Ανάπτυξη τουρισμού, με όχημα τον πολιτισμό

* Τι στοχεύει η Περιφέρεια Θεσσαλία * «Μέσω του ΕΣΠΑ οργανώνονται δράσεις που αφορούν στην αναζήτηση της ιστορικής ταυτότητας, αλλά και του σύγχρονου προσώπου της Θεσσαλίας, σε συνδυασμό με τουριστικές δραστηριότητες...» δηλώνει στην «Ε» ο επικεφαλής της Ομάδας Πολιτισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας Γιώργος Ανδρέου

Δημοσίευση: 20 Οκτ 2024 16:00

Η ενίσχυση του μεγάλου πολιτιστικού κεφαλαίου της Θεσσαλίας, των θεσμών που το αναδεικνύουν και των ανθρώπων που το υπηρετούν διαχρονικά, διατηρώντας ήθη, έθιμα, παραδόσεις και ιστορία, αποτέλεσε για την Περιφέρεια Θεσσαλίας έναν από τους σημαντικότερους στόχους που επιτεύχθηκε με επιτυχία τη χρονιά που διανύουμε.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ανέτειλαν νέοι θεσμοί, ενεργοποιήθηκαν περισσότεροι πολίτες, αναδείχθηκαν πτυχές τοπικής ιστορίας και μπήκε η βάση για μια νέα πορεία ανάπτυξής με όχημα τον πολιτισμό. Ο συνθέτης και επικεφαλής της Ομάδας Πολιτισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γιώργος Ανδρέου μιλά στην «Ε» για την προσπάθεια που καταβάλλεται προς αυτήν την κατεύθυνση και τους στόχους που τίθενται στο εξής, όπως, μεταξύ άλλων, «η διεύρυνση συνεργασίας με όλους τους Δήμους της Θεσσαλίας και με όλους τους φορείς πολιτισμού», απευθύνοντας κάλεσμα για «έναν καλόπιστο διάλογο, για την επαύξηση και εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας».

• Κύριε Ανδρέου, κάντε μας έναν απολογισμό των καλοκαιρινών εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως το «Φεστιβάλ Λιμνών» και από τον «Κίσσαβο στο κύμα». Τι κρατάτε από την πρώτη χρονιά των πολιτιστικών εκδηλώσεων, τι θα διορθώσετε, τι θα αλλάξετε του χρόνου;
«Αυτήν την πρώτη χρονιά (2024), και με ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή μας, κατορθώσαμε να πραγματοποιήσουμε όλα όσα προαναγγείλαμε στην κοινή με τον περιφερειάρχη, Δημήτρη Κουρέτα, συνέντευξη Τύπου, στο τέλος του 2023. Όλοι οι άξονες της πολιτιστικής προσέγγισης του Δημήτρη Κουρέτα για το 2024 έχουν αναδειχθεί, ενώ έχουν δοθεί σημαντικές οικονομικές, αλλά και ηθικές ενισχύσεις σε μακροχρόνιους πολιτιστικούς θεσμούς της Θεσσαλίας (Καραϊσκάκεια, Τσιτσάνεια, Φεστιβάλ Ποίησης της ομάδας «Θράκα», Φεστιβάλ κλασικής μουσικής Ζαγοράς, Φεστιβάλ κόμικς, Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Artfools, Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας κ.ά.).
Παράλληλα, στηρίχθηκαν και ανανεώθηκαν τα μεγάλα μουσικά φεστιβάλ («Από τον Κίσσαβο στο κύμα», «Φεστιβάλ Λιμνών»), επιχορηγήθηκαν εκατοντάδες κοινοτικές δράσεις (ανταμώματα, πολιτιστικές χορευτικές συναντήσεις συλλόγων και κοινοτήτων), ενώ δόθηκε χώρος και σημαντικό βήμα σε πολλούς νέους καλλιτέχνες της Θεσσαλίας. Συγχρόνως θεσπίστηκαν νέοι θεσμοί πολύ μεγάλης σημασίας για τη Θεσσαλία, όπως οι «Ημέρες Παπαδιαμάντη» και ο «Διεθνής φωτογραφικός διαγωνισμός «Τάκης Τλούπας»» (θα γίνει η επίσημη έναρξη του στις αρχές Δεκεμβρίου 2024). Εννοείται πως δεν τα «έχουμε κάνει όλα». Έχουμε πολλά ακόμα σημαντικά που πρέπει να προσεγγίσουμε, ενώ επιδίωξή μου είναι η διαπροσωπική επαφή της Ομάδας Πολιτισμού της Περιφέρειας και η ενημέρωσή μας με κάθε τι (αν είναι δυνατόν) δημιουργικό και αξιόλογο που συμβαίνει στη Θεσσαλία στο πεδίο του Πολιτισμού. Θέλουμε, επίσης, να βαθύνουμε τη συνεργασία με τους Δήμους και να συναντηθούμε με όλους τους φορείς Πολιτισμού σε έναν καλόπιστο διάλογο για την επαύξηση και εμβάθυνση της συνεργασίας μας».

• Με την ίδια επιτυχία διεξήχθησαν οι «Ημέρες Παπαδιαμάντη» στη Σκιάθο και τα «Τσιτσάνεια» στα Τρίκαλα. Έτσι, αναδεικνύεται και η πολιτιστική ταυτότητα της Θεσσαλίας. Η προσπάθεια να αφομοιωθεί αυτή από τους Θεσσαλούς και όχι μόνο λαμβάνει χώρα αποκλειστικά μέσω των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων ή σχεδιάζονται και κάποιες άλλες δράσεις; Αυτήν τη στιγμή π.χ. βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση προτάσεων που έχουν υποβληθεί από διάφορες φορείς, κυρίως αυτοδιοικητικούς, για δράσεις που θα επιδοτήσει η Περιφέρεια μέσω του Προγράμματος «Σύγχρονου Πολιτισμού». Θα ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις; Ποιος είναι ο στόχος σας;

«Μια μοναδική για τα ελληνικά πράγματα πρωτοβουλία συντελείται αυτήν την περίοδο με το ΕΣΠΑ 2024-2029 και την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Πολιτισμού στη Θεσσαλία. Για πρώτη φορά ένα πολύ μεγάλο ποσό (πέντε εκατομμύρια ευρώ) δίνεται σε κρατικούς φορείς και ΑΜΚΕ, όχι για αποκαταστάσεις μνημείων κ.λπ., αλλά για την ενίσχυση των ανθρώπων του Πολιτισμού της Θεσσαλίας, πολιτιστικά φεστιβάλ, θεατρικά και κινηματογραφικά φεστιβάλ, ΑΜΚΕ με κοινωφελείς πολιτιστικές δραστηριότητες, σύλλογοι καλλιτεχνικοί και πολιτιστικοί, προτάσεις κάθε είδους που προωθούν τον Πολιτισμό στη Θεσσαλία ως γεγονός κι όχι ως υποδομή ή αποκατάσταση ιστορικών δομών – για υποδομές και αποκαταστάσεις τρέχει μέσω του κεντρικού ΕΣΠΑ ένας τεράστιος αριθμός μελετών, που θα χρηματοδοτηθούν με πολύ μεγάλα ποσά, με συνέργειες και με το κεντρικό κράτος και ειδικά με το Υπουργείο Πολιτισμού. Μέσω του κεντρικού ΕΣΠΑ, εξάλλου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει επιλέξει δράσεις που αφορούν στην αναζήτηση της ιστορικής ταυτότητας, αλλά και του σύγχρονου προσώπου της Θεσσαλίας («Ο Θεσσαλικός Διαφωτισμός», «Διαδρομές ανθρώπων, ζώων, γεννημάτων στη Θεσσαλία επί αιώνες», «Η θάλασσα και η νησιωτικότητα της Θεσσαλίας» κ.ά.), σε συνδυασμό με τουριστικές δραστηριότητες κ.λπ., έτσι ώστε να λειτουργήσει η κεντρική επιδίωξη του ΕΣΠΑ, που περιγράφεται ως «Διαδρομές Πολιτισμού – Τουρισμού στη Θεσσαλία». Αν σε αυτά όλα προσθέσει κανείς και το Film Office, το οποίο η Περιφέρεια επαναλειτουργεί (πρόκειται για την υπηρεσία εκείνη που ενισχύει με κάθε τρόπο και βοηθά την επιλογή της Θεσσαλίας ως περιοχής για γυρίσματα κινηματογραφικών ταινιών, σίριαλ, διαφημιστικών videos κ.λπ. - υπηρεσία που είναι απαραίτητη μετά την επιτυχία του φιλμ «Mamma Mia», το οποίο γυρίστηκε στη Θεσσαλία), γίνεται φανερός ο οργασμός δράσεων σε όλα τα επίπεδα, καθώς και η υψηλού επιπέδου στοχοθεσία στο πεδίο του Πολιτισμού από την Περιφέρεια, τον περιφερειάρχη, Δημήτρη Κουρέτα, και την Ομάδα Πολιτισμού, με την ένθερμη αρωγή όλου του πολιτικού και διοικητικού προσωπικού της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας εξάλλου (καθώς και η Διαχειριστική Υπηρεσία του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας) βρίσκονται καθημερινά στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, ώστε να βοηθήσουν στη διατύπωση της αίτησης-πρότασής του και στην ακριβή περιγραφή των στόχων και επιδιώξεών της».

• Θεωρώ, όμως, ότι τις πιο συγκινητικές στιγμές τις ζήσατε όχι στις μεγάλες πόλεις, όπου πραγματοποιήθηκαν οι παραπάνω εκδηλώσεις, αλλά στα απομακρυσμένα χωριά, όπου κυρίως με θεατρικές παραστάσεις ψυχαγωγήθηκαν για πρώτη φορά, τα ελάχιστα παιδιά που παραμένουν στα χωριά.
«Από τις αρχές του 2024 δόθηκε πολύ μεγάλη έμφαση σε δράσεις για τα παιδιά των πλημμυροπαθών περιοχών της Θεσσαλίας: Κοντά στα 3.000 παιδιά μεταφέρθηκαν (με ευγενική συνεργασία των ΚΤΕΛ Θεσσαλίας) στην αίθουσα του «Θεσσαλικού Θεάτρου» (ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας) για να παρακολουθήσουν (δωρεάν φυσικά) την παιδική θεατρική παράσταση «Το καπλάνι της βιτρίνας». Το «Καρναβάλι του Τσίρκου και του θεάτρου δρόμου», η εξειδικευμένη για μικρά παιδιά θεατρική ομάδα HIPPO, η ομάδα μουσικών με κρουστά «Τα παιδία κρούει» με διαδραστικές μουσικές παιδαγωγικές δράσεις σε σχολικές αίθουσες και φυσικά η καλοκαιρινή θεατρική παράσταση «Ο ραφτάκος των λέξεων», που περιόδευσε σε σαράντα χωριά απομακρυσμένων και πλημμυροπαθών περιοχών – όλα αυτά δείχνουν το μέγεθος της φροντίδας με την οποία η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας περιβάλλουν τα παιδιά και ειδικά εκείνα των περιοχών που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές».

• Τι σχεδιάζεται για το 2025;
«Θα συμβούν πολλά και δημιουργικά ακόμα, στο επίπεδο των αναφορών σε σημαντικούς Θεσσαλούς καλλιτέχνες, στην οργάνωση καλοκαιρινών πολιτιστικών και οικολογικών συναντήσεων για την ανάδειξη του Ολύμπου (το θεσσαλικό κομμάτι του), στη θεσμοθέτηση διεθνούς θεατρικού φεστιβάλ με ξεχωριστά, νεανικά χαρακτηριστικά, στην ανάδειξη των Εικαστικών Τεχνών και του σύγχρονου χορού κι ένα σωρό άλλα που θα ανακοινωθούν τμηματικά, ενώ θα συνεχιστούν οι καταξιωμένες και καθιερωμένες πια πολιτιστικές δράσεις. Θα επιλεγούν χώροι πολιτιστικών συμβάντων με πολυσύνθετα χαρακτηριστικά (αρχιτεκτονική, ιστορία, χρήση κ.λπ.), ενώ θα δοθεί έμφαση σε καλλιτεχνικά γεγονότα με πανελλήνια (και διεθνή) απήχηση. Επιθυμία, αλλά και πρόθεση του Δημήτρη Κουρέτα είναι η Θεσσαλία να πρωτοπορεί σε κάθε τομέα - κι ο Πολιτισμός είναι ένας από τους πλέον κομβικούς. Να αναφέρω εδώ την αγάπη και τον ενθουσιασμό με τον οποίο αγκάλιασαν όλες μας τις δράσεις οι πολίτες της Θεσσαλίας. Με το χαμόγελο και τη συμπαράστασή τους μας δίνουν κουράγιο και δύναμη για τη συνέχεια».

Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass