ΓΙΝΑΜΕ ΚΑΙ ΖΩΟΦΙΛΟΙ ΑΦΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

Αυξήθηκαν τα δεσποζόμενα ζώα στη Λάρισα

* Τα οφέλη από τη συμβίωση με τετράποδα * Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών τους αλλά και οι ανάγκες των κατοικίδιων στην πόλη * Με ποιους όρους επιτρέπεται η επιβίβασή τους στα μέσα μαζικής μεταφορά

Δημοσίευση: 05 Απρ 2014 21:58 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:44
 
 
Της Σοφίας Ορφανιώτη
Τα σκυλιά και οι γάτες ανέκαθεν ήταν τα αγαπημένα τετράποδα μικρών και μεγάλων. Τα ζώα που αγοράζονταν από τους ιδιοκτήτες τους για να τους κρατούν συντροφιά. Τα τελευταία χρόνια όμως, ίσως και λόγω της οικονομικής κρίσης, που έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στην ψυχική απομόνωση με οδυνηρές συνέπειες σε αρκετές περιπτώσεις, παρατηρείται αύξηση των δεσποζόμενων ζώων πανελλαδικά αλλά και στην πόλη της Λάρισας.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κτηνιατρικού Συλλόγου ν. Λάρισας κ. Κων/να Σκυλογιάννη, η αύξηση αυτή αγγίζει το 30%, και δεν είναι μόνον η ραγδαία αύξηση στην αγορά ζώων. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι οι ιδιοκτήτες τους τα παίρνουν από το Κυνοκομείο, ακόμη και από το δρόμο και αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό συμπληρώνει η κ. Σκυλογιάννη, διότι δεν επιθυμούν να αγοράζουν πια ζώα ράτσας, αλλά παραμελημένα τετράποδα, που αποκτούν επιτέλους ιδιοκτήτη, άρα και τη φροντίδα που τους έλειπε.
Η επιλογή αυτών των ζώων από τα αφεντικά τους, δεν είναι τυχαία σύμφωνα με την κ. Σκυλογιάννη, καθώς από τη μία ο σκύλος κοινωνικοποιεί τον ιδιοκτήτη του, τον βγάζει αναγκαστικά έξω από το σπίτι, γιατί θέλει περπάτημα και από την άλλη η γάτα είναι πιο βατή στο αστικό περιβάλλον της πόλης.
«Πάνω από όλα υπερασπιζόμαστε τη δημόσια υγεία. Τα ζώα μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον πρέπει να τηρούν ορισμένους κανόνες και αυτό οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να το γνωρίζουν καλά. Επίσης βασικό στοιχείο είναι να νιώθουν ελεύθερα και για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν πάρκα σε μια πόλη, για να παίζουν χωρίς να ενοχλούν τους γύρω».
Η συντροφικότητα με κάποιο κατοικίδιο ζώο έχει πολλά οφέλη για τον ιδιοκτήτη του.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες μειώνει το ρίσκο καρδιοπαθειών, οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν πιο υγιείς καρδιές από ανθρώπους που δεν έχουν κατοικίδια, ενώ όσοι ήδη έχουν κάποια καρδιακά προβλήματα, έχουν πολύ καλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν με τη συντροφιά ενός κατοικίδιου.
Το Αmerican Heart Association ανέλυσε μελέτες που έγιναν σε όλο τον κόσμο και κατέληξε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων, περπατάνε πολύ περισσότερο από άλλους ανθρώπους. Η έρευνα επίσης πιστώνει τα ζώα για την ανακούφιση από το στρες και τις ευεργετικές επιδράσεις στην παχυσαρκία και τα επίπεδα χοληστερίνης, ενώ και το ψυχολογικό όφελος για τον άνθρωπο από τη συντροφιά ενός ζώου είναι τεράστιο.
Όμως αυτή είναι η μία πλευρά, των ζωόφιλων που επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζώα.
Υπάρχουν και αυτοί που έχουν φοβική συμπεριφορά απέναντί τους. Που τρομάζουν να συνταξιδέψουν σε ένα μέσο μαζικής μεταφοράς, μήπως κολλήσουν κάποια ασθένεια, αλλεργία, μήπως τους επιτεθούν ή δαγκώσουν.
Δυστυχώς θα πει ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Κακοποιημένων Ζώων «Ελεύθερος» κ. Δημ. Τσόναρος, δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση για πολλούς, είτε αυτοί είναι ιδιοκτήτες ζώων, είτε για κάποιους λόγους συνυπάρχουν με κάποιο τετράποδο.
Κτηνίατροι και εκπρόσωποι Φιλοζωικών Οργανώσεων δηλώνουν κατηγορηματικά ότι το κυριότερο όλων, είναι ο εμβολιασμός και η στείρωση των ζώων, για να μην υπάρχουν προβλήματα στην πορεία.
Ενώ όταν πρόκειται να ταξιδέψουν θα πρέπει απαραιτήτως να έχουν μαζί τους βιβλιάριο υγείας, και να φέρουν πάνω τους το τσιπ. Επίσης άκρως σημαντικό για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, είναι οι ιδιοκτήτες των τετράποδων όταν τα κυκλοφορούν στον δρόμο, να μαζεύουν τα περιττώματα τους και να μην τα αφήνουν εκτεθειμένα. Μάλιστα αν γίνει καταγγελία για το γεγονός αυτό, ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει πρόστιμο 100 ευρώ.
Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ
Ένα άλλο θέμα που αφορά στα ζώα και έχει ιδιαίτερη αξία είναι και αυτό της μεταφοράς τους με τα ΜΜΜ, μετά και το περιστατικό που συνέβη προ ημερών σε γραμμή του Αστικού Λεωφορείου της Λάρισας, που ενώ ο ιδιοκτήτης δεν είχε τα κατάλληλα μέσα για να το μεταφέρει, επέμενε να ταξιδέψει το ζώο του με τους υπόλοιπους επιβάτες του λεωφορείου, προκαλώντας την αντίδραση του οδηγού που δεν επέτρεπε να γίνει αυτό, επικαλούμενος ορθώς τη σχετική νομοθεσία.
Η μεταφορά ενός κατοικίδιου με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αναμφίβολα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όσο πιο μεγάλο είναι το ζώο τόσο πιο δύσκολη είναι και η μεταφορά του.
Η σχετική νομοθεσία που τροποποιήθηκε πρόσφατα θέτει σαφείς περιορισμούς: Η μεταφορά κατοικίδιων σε αστικά λεωφορεία, ΚΤΕΛ, τραμ, ηλεκτρικό, προαστιακό, μετρό και τρόλεϊ, επιτρέπεται μόνο σε μικρόσωμα ζώα, εφόσον αυτά είναι μέσα σε ειδικά καλάθια διαστάσεων μέχρι 70x40x50.
Από τα μεγαλόσωμα, μόνον οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών μπορούν να επιβιβάζονται με τους ιδιοκτήτες τους, αλλά εφόσον φέρουν λουρί ή φίμωτρο αν έχουν επιθετική συμπεριφορά. Κάθε κάτοχος κατοικίδιου, ή αλλιώς ζώου συντροφιάς, υποχρεούται να φέρει μαζί του το βιβλιάριο υγείας του ζώου, ενώ η μετακίνηση πέντε ζώων μαζί και πλέον θεωρείται εμπορική και διώκεται.
Στα τρένα, τα μικρόσωμα σκυλιά έχουν πάλι την τιμητική τους, καθώς μπορούν να ταξιδεύουν παρέα με τον κάτοχό τους. Τα μεγάλα, όμως, πρέπει να παραμένουν σε ειδικό κλουβί στη σκευοφόρο, διαφορετικά σε ειδικό βαγόνι.
Η πολιτική στις μετακινήσεις ζώων αλλάζει στα αεροπλάνα, ανάλογα με τον προορισμό και την αεροπορική εταιρία. Στην Ελλάδα, μπορεί κανείς να έχει ένα ζωάκι ως 5 ή 8 κιλά στο ειδικό καλάθι μαζί του στην καμπίνα των επιβατών, αλλιώς η θέση του είναι στον χώρο αποθήκευσης αποσκευών.
Πριν ταξιδέψει κανείς με το ζώο του στο εξωτερικό (Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Βουλγαρία) πρέπει να προετοιμαστεί για 3-4 μήνες, καθώς το βιβλιάριο υγείας του ζώου, που εκτελεί χρέη διαβατηρίου, πρέπει να περιλαμβάνει σχετικά πρόσφατες εξετάσεις αίματος, εμβόλια λύσσας και αποπαρασίτωση (είναι υποχρεωτικό και το μικροτσίπ ταυτότητας) διαφορετικά το ζώο κινδυνεύει να μπει σε καραντίνα στη χώρα υποδοχής.
Τα πλοία υποχρεούνται να διαθέτουν ειδικά κλουβιά για τα ζώα συντροφιάς. Τα ΚΤΕΛ έχουν κάποια δρομολόγια στα οποία γίνεται δεκτή η μεταφορά των ζώων. Πάντως για την αποφυγή παρεξηγήσεων καλό θα είναι πριν τη μετακίνηση του κατοικίδιου με ΚΤΕΛ, τρένο, αεροπλάνο , πλοίο, να γίνει η απαραίτητη τηλεφωνική επικοινωνία με το μέσο μεταφοράς.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass