ΒΙΒΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΕΜΠΩΝ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Αρχισε η καταγραφή των ζημιών

* Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2015 8:03

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Η καταστροφή σε όλο της το μεγαλείο φάνηκε χθες το πρωί με το πρώτο φως της ημέρας μετά το μπουρίνι που έπληξε αγροτικές και κτηνοτροφικές περιοχές του Αμπελώνα και του Τυρνάβου, του Δήμου Τυρνάβου, προχθές Πέμπτη από τις 7 έως τις 7.30 περίπου το απόγευμα, ενώ χωρίς ρεύμα έμεινε και ο Βρυότοπος. Ίδια καταστροφική εικόνα και σε τμήμα του Δήμου Τεμπών, κυρίως στις περιοχές Μακρυχωρίου, Ελάτειας, Ευαγγελισμού και Συκουρίου όπου κυρίως χτυπήθηκαν οι ελιές, μποστάνια, καλαμπόκια, αλλά και άλλες καλλιέργειες. Δένδρα κόπηκαν στα δύο ενώ η ελαιοπαραγωγή από τους δυνατούς ανέμους βρέθηκε στο έδαφος.

ΣΕ ΤΥΡΝΑΒΟ – ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Στην περιοχή του Αμπελώνα, όπως έγραψε χθες η «Ε» μεγάλο πλήγμα υπέστησαν πάνω από 40 κτηνοτροφικές μονάδες οι κτηνοτρόφοι των οποίων από καθαρή τύχη δεν είδαν τα κοπάδια τους να κείτονται νεκρά γιατί λόγω της βοσκής ήταν έξω από τα ποιμνιοστάσια, είτε γιατί βρίσκονται (τα μετακινούμενα) στα βουνά και δεν επέστρεψαν ακόμα στα χειμαδιά. Ωστόσο όπως διαπίστωσε και το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ οι καταστροφές στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις είναι τεράστιες.

Αρχικά το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ επισκέφθηκε τον Τύρναβο, όπου υπό την προεδρία του δημάρχου κ. Παναγιώτη Σαρχώση και την παρουσία εκπροσώπων συνεταιρισμών και αγροτικών συλλόγων συζητήθηκε το πρόβλημα που έπληξε ευτυχώς ένα τμήμα της αγροτικής περιοχής Τυρνάβου και του Αμπελώνα.

Αποφασίστηκε και άρχισαν από χθες ήδη οι αιτήσεις των αγροτών που υπέστησαν ζημιές στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ. O δήμαρχος Τυρνάβου καλεί όλους τους πληγέντες να κάνουν τις σχετικές αιτήσεις το γρηγορότερο δυνατό.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τυρνάβου κ. Γιώργος Χαλούλης και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΕΜΠΩΝ

Στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ μετά από πρόσκληση του δημάρχου Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτου επισκέφθηκαν το δημαρχείο Μακρυχωρίου αρχικά και στη συνέχεια αγροτικές περιοχές, όπου παρουσία του δημάρχου, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρη Τσέτσιλα και του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Στέλιου Σαϊτη αναλύθηκε το μέγεθος της καταστροφής.

Τονίστηκε ότι για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών επλήγει η ευρύτερη περιοχή Μακρυχωρίου του Δήμου Τεμπών.

Προχθές Πέμπτη, το απόγευμα έντονη χαλαζόπτωση διάρκειας 30 λεπτών περίπου έπληξε περιοχές του Δήμου και συγκεκριμένα περιοχές της Τ.Κ. Μακρυχωρίου με πληγείσες καλλιέργειες ελιές, Καλαμπόκι, κηπευτικά, μηδική, βαμβάκι, καρπούζια με ποσοστά ζημίας από 70% έως και 100%. Περιοχές της Τ.Κ. Ελάτειας με πληγείσες καλλιέργειες ελιές, καλαμπόκι , αμπέλι και ποσοστά ζημίας από 70% έως και 100%. Περιοχές της Τ.Κ. Πουρναρίου με πληγείσα καλλιέργεια κυρίως την ελιά και ποσοστά από 70% έως 100%. Περιοχές της Τ.Κ. Σπηλιάς με πληγείσες καλλιέργειες Κηπευτικών, Καρυδιάς, Καστανιάς με ποσοστά ζημίας από 70% έως 100%.

 Οι ανταποκριτές ΕΛΓΑ του Δήμου άμεσα απέστειλαν αναγγελίες ζημίας ανά Τ.Κ. και ξεκίνησε ήδη η διαδικασία δήλωσης των ζημιών με προθεσμία 15 ημερών.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν αγροτικές εκτάσεις της πληγείσας περιοχής, όπου είδαν από κοντά τις καταστροφές που προκλήθηκαν. Ο δήμαρχος έδωσε εντολή να κινητοποιηθούν οι υπηρεσίες του Δήμου Τεμπών πέρα από τον ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών. Μιλώντας στην «Ε» ο δήμαρχος δήλωσε :

«Δυστυχώς για ακόμη μια φορά οι καιρικές συνθήκες έρχονται να δώσουν ένα χτύπημα σε παραγωγούς της περιοχής του Δήμου Τεμπών σε μια δύσκολη συγκυρία.Είμαστε βέβαιοι ότι οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ θα κινηθούν γρήγορα και με δικαιοσύνη να προχωρήσουν τη διαδικασία αποζημίωσης των παραγωγών.

Το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ αποτελούνταν από τον διευθυντή Θεσσαλίας κ. Μιχ. Λιόντο και τους κ. Σπυρόπουλο Επόπτη ΕΛΓΑ Ν. Λάρισας, τον διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παναγιώτη Καλφούντζο, τον αντιπερειφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Δεσπόπουλο, τον κ. Τσιάμπα και τον διευθυντή Γεωργικής Ανάπτυξης κ. Σπύρο Μπετχαβέ.

ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ Η ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ

H υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Άννα Βαγενά, επισκέφτηκε την Παρασκευή, μαζί με τους συνεργάτες της, τους κτηνοτρόφους του Αμπελώνα που επλήγησαν από την προχθεσινή θεομηνία, την επαύριον της οποίας 50 από τις 150 κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωτικά καταστραφεί. Η ίδια η κ. Βαγενά βλέποντας το μέγεθος της καταστροφής, έστειλε κατεπείγον υπόμνημα στον ΕΛΓΑ για την άμεση οικονομική ενίσχυση αυτών των ανθρώπων, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη ταχείας διευθέτησης του προβλήματος, πολλώ μάλλον αφού ενημερώθηκε από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους ότι οι αποκαταστάσεις γίνονται μετά από τρία χρόνια.

Ο Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας στην εκλογική περιφέρεια Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ενημερώθηκε για τις ζημιές που προκάλεσε η έντονη ανεμοθύελλα που συνοδευόταν από νεροποντή και χαλαζόπτωση στην ευρύτερη περιοχή του Αμπελώνα από τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων κ. Ζήση Παρλίτση και αγρότες που έχασαν τη σοδειά τους.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έσπευσε να επισκεφθεί πληγείσες κτηνοτροφικές μονάδες και καλλιέργειες με αμπέλια της περιοχής και να συνομιλήσει με παραγωγούς.

Σε δήλωσή του ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είναι πραγματικά πρωτόγνωρη η έκταση των ζημιών σε στάνες, υπόστεγα και αποθηκευτικούς χώρους που προκάλεσε η θεομηνία. Η ένταση της ανεμοθύελλας ήταν τέτοια που δεν ξήλωσε απλά στέγες, αλλά, όπως μου ειπώθηκε, από το σφοδρό χαλάζι υπήρξαν και απώλειες ζώων. Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι που να καλύπτει και τις αυθαίρετες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που ήταν στη διαδικασία νομιμοποίησης.

Ομολογώ ότι δεν είχα ξαναδεί στύλους σε αμπέλια να κόβονται κυριολεκτικά σαν πράσα! Και η ζημιά έγινε λίγο πριν τον τρύγο. Θέλω να επισημάνω για μια ακόμη φορά ότι τέτοιες στιγμές δοκιμασίας των παραγωγών δοκιμάζεται και η αξιοπιστία του κράτους ως εγγυητή του αγροτικού εισοδήματος μέσω της ασφάλισης της παραγωγής στον ΕΛΓΑ. Ο Οργανισμός παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις σε προσωπικό προσπαθεί να ανταποκριθεί στην αποστολή του. Αρκεί και η πολιτική ηγεσία να μη δυσχεραίνει το έργο του με αποφάσεις, όπως η αφαίρεση των αποθεματικών του».

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Με αφορμή τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν κτηνοτρόφοι και αγρότες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυρνάβου και κυρίως στον Αμπελώνα από την προχθεσινή θεομηνία, η Λαϊκή Ενότητα Λάρισας επισημαίνει τα εξής:

«1.Οι ζημιές σε σπίτια, αποθήκες, γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα και για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξουν άμεσα αποζημιώσεις.

2.Οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, τα θερμοκήπια αλλά και αποθήκες αποτελούν πάγιο κεφάλαιο γι’ αυτό οι αποζημιώσεις θα πρέπει να δοθούν στο 100% και την πραγματική αξία της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ και όχι από τα ΠΣΕΑ.

Τα δυσβάστακτα μέτρα των τελευταίων ετών έχουν εξαθλιώσει τον αγροτικό κόσμο, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο θα επιδεινώσουν την ήδη επιβαρημένη θέση τους και οδηγήσουν αναπόφευκτα στην εγκατάλειψη της παραγωγής και της γης τους. Είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να γίνει έλεγχος από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ και να αποδοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις, ώστε να ξεκινήσουν πάλι την παραγωγική τους διαδικασία», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΛΕΖΑΝΤΑ

Στιγμιότυπα από τις συσκέψεις σε Τύρναβο και Μακρυχώρι και τις καταστροφές στον Αμπελώνα και την περιοχή Μακρυχωρίου - Ελάτειας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass