ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ, ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ, ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΜΕΙΩΣΗ ΘΟΡΥΒΟΥ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ, ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΝ ΤΟ ΛΑΡΙΣΙΝΟ ΦΑΚΕΛΟ

Η «πράσινη» υποψηφιότητα της Λάρισας

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2014 20:48 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:19
  
Της Λένας Κισσάβου
Πεζόδρομοι, πράσινο, ποδηλατόδρομοι, καθώς και διαχείριση νερού και αποβλήτων, είναι τα «δυνατά» σημεία, που θα προβάλει η Λάρισα, στην υποψηφιότητά της για τον τίτλο της «Πράσινης Πρωτεύουσας 2016» της Ευρώπης.
Συντάσσοντας έναν πλήρη φάκελο, με πληροφορίες για την ταυτότητά της, αλλά και με όλες τις ζητούμενες από τον διαγωνισμό παραμέτρους μιας συνολικής περιβαλλοντικής διαχείρισης του αστικού της συγκροτήματος, θα συναγωνιστεί με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, διεκδικώντας μάλιστα την πρωτιά μεταξύ των έντεκα συνυποψηφίων της.
Αν και η Λάρισα δεν θα μπορούσε να είναι συγκρίσιμη με πόλεις σαν τη Στοκχόλμη, παρ’ όλα αυτά θα κριθεί αναλογικά με την έκταση του αστικού της περιβάλλοντος, τον πληθυσμό της, αλλά και τις ενέργειες που έχουν γίνει, ώστε να κατακτήσει τις καλύτερες προδιαγραφές μιας «Πράσινης Πόλης».
Ο ανταγωνισμός δύσκολος, στον ευρωπαϊκό-περιβαλλοντικό στίβο, αλλά οι άνθρωποι που συνέταξαν την πρόταση, πιστεύουν ότι η Λάρισα μπορεί να φτάσει στον ημιτελικό, όπου θα εγκριθούν οι μισές περίπου υποψηφιότητες και γιατί όχι να πάρει και τον τίτλο.
Για το τι περιλαμβάνει ο φάκελος «Λάρισα», που έχει κατατεθεί, μιλήσαμε με τους διαχειριστές του, υπαλλήλους της Πολεοδομίας του Δήμου Λαρισαίων, μηχανολόγο -μηχανικό κ. Στέλιο Δημότσιο και την αρχιτέκτονα -μηχανικό κ. Αργυρώ Ευθυμιάδου.
Όπως αναφέρουν, τα δυνατά στοιχεία της υποψηφιότητας, που προβάλλονται ιδιαίτερα και θεωρούνται «ατού» στην κατάκτηση του τίτλου, είναι τα εξής:
- Τα 460.000 τ.μ. έκτασης στο κέντρο της Λάρισας με πεζόδρομους.
 Το κέντρο της πόλης χαρακτηρίζεται από ένα εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρόμων, που άρχισε να κατασκευάζεται από το 1985 και ολοκληρώθηκε το 2006, με την πεζοδρόμηση της περιοχής γύρω από το Αρχαίο Θέατρο. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί η πεζοδρόμηση μιας περιοχής έκτασης 460 στρ. περίπου, που περιλαμβάνει 40 οικοδομικά τετράγωνα.
- Ο μέσος χρόνος μετακίνησης στη Λάρισα εκτιμάται σε 17,1 λεπτά. Το στοιχείο αυτό ερμηνεύει το μεγάλο ποσοστό προτίμησης των κατοίκων (42%), στην πεζή μετακίνηση.
- 10 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων. Το δίκτυο ποδηλατοδρόμων περιλαμβάνει ποδηλατόδρομους απλής ή διπλής κατεύθυνσης, ή με ειδικές ποδηλατολωρίδες σε διαπλατυσμένα πεζοδρόμια που εφαρμόστηκαν σε μερικές κεντρικές αρτηρίες.
- Πάνω από το 90% των κατοίκων έχουν πρόσβαση σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους πρασίνου σε λιγότερο από 300 μέτρα απόσταση.
- Υπάρχουν στην πόλη 65.000 δέντρα και 40.000 θάμνοι
- Αντιστοιχούν 8,5 τ.μ. πρασίνου σε κάθε κάτοικο
- Την τελευταία δεκαετία είχαμε μείωση πάνω από 31%, των διαρροών δικτύου υδροδότησης.
Οι προσπάθειες ορθολογικής διαχείρισης του νερού οδήγησαν στη σταδιακή μείωση της συνολικά παραγόμενης ποσότητας νερού σε σχέση με το 2008, παρά την αύξηση του αριθμού των υδρομέτρων.
- Από το 1979 ως σήμερα είχαμε 62% μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης για χρήση κατοικίας
- Όλα τα δημοτικά κτίρια καταναλώνουν για τις ανάγκες τους φυσικό αέριο και έτσι εκπέμπεται κατά 23% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα.
- Ποιότητα ακουστικού περιβάλλοντος: Από συγκρίσεις πρόσφατων 24ωρων ακουστικών μετρήσεων σε 30 σημεία με αντίστοιχες τιμές του 1992, προκύπτει σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού θορύβου – τουλάχιστον κατά την ημερήσια περίοδο – που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 5,2 dB.
-Διαχείριση αποβλήτων: Στο πεδίο της ανακύκλωσης υλικών ο Δήμος Λαρισαίων υλοποιεί εκτεταμένα προγράμματα χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας, χαρτιού, ηλεκτρικών συσκευών, οχημάτων, ελαστικών, μπαταριών, λιπαντικών και ορυκτελαίων, ειδών ιματισμού, υαλοθραύσματος, υλικών φυτικής προέλευσης κλπ.
ΟΙ 12 ΑΞΟΝΕΣ
Οι υποψήφιες πόλεις, κλήθηκαν στον φάκελο που κατέθεσαν, να καταγράψουν την «ταυτότητά» τους, πάνω σε δώδεκα άξονες, (βάσει των οποίων και θα αξιολογηθούν), που είναι οι εξής:
• Κλιματική αλλαγή: μετριασμός και προσαρμογή
• Τοπικά μέσα μεταφοράς
• Αστικοί χώροι πρασίνου με αειφόρο χρήση γης
• Φύση και βιοποικιλότητα
• Ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα
• Ποιότητα του ακουστικού περιβάλλοντος
• Παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων
• Διαχείριση υδάτινων πόρων
• Επεξεργασία υδάτινων αποβλήτων
• Οικολογική καινοτομία και αειφόρος απασχόληση
• Ενεργειακή απόδοση
• Ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση.
Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Λαρισαίων με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων δημοτικών υπηρεσιών, αλλά και με την πολύτιμη συμβολή τού Αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας, συγκρότησε και κατέθεσε στις 30 Οκτωβρίου έναν πληρέστατο φάκελο σ’ όλους τους άξονες αξιολόγησης, ο οποίος πέραν των πολλών πιθανοτήτων διάκρισης στο σχετικό διαγωνισμό, αποτελεί κι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη μελλοντική περιβαλλοντική διαχείριση της πόλης.
Σε περίπτωση διάκρισης, τα οφέλη για τη Λάρισα θα είναι τεράστια. Τόσο για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ολιστικής περιβαλλοντικής διαχείρισης όσο και για την προσέλκυση επενδύσεων της «πράσινης επιχειρηματικότητας». Ταυτόχρονα και η προβολή της πόλης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θεωρείται δεδομένη, αφού οι πόλεις που διακρίθηκαν στο παρελθόν στον διαγωνισμό, κατάφεραν να επωφεληθούν από τη διάκριση με τον καλύτερο τρόπο.
Το τελικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα είναι γνωστό τον Ιούνιο του 2014.
ΤΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
ΓΙΑ ΠΙΟ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ»
Ο φάκελος, περιλαμβάνει και έργα που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μελλοντικά, με κάποια απ΄ αυτά να έχουν δρομολογηθεί. Συγκεκριμένα καταγράφονται τα εξής:
«1.Βιοκλιματική ανάπλαση τμήματος ιστορικού κέντρου Λάρισας:
Με στόχο την κλιματική αναβάθμιση τμήματος του ιστορικού κέντρου της Λάρισας, μελετήθηκε παρέμβαση σε έκταση 25.000 τ.μ. που προβλέπει τροποποίηση στα υλικά δαπεδοστρώσεων, δημιουργία σκιάσεων με την τοποθέτηση εύκαμπτων φωτοβολταϊκών, δημιουργία πρασίνου και φύτευσης, χρήση της γεωθερμίας.
2.Ανέγερση βιοκλιματικού κτιρίου Δημαρχείου:
Το νέο Δημαρχείο Λάρισας, στη νότια κοίτη του Πηνειού ποταμού, λαμβάνει υπόψη την εκμετάλλευση των ηλιακών κερδών κατά τη χειμερινή περίοδο παράλληλα με την ελαχιστοποίηση των θερμικών απωλειών, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό η ενεργειακή κατανάλωση για θέρμανση. Η μείωση των φορτίων δροσισμού επιτυγχάνεται με τον κατάλληλο αερισμό. Επιτυγχάνεται έτσι 55% μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης σε σχέση με τα συμβατικά κτίρια.
3.Φωτοβολταϊκά: Προβλέπεται η εγκατάσταση Φ/Β σταθμού ισχύος 20 MWp, σε δημοτική έκταση 500 στρεμμάτων, εκτός του αστικού ιστού».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass