικολογίας. Δρόμος Ανατροπής γιατί φτάνει πια με τις πολιτικές των μνημονίων και του περιφερειακού μαρασμού. Δρόμος Ανατροπής γιατί η αλλαγή για την περιφέρεια είναι ζήτημα κρίσιμο και επιτακτικό.
Πρέπει η ανατροπή στη χώρα να αρχίσει με τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές που είναι βαθμίδες διοίκησης που μπορούν να καλυτερεύσουν άμεσα τη ζωή των ανθρώπων. Δρόμος ανατροπής γιατί η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και ο σχεδιασμός για ένα άλλο αύριο πρέπει για τη Θεσσαλία να ξεκινήσει στις 26 Μάη».
«ΘΕΣΣΑΛΙΑ»
«Η ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση που θα δοθεί στον πρωτογενή τομέα για μία ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλίας είναι ο βασικός στόχος του συνδυασμού. Το έμβλημα επιχειρεί να δώσει το στίγμα του κεντρικού συνθήματος του συνδυασμού. Ο σχεδιασμός έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και κινείται γύρω από αυτόν. Από την παραγωγή που θα κάνει ο ίδιος στη γη του, τη Θεσσαλία έως τη δημιουργία των μεσαίων και μεγαλύτερων έργων. Όλα παράγονται από τον άνθρωπο, με επίκεντρο και τελικό αποδέκτη τον άνθρωπο.
Ο συνδυασμός για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, «Θεσσαλία, η Γη μας», με έμβλημα το στάχυ, έρχεται με διαφορετικές πολιτικές, με διαφορετικές αξίες. Βασική αρχή είναι η ισόρροπη ανάπτυξη ολόκληρης της Θεσσαλίας. Πάνω απ’ όλα η Θεσσαλία είναι η Γη που μας γέννησε και που θα μας ενώνει για πάντα!».
«ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ»
«Η επιλογή ενός ονόματος και ενός λογοτύπου δεν μπορεί παρά να εκφράζει και σε συμβολικό επίπεδο να σηματοδοτεί την κεντρική αντίληψη και τη βάση του αξιακού συστήματος μιας αυτοδιοικητικής παράταξης. Αυτονόητα λοιπόν προκύπτει πως η παράταξη με επικεφαλής τον υποψήφιο περιφερειάρχη Ν. Τσιλιμίγκα επιδιώκει, μέσω του ονόματος και του λογοτύπου της, να αναδείξει την κοινότητα των Θεσσαλών που αγωνίζονται και πετυχαίνουν τους στόχους όταν ενοποιούν τη δράση τους, υπερβαίνοντας τις όποιες αντιθέσεις και αρνητικά στερεότυπα του παρελθόντος, οδεύοντας προς το σημαινόμενο της λέξης «Συμπολιτεία» που είναι η επί της ουσίας ένωση της περιφέρειάς μας, η περιφερειακή της ολοκλήρωση.
Η συμπερίληψη, σε σταυροειδές σχήμα, χαρακτηριστικών σημείων των τεσσάρων επιμέρους περιφερειακών ενοτήτων, εντός του περιγράμματος της Θεσσαλίας, υπονοεί την ανάδειξη των τοπικών στοιχείων και σημείων αναφοράς κάθε περιοχής, την ιδιοπροσωπία της, που όμως εντάσσεται σ’ έναν συνολικό σχεδιασμό ενότητας στόχων και παρεμβάσεων με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και προϊόντων κάθε περιοχής, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και εντέλει την προαγωγή της ποιότητας ζωής των κατοίκων του θεσσαλικού διαμερίσματος».
«ΛΑΪΚΗ»
«Το γαρύφαλλο, «έρχεται από μακριά», εκφράζει την αγωνιστική στάση ζωής απέναντι στα πράγματα, όσο κι αν σήμερα το σύστημα προσπαθεί να πείσει τον λαό να υποταχτεί, να σκέφτεται αντίθετα με τα συμφέροντα του, να μοιρολατρεί.
Γι’ αυτό συμμετέχουν αγωνιστές, που πρωτοστατούν στους αγώνες για κάθε πρόβλημα της λαϊκής οικογένειας, κομμουνιστές, λαϊκοί αγωνιστές που βάζουν την κόκκινη γραμμή, σε ρήξη με την πολιτική της ΕΕ, που ανυποχώρητα και αταλάντευτα λέμε όχι στο νέο Μεσαίωνα.
Που παλεύουμε για μια Τοπική Διοίκηση για τις ανάγκες του λαού, κόντρα στη σημερινή σε ρόλο μάνατζερ- επιχειρηματία, εργαλείο της κυβερνητικής εξουσίας. Στόχος μας, η υπεράσπιση των εργατικών- λαϊκών συμφερόντων, η προσφορά στους κοινωνικούς αγώνες, η δράση μας με όποιον τρόπο περνά από το χέρι μας για την επιβίωση των λαϊκών οικογενειών. Καταθέτουμε ενιαία πρόταση αγώνα, για το σήμερα και το αύριο, καθώς σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, είναι ρεαλιστικό να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας».
Να διευκρινιστεί πως οι παρατάξεις που στηρίζονται από το ΚΚΕ κατέρχονται με την ίδια επωνυμία («Λαϊκή Συσπείρωση») σε όλη τη χώρα, τόσο στις δημοτικές όσο και στις περιφερειακές εκλογές.
«ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ»
«Το λογότυπο του συνδυασμού «Λάρισα Πόλη του Αύριο» είναι ένα σχέδιο που υπακούει στους κανόνες της σύγχρονης γραφιστικής, αλλά και περικλείει το μήνυμα της ανανέωσης και της ελπίδας. Σηματοδοτεί την προσπάθεια της παράταξης «Λάρισα Πόλη του Αύριο» να ανταποκριθεί με σύγχρονο και θετικό τρόπο στο ίδιο το αύριο, να απαντήσει στην ανάγκη των Λαρισαίων για ένα καλύτερο μέλλον. Ταυτόχρονα συγκεντρώνει και την πείρα των ετών που η παράταξη ασκεί τη διοίκηση του Δήμου Λαρισαίων, αφού με το ίδιο μοτίβο κατάφερε να κερδίσει απανωτές εκλογικές μάχες από το 1998 μέχρι σήμερα και να κάνει το «αύριο» καθημερινή αναζήτηση με καινούριο περιεχόμενο, αλλά και σιγουριά για τους ανθρώπους της πόλης που βιώνουν τη δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα».
«ΝΕΑ ΑΡΧΗ»
«Η Λάρισα χρειάζεται μια Νέα Αρχή! Νέα αρχή για εμάς σημαίνει το άνοιγμα μιας νέας περιόδου. Νέα αρχή σημαίνει νέος τρόπος διοίκησης του Δήμου. Με μεράκι, με τόλμη, με υπευθυνότητα, με πρόβλεψη για το μέλλον. Με χρηστή διαχείριση, με διαφάνεια, με νοικοκυροσύνη. Με σύγχρονες μεθόδους διοίκησης και με πλήρη αξιοποίηση του προσωπικού.
Νέα αρχή σημαίνει συναίνεση, συνεργασία και συνεννόηση. Σημαίνει τέλος στις μονομερείς αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην των φορέων της πόλης, σημαίνει τέλος στις προσωπικές αντιπαραθέσεις, τέλος στους βεντετισμούς και στις προσωπικές τακτικές.
Νέα αρχή σημαίνει έναν Δήμο πραγματικά σύγχρονο, ικανό να προσφέρει καλύτερες, ποιοτικές αλλά και πιο οικονομικές υπηρεσίες προς τους πολίτες που σηκώνουν ήδη πολλά βάρη.
Νέα αρχή σημαίνει να μοιραστούμε όλοι οι πολίτες μια νέα νοοτροπία για την πόλη. Σημαίνει ότι αναλαμβάνουμε όλοι τις ευθύνες μας.
Τέλος, το αρχαίο θέατρο της πόλης μας είναι ένα σύμβολο που ενώνει όλους τους Λαρισαίους αλλά παράλληλα σηματοδοτεί τη νέα αρχή που χρειάζεται η Λάρισα».
«ΝΕΑ ΛΑΡΙΣΑ»
«Η ιδέα προέκυψε από την έρευνα που κάναμε στην ιστορικότητα και στην πολιτισμική αξία της πόλης. Το λογότυπο είναι αναπαράσταση από ψηφιδωτό της πλατείας Ταχυδρομείου της Δημοτικής Πινακοθήκης . Είμαστε σε μια διαρκή σύνδεση με το παρελθόν μας και αντλούμε από τις ποιότητες που μας χαρακτηρίζανε...
Επιλέγουμε να «μιλήσουμε» μόνο με το όνομα Νέα Λάρισα χωρίς διακοσμήσεις του λόγου. Πιστεύουμε σε μια ιστορία που θα συνεχίσει να γράφεται με τις αξίες του παρελθόντος σε συνδυασμό με τις ποιοτικές προσθήκες και προτάσεις του μέλλοντος. Εδώ είμαστε να πούμε και να ξαναγράψουμε ιστορία...».
«ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ»
Για το σήμα της περιφερειακής κίνησης «Οικολογική Θεσσαλία - ανοικτή αλληλέγγυα παρέμβαση» επιλέχθηκε ο άμεσος συμβολισμός ενός δένδρου και ως χρώμα το πράσινο, που παραπέμπουν, άλλωστε, αρχετυπικά στην ιδέα της οικολογίας διεθνώς.
Το σύμβολο του δένδρου είναι ελαφρώς τροποποιημένο, ώστε να δηλωθεί η διάσταση της κίνησης, ως ανοικτής και πολυθεματικής. Ως φύλλωμα έχει τοποθετηθεί ο χάρτης της Θεσσαλίας, ενώ στη θέση του κορμού παρουσιάζονται δύο ανθρώπινες φιγούρες, ώστε να τονισθεί ο ανθρωποκεντρικός προσανατολισμός της κίνησης, που διέπεται από τις αρχές της κοινωνικής οικολογίας. Πρόκειται για μια γυναίκα και έναν άνδρα, σε γοργό βηματισμό, πιασμένους χέρι-χέρι, συμβολίζοντας την επιδίωξη της αλληλέγγυας παρέμβασης.
Το δένδρο βλαστάνει σε πράσινο έδαφος, όπου εμφανίζονται τα τρία βασικά φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της κίνησης: ανοικτή αλληλέγγυα παρέμβαση».
«ΣΥΜΜΑΧΙΑ»
«Το «Θ» συμβολίζει όλους τους Θεσσαλούς οι οποίοι αποτυπώνονται σαν μικρές κουκίδες με διαφορετικό χρώμα μέσα σε μια μεγάλη συμμαχία. Τη «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών», που είναι ο συνδυασμός μας. Το σύνθημα αυτό, που το υιοθετήσαμε πριν 3 χρόνια, το κάναμε πράξη μέσα από τη διαδρομή μας στην αιρετή Περιφέρεια.
Πώς; Μέσα από τη συνεργασία με όλους, με συμμαχίες παντού, με αποτελέσματα, με έργο απτό και αδιάψευστο. Τρία χρόνια, 1.093 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ. Με μια Θεσσαλία χωρίς όρια και με ανοιχτούς ορίζοντες, με φόντο αδιαπραγμάτευτες αξίες, σεβασμό προσφοράς, αναζήτησης και δημιουργίας. Με το Θεσσαλό δημιουργό για τη Θεσσαλία που νικά. Μια Θεσσαλία θετική δύναμη αλλαγής και δημιουργικής ανατροπής, έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς. Για Θεσσαλία μπροστά».
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ»
«Τη δυναμική που διαφαινόταν ότι αποκτούσε η «Συμπαράταξη Λαρισαίων», συμβολίζει η γραφιστική απεικόνιση του λογοτύπου της δημοτικής παράταξης, της οποίας ηγείται ο υποψήφιος δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης.
Το λογότυπο, περιλαμβάνει ένα «ποτάμι» πάνω από την ονομασία του νέου σχήματος. Ενα ποτάμι, (με ευθεία παραπομπή στον Πηνειό) το πλάτος του οποίου αυξάνεται συνεχώς. Όπως ακριβώς η «Συμπαράταξη Λαρισαίων», που ανέβλυσε και «μεγάλωσε» ενώνοντας αυτοδιοικητικές κινήσεις και συλλογικότητες αλλά και ευρύτερες δυνάμεις του Δήμου Λαρισαίων.
Το όνομα δε της νέας δημοτικής κίνησης, προέκυψε αυθόρμητα, από τα χείλη όλων σχεδόν ενεπλάκησαν στις συζητήσεις και τις διεργασίες για την επίτευξη αυτού του πρωτόγνωρου και ιστορικού εγχειρήματος. Η συνεργασία των αυτοδιοικητικών κινήσεων βαφτίστηκε «Συμπαράταξη», χωρίς κάποιος να σκεφτεί ιδιαίτερα. Εξάλλου, περιγράφει ακριβώς αυτό που είναι: τη συνεργασία πάνω σε ένα βασικό πολιτικό και αυτοδιοικητικό πλαίσιο και την ανάγκης της ανατροπής στην πόλη αλλά και στις ζωές μας ως πολίτες».
«ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ»
«Ο τίτλος της παράταξής μας «Ταυτότητα Πόλης» εκφράζει το στίγμα της πολιτικής μας που είναι, η πόλη , η Λάρισα, η ταυτότητά μας ως πολίτες και όχι τα κόμματά μας. Εκφράζει την ενιαία στάση, την ενιαία ταυτότητα που έχουμε οι ενεργοί πολίτες για τη ζωή μας , για την περιουσία μας ,είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Λαρισαίοι . Το λογότυπό μας σε δύο εκδόσεις είναι φτιαγμένο σε φιλική γραμματοσειρά με έμβλημα της παράταξης το άλογο που καλπάζει και ανεμίζει τη χαίτη του.
Τα χρώματα που χρησιμοποιούμε είναι το πορτοκαλί που είναι χρώμα λαμπερό, ζωντανό, ιδιαίτερα θερμό. Δεν είναι τυχαίο ότι το πορτοκαλί χρώμα έχει πάρει το όνομά του από το πορτοκάλι, το συνδέουμε με την ευδαιμονία και την υγεία.
Οι άνθρωποι που αγαπούν το πορτοκαλί χρώμα, χαρακτηρίζονται από άνεση, θέρμη, κοινωνικότητα, δυναμισμό και ανεξαρτησία. Και το λευκό είναι το χρώμα του φωτός και συμβολίζει την αγνότητα, καθαρό, αθώο, καλοσυνάτο. Το άτομο που επιλέγει το λευκό χαρακτηρίζεται από αθωότητα, ειλικρίνεια και προτίμηση στη λιτότητα».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass