ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ, ΣΤΑΝΤ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Κίτρινες γραμμές σε κοινόχρηστους χώρους...

* Κλιμάκια ελέγχου θα κάνουν πρώτα συστάσεις και μετά θα επιβάλουν πρόστιμα, λέει ο αντιδήμαρχος Ι. Οικονόμου ο οποίος δηλώνει βέβαιος ότι θα αλλάξει η αισθητική εικόνα των κοινόχρηστων χώρων και θα γίνουν πιο λειτουργικοί για τους πεζούς.

Δημοσίευση: 29 Μαρ 2014 20:12 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:33
  
Της Λένας Κισσάβου
Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης
Τέλος εποχής, στη Λάρισα για τις μόνιμες κατασκευές σε καφετέριες, τις θερμάστρες υγραερίου, τα εκτός ορίου τραπεζοκαθίσματα και τα σαλονάκια, αλλά και για τα σταντ και τα εμπορεύματα στα πεζοδρόμια.
Η χρήση πλατειών και πεζοδρόμων περιορίζεται αυστηρά ...εντός της κίτρινης γραμμής για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με λιτά καθίσματα, δύο μέτρα ελεύθερο διάδρομο για πεζούς, καθώς και «απαγορευμένες» περιοχές.
Αυτά προβλέπει, μεταξύ άλλων ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας Κοινοχρήστων Χώρων (πεζοδρόμων, πλατειών, πεζοδρομίων κ.α.) Δήμου Λαρισαίων, που ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο και προβλέπεται να εφαρμοστεί φέτος.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Οικονόμου, ο νέος κανονισμός διαμορφώθηκε με βάση τους ισχύοντες νόμους και αναμένεται η έγκρισή του από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ώστε να δοθεί το πράσινο φως ενεργοποίησής του, πιθανόν εντός των επόμενων είκοσι ημερών.
«Με την εφαρμογή όσων προβλέπει, θα αλλάξει η αισθητική εικόνα της πόλης. Θα ομορφύνουν οι κοινόχρηστοι χώροι της, θα υπάρχει καλύτερη οργάνωσή τους και τάξη, αλλά σίγουρα θα γίνουν πιο λειτουργικοί για τους πεζούς», λέει ο κ. Οικονόμου, υποστηρίζοντας ότι: «Με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, παρατηρήθηκε έξαρση των φαινομένων αυθαιρεσιών, καταστημάτων, σε πλατείες, πεζόδρομους και πεζοδρόμους της πόλης. Ελλείψει ελέγχου, αυξήθηκαν και φάνηκαν έντονα τα προβλήματα αυτών των παρεμβάσεων.
Με την ενεργοποίηση του νέου κανονισμού, θα συγκροτηθούν κλιμάκια που θα ξεκινήσουν τον έλεγχο της εφαρμογής όσων προβλέπει. Σε πρώτη φάση θα γίνονται συστάσεις συμμόρφωσης, δίνοντας περιθώριο λίγων ημερών κι αν οι παραβάτες το αγνοήσουν τότε θα επιβάλλονται πρόστιμα.
Θεωρώ ότι θα υπάρξει συμμόρφωση, καθώς ήδη παρατηρείται ότι κάποιοι αρχίζουν να βγάζουν σταδιακά τις κατασκευές που ο κανονισμός κρίνει αυθαίρετες και απαγορευμένες».
Ο κ. Οικονόμου υπολογίζει ότι εντός της άνοιξης θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για έναν κανονισμό χρήσης κοινόχρηστων χώρων, πιο αναλυτικό από τον προηγούμενο, που προβλέπει τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται για κάθε πιθαμή τους.
Διαχωρίζει χρήσεις διαφορετικές σε κάθε πλατεία της Λάρισας, σε κάθε πεζόδρομο, αναλύει χρήσεις για κάθε κομμάτι της έκτασής τους και αντίστοιχα σε πάρκα και σε πεζοδρόμια. Χαρακτηρίζει κάποιους πεζόδρομους αμιγώς εμπορικούς και απαγορεύει την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων κ.α.
Παίρνοντας ...μια γεύση, από τα όσα θα ισχύσουν, παραθέτουμε ορισμένους κανόνες του:
ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ
«Τα τραπεζοκαθίσματα πρέπει να έχουν απλή μορφή και χρώμα.
Απαγορεύεται η τοποθέτηση θερμαστρών προπανίου –βουτανίου , θερμαντικών, ψυκτικών συσκευών, διαχωριστικών πετασμάτων οποιασδήποτε κατασκευής (πλαστικό, γυαλί) διαφημιστικών πινακίδων οποιασδήποτε μορφής , διαφημιστικών σταντ καθώς και κάθε είδους κινητών αντικειμένων.
Επιτρέπονται μόνο ομπρέλες που δεν θα είναι πακτωμένες μόνιμα στο έδαφος, μετά από άδεια της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου. Οι ομπρέλες θα βρίσκονται αυστηρά μόνο στον χώρο των τραπεζοκαθισμάτων και δεν θα εξέχουν από αυτόν.
Δεν επιτρέπεται σε Κ.Χ. καμία μόνιμη κατασκευή (προστέγασμα, στεγασμένος χώρος, ανεμοφράχτης κλπ.)
Εξαιρούνται τα στέγαστρα που έχουν κατασκευαστεί βάσει της μελέτης του κοινόχρηστου χώρου και έχουν εγκριθεί από το αρμόδιο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.
Δεν επιτρέπονται τα ξύλινα δάπεδα ή άλλες παρόμοιες κατασκευές που αλλοιώνουν το δάπεδο των πεζοδρόμων ή κοινόχρηστων χώρων και η τοποθέτηση αντικειμένων στις όψεις των δημοτικών κτιρίων, στα δένδρα, στα πεζοδρόμια. Επιτρέπονται ξύλινα δάπεδα μόνον σε περιπτώσεις μεγάλων κλίσεων στο δάπεδο των Κ.Χ., και μετά από έγκριση της Τεχνικής Υπηρεσίας».
ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ
«Δεν επιτρέπεται τα εμπορικά καταστήματα να εκθέτουν τα εμπορεύματά τους έξω από την οικοδομική γραμμή του κτιρίου, στην πρασιά ή στο πεζοδρόμιο, με εξαίρεση τα κηπευτικά και τα φρούτα, τα οποία μπορούν να εκθέτονται έξω από την επιχείρηση καταλαμβάνοντας χώρο μέχρι και ένα μέτρο (1 μ.) από την οικοδομική γραμμή του κτιρίου.
Δεν επιτρέπεται η επέκταση των εργασιών καταστημάτων και επιτηδευματιών κάθε μορφής στους κοινόχρηστους χώρους (συνεργεία αυτοκινήτων, συναρμολογήσεις επίπλων κτλ.). Επίσης, απαγορεύεται ακόμη και η προσωρινή έκθεση ή απόθεση αντικειμένων (λ.χ. εμπορευμάτων, κιβωτίων, μοτοποδηλάτων, οχημάτων, μηχανημάτων, σκαφών, ηλεκτρικών συσκευών, κάδων απορριμμάτων κλπ), σε χώρο πεζοδρομίου».
ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ
Εμπορικούς χαρακτηρίζει κάποιους πεζόδρομους και ως εκ τούτου απαγορεύει τη χορήγηση αδείας για τραπεζοκαθίσματα, όπως τους εξής: Ρούσβελτ από Κύπρου έως Κούμα, Ασκληπιού από Κύπρου έως Κούμα, Λαπιθών, Ανδρούτσου, Κενταύρων κ.α.
Αναφέρει δε ότι τα καταστήματα που ήδη λειτουργούν με έγκριση παραχώρησης χώρου στους παραπάνω πεζοδρόμους, θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν, ανάλογα με τη διαμόρφωση του πεζοδρόμου, ώστε να διευκολύνεται η διέλευση των πεζών.
ΠΛΑΤΕΙΕΣ
«Η έγκριση για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στις πλατείες, από τα καταστήματα Υ.Ε., θα δίδεται πάντα αφού προβλεφθεί η εξασφάλιση: α) ελεύθερου χώρου και χώρου πρασίνου σε ποσοστό τουλάχιστον εβδομήντα τοις εκατό (70%) της συνολικής επιφάνειας της πλατείας και β) πολλών ελεύθερων και ευρύχωρων διαδρόμων διέλευσης πεζών προς τις εξόδους της πλατείας (που προσμετρώνται ασφαλώς στο ποσοστό του ελεύθερου χώρου) και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».
ΚΥΡΩΣΕΙΣ
«Σε περίπτωση αυθαίρετης χρήσης κοινόχρηστου χώρου, είτε χωρίς την έκδοση άδειας, είτε κατά παράβαση των όρων της χορηγηθείσας άδειας και αφού θα έχουν εφαρμοστεί οι διατάξεις περί επιβολής προστίμων, θα αφαιρείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας για δέκα (10) τουλάχιστον μέρες και σε περίπτωση υποτροπής θα ανακαλείται οριστικά.
Εκτός του χρηματικού προστίμου, η αυθαίρετη χρήση του κοινόχρηστου χώρου καθώς και η χρήση καθ’ υπέρβαση της χορηγηθείσης άδειας τιμωρείται με τις ποινές του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα».
Να σημειωθεί ότι το αρχικό κείμενο του κανονισμού, συντάχθηκε μετά από πρόταση ομάδας εργασίας του ΤΕΕ Θεσσαλίας, στην οποία συμμετείχαν οι εξής: η διευθύντρια της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων κ Λίλη Γιοβρή, και οι αρχιτέκτονες της υπηρεσίας κ. Δήμητρα Θωμαΐδου και Σοφία Τσολάκη, καθώς και εκπρόσωποι του Συλλόγου αρχιτεκτόνων και του ΤΕΕ, κ. Κώστας Σαπουνάς και Βάιος Ζησόπουλος.
Η επεξεργασία του κανονισμού, έγινε με τη συνεργασία εκπροσώπων των Διευθύνσεων: Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίας, Τοπικής και Αγροτικής Οικονομίας, Οικονομικών και της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας, με τους αντίστοιχους αντιδημάρχους.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass