ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΗ FALKIRK

Σούζα το αλογάκι ...και στη Σκωτία!

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2014 20:50 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:19
 
Με τη σκωτσέζικη πόλη Falkirk θα μπορούσε να αδελφοποιηθεί η Λάρισα αφού τις ενώνουν τα άλογα και η διαχρονική τους σχέση με αυτά. Διά τούτο και στις δύο πόλεις γλυπτά και συνθέσεις αλόγων κοσμούν κεντρικά σημεία των πόλεων.
Στις αρχές του 21ου αιώνα το άλογο εξακολουθεί να αποτελεί το έμβλημα της πόλης. Υπό μορφή γλυπτού, το μοντέρνο έργο του Μίλτου Παπαστεργίου κάτω από τον ναό του Αγίου Αχιλλίου και εκείνο μπροστά στο γήπεδο Αλκαζάρ σε θέση «ορθία», δικαιολογεί την περίοπτη θέση του στις καρδιές των Λαρισαίων!
Από την άλλη δύο αγέρωχα άλογα ύψους 30 μέτρων δεσπόζουν ήδη στον ορίζοντα της σκωτσέζικης πόλης, αφού μετά από οχτώ χρόνια κατασκευής η γιγαντιαία εγκατάσταση του Andy Scott ολοκληρώνεται. Tα "Κelpies" του Andy Scott είναι έτοιμα και εδώ και λίγο καιρό ορίζουν το τοπίο της εξοχής του Falkirk στη Σκωτία.
Στη Λάρισα το πρώτο μεγάλο άλογο, υπό τη μορφή γλυπτού τοποθετήθηκε κάτω από την εκκλησία του πολιούχου Αγίου Αχιλλίου. Η εικόνα του μεταλλικού αλόγου, παρέπεμπε στη σχέση των Λαρισαίων με την ύπαιθρο, τις αγροτικές εργασίες και τη βοήθεια του αλόγου στην καθημερινή ζωή τους. Υπήρξαν βεβαίως και αντιδράσεις, με αρκετούς συμπολίτες μας να επικεντρώνουν στην απουσία της αγέρωχης και ορμητικής εκείνης στάσης που οι ίδιοι ήθελαν να δουν σε ένα έργο-σύμβολο της πόλης. Εξάλλου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επιγραφή που τοποθετήθηκε από κάτω: “Ίππους θοάς Λαρίσης έθρεψε πέδον, παρέχον αεί όλβον τοις Λαρισαίοις”. Αυτός ο “ίππος” δεν φαίνεται να είναι καθόλου “θοός” και αν ήταν τέτοια τα θεσσαλικά άτια δεν θα παρείχαν καθόλου “όλβον τοις Λαρισαίοις”. Οι Λαρισαίοι περίμεναν κάτι πιο κλασικό, ένα ορμητικό αλογάκι - σύμβολο του θεσσαλικού ιππικού αλλά και της... βυσσινί θύελλας, με την επιθυμία των τελευταίων να κάνει πράξη ο δήμαρχος Κ. Τζανακούλη κατασκευάζοντας ένα νέο άτι, στη... φυσική του θέση, στο Αλκαζάρ.
ΣΤΗ ΣΚΩΤΙΑ
Για να γίνουν και οι σχετικές συγκρίσεις ας παρουσιάσουμε τα δύο άλογα της Σκωτίας. Tα "Κelpies" του Andy Scott είναι έτοιμα και εδώ και λίγο καιρό ορίζουν το τοπίο της εξοχής του Falkirk στη Σκωτία. Τα ύψους τριάντα μέτρων μεταλλικά κεφάλια αλόγων, απαίτησαν 8 χρόνια μελέτης, σχεδιασμού και κατασκευής πριν τοποθετηθούν στην πατρίδα του καλλιτέχνη. Το έργο αυτό είναι ένα μνημείο στην ιστορία και την παράδοση της Σκωτίας αλλά και στον ρόλο των αλόγων στη σημερινή της ανάπτυξη. Μέσα από την εμβληματική αυτή σύνθεση ο δημιουργός θέλει να αποτίσει φόρο τιμής στη μυθολογία της πατρίδας του και τα άλογα που από ιερά πλάσματα των αρχαίων Σκώτων, έγιναν οι σκληρά εργαζόμενοι υπηρέτες της βιομηχανικής ανάπτυξης. Το ατσάλι που πρωταγωνιστεί σαν πρώτη ύλη αλλά και ο σχεδιασμός του σκελετού τους δεν είναι τυχαίος μιας και παραπέμπει στην καρδιά της χρυσής βιομηχανικής εποχής του Falkirk. O Scott περιγράφοντας το τεράστιο αυτό μνημείο λέει χαρακτηριστικά: «Τα Κelpies αποτελούν διαθήκη για τα επιτεύγματα του παρελθόντος και έναν παιάνα στη νεότερη βιοτεχνία και μηχανική αλλά παράλληλα εκφράζουν και μια ισχυρή δήλωση για το μέλλον της Σκωτίας». Η τοποθέτηση των τμημάτων που σχημάτισαν τα δύο μεταλλικά κεφάλια υπήρξε μια πολύμηνη και τεχνικά περίπλοκη διαδικασία. Με τη βοήθεια φορτηγών και γερανοφόρων οχημάτων μεταφέρθηκαν όλα τα τμήματα από το εργαστήρι του Andy Scott και ξεκίνησε το επιτόπου στάδιο της τελικής τους συναρμολόγησης. Το βάρος της εγκατάστασης ξεπερνά τους 650 τόνους και στο εσωτερικό της έχει τοποθετηθεί φωτισμός που την κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακή κατά τις νυχτερινές ώρες. Τα επίσημα εγκαίνιά της για το κοινό είναι προγραμματισμένα για τον ερχόμενο Απρίλιο, αλλά ήδη οι περαστικοί και οι ντόπιοι της περιοχής τα θαυμάζουν καθώς υψώνονται στο πάρκο Helix που τα φιλοξενεί.
Γ. Ρούστας
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass