Στ. Θεοδωράκης στην «Ε»: «Ψάχνω τους σωστούς σε μια βουβή Ελλάδα"

Δημοσίευση: 04 Απρ 2014 15:58 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:43

Συνέντευξη: Γιώργος Μακρής

«Δεν βγήκα να πω, όπως κάνουν άλλοι,  ότι τα ξέρω όλα, ότι  έχω όλες τις λύσεις. Όμως είμαι διατεθειμένος να μάθω, να ακούσω χωρίς παρωπίδες να βρω τους σωστούς ανθρώπους μέσα σε μια "βουβή" Ελλάδα που τη βοήθησαν να αποκτήσει ξανά φωνή».

Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του προς την «Ε» ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος τάραξε τα νερά στο πολιτικό σκηνικό αναλαμβάνοντας προ ολίγων εβδομάδων την πρωτοβουλία να ιδρύσει ένα καινούργιο κόμμα, «Το Ποτάμι».

 

Το «Ποτάμι» συμπληρώνει πέντε εβδομάδες ζωής και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις όχι μόνο έχει εδραιώσει την παρουσία του στο πολιτικό σκηνικό αλλά φέρεται να είναι τρίτο κόμμα με διψήφιο μάλιστα ποσοστό. Δεν ζαλίζεσθε σε τόσο υψηλά ποσοστά και δη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Δεν φοβάσθε μήπως επαναληφθεί το φαινόμενο να «ξεφουσκώσει» το «Ποτάμι» όσο γρήγορα φούσκωσε δημοσκοπικά; Είναι γνωστό άλλωστε ότι και το κόμμα ΚΕΠ που είχε ιδρύσει παλαιότερα ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος είχε μια ανάλογη πορεία στις δημοσκοπήσεις αλλά δεν έφθασε ποτέ σε εκλογές.

 

Νομίζω  ότι η τάση  που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις αντανακλά την ανάγκη που υπήρχε για μια διαφορετική προσέγγιση στα πολιτικά πράγματα. Πολύς κόσμος αισθάνεται εγκλωβισμένος. Άμα τη εμφανίσει του το Ποτάμι έκανε με την παρουσία του ακόμα και τα παραδοσιακά κόμματα να αναγκαστούν να σκεφτούν και να συμπεριφερθούν διαφορετικά. Φυσικά όμως αυτό δεν αρκεί. Είναι σημαντικό να καταγραφεί αυτή η διαφορετική φωνή στις ευρωεκλογές, να ισχυροποιηθεί το ρεύμα των ανθρώπων που ενστερνίζονται  αυτά που υποστηρίζουμε για την Ελλάδα, για την Ευρώπη, για το πολιτικό σύστημα

 

Ένα απ' αυτά που σας προσάπτουν, κατ' ορισμένους το σημαντικότερο, είναι πως αναπτύσσετε μια «αντισυστημική» ρητορεία την ώρα που κι εσείς ο ίδιος προέρχεσθε από το «σύστημα» υπό την έννοια ότι είσαστε βασικό στέλεχος στα πιο ισχυρά μέσα ενημέρωσης των τελευταίων ετών, αυτά που «ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις» κατά την άποψη πολλών. Πως το σχολιάζετε;

 

Δεν υπάρχει  παρθενογένεση.  Όλοι κάπου έχουμε δουλέψει  και εγώ έχω τη διαδρομή μου. Αν ενοχοποιούμαι, πρέπει να  ενοχοποιούμαι για το τι  κάναμε  όταν δουλεύαμε.

Έχω δουλέψει σε μεγάλες εφημερίδες σε όλο το πολιτικό φάσμα, σε πολλά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Εγώ  θέλω να κριθώ για αυτά που έλεγα και γι’ αυτά που υποστήριζα. Και για να τελειώνουμε με τις θεωρίες δεν είναι ένοχα τα επαγγέλματα αλλά αυτοί που τα υπηρετούν με λάθος τρόπο.

 

Τις τελευταίες ημέρες κάνετε επισκέψεις στην ελληνική περιφέρεια (Κρήτη, Ήπειρο, Πάτρα, σήμερα Λάρισα). Πως θα πείσετε τον κόσμο της υπαίθρου ότι δεν απευθύνεστε μόνο στο κοινό των μεγάλων αστικών κέντρων; Ότι μπορείτε να καταλάβετε τα προβλήματα και του κόσμου της ελληνικής περιφέρειας και να μιλήσετε στη γλώσσα του; 

 

Το έχω πει, έχω επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο, αυτό έχει θυμώσει κάποιους. Εγώ μόλις βγήκα, τους είπα ότι θέλω να το κάνω κάπως αλλιώς. Τους είπα ότι θα φύγω, θα περιοδεύω ανά την Ελλάδα , θα μιλήσω, θα ρωτήσω, θα συζητήσω  και μετά θα καταλήξω στην Αθήνα να πω τι συμπεράσματα έχω βγάλει. Ε, πολλοί θεωρούν ότι έπρεπε να κάνω το αντίστροφο. Να είμαι κάθε μέρα σ" ένα τηλεοπτικό παράθυρο, να είμαι κάθε μέρα σε μια τηλεοπτική εκπομπή και να συζητώ. Επειδή θεωρώ ότι τα έχουμε μπερδέψει λίγο τα πράγματα στην Αθήνα, θα επιμείνω στον άλλον τρόπο. Σ" αυτό που κάνω εδώ. Δεν βγήκα να πω, όπως κάνουν άλλοι,  ότι τα ξέρω όλα, ότι  έχω όλες τις λύσεις. Όμως είμαι διατεθειμένος να μάθω, να ακούσω χωρίς παρωπίδες να βρω τους σωστούς ανθρώπους μέσα σε μια "βουβή" Ελλάδα που τη βοήθησαν να αποκτήσει ξανά φωνή. Είμαι ανοιχτός στην κριτική,  φυσικά και νομίζω ότι ο κόσμος βγάζει τα συμπεράσματά του.

 Στους στενούς συνεργάτες σας και σύμφωνα με πληροφορίες στο ευρωψηφοδέλτιο του «Ποταμιού» συγκαταλέγεται κι ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία; Πιστεύετε ειλικρινά ότι έχει πιθανότητες εκλογής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το «Ποτάμι» κάποιος ο οποίος, όσο πετυχημένος κι αν είναι στο αντικείμενό του, δραστηριοποιείται στην περιφέρεια και όχι στην Αθήνα

Ο  Δημήτρης Κουρέτας είναι ένας καταξιωμένος επιστήμονας με διακεκριμένη διαδρομή στο πανεπιστήμιο τη Λάρισας. Η φιλοδοξία μας είναι να έχουμε ανθρώπους  που έχουν γνώση, εμπειρία και όρεξη να δούνε τα πράγματα διαφορετικά. Και ο Δημήτρης σίγουρα ανήκει σ αυτούς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass