Καταδίκη αιρετών για τον «Ιανό»

ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ, ΕΝΩ ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΘΩΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΑΜΕΛΕΙΑ *«ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΣΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ» ΔΗΛΩΣΕ Ο ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ, ΤΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ «ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ‘Η ΝΑ ΒΓΟΥΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΔΡΟ» *ΕΦΕΣΗ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2024 13:30

Ένοχοι κρίθηκαν χθες με ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Λάρισας τέσσερις αιρετοί από τους συνολικά δέκα κατηγορούμενους που είχαν παραπεμφθεί στη δίκη για τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» που έπληξε (και) την Καρδίτσα στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις κάτοικοι της περιοχής, ενώ δίκτυα υποδομών υπέστησαν σοβαρές ζημιές.


Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση με αφορμή τον θάνατο των τριών Καρδιτσιωτών έκρινε αθώους (σ.σ. κατά πλειοψηφία σε ορισμένες περιπτώσεις) όλους τους κατηγορούμενους για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας (από αμέλεια δια παραλείψεως άπαξ και κατά συρροή), ενώ με αφορμή τις επιπτώσεις του «Ιανού» στις υποδομές από τον μεσογειακό κυκλώνα και ειδικότερα για το πλημμέλημα της πλημμύρας από αμέλεια δια παραλείψεως από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο, έκρινε ομόφωνα ενόχους τέσσερις συνολικά κατηγορούμενους (σ.σ. αντί δύο της εισαγγελικής πρότασης) και δη, τον πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό, τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, τον τότε διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και τον τότε διευθυντή της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Καρδίτσας.
Το Δικαστήριο αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, επέβαλε και στους τέσσερις ποινή φυλάκισης 15 μηνών (με τριετή αναστολή), ποινή που επιβλήθηκε με κατά πλειοψηφία απόφαση, καθώς μειοψήφησε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου ο οποίος επί της εισαγγελικής πρότασης για φυλάκιση 18 μηνών, αντιπρότεινε ποινή φυλάκισης δύο ετών.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ
Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση του κ. Αγοραστού ο οποίος υπογράμμισε ότι στην «πολιτική ζωή της χώρας υπάρχουν και δίκες σκοπιμότητας για να ικανοποιήσουν το κοινό αίσθημα ή να βγούνε κάποιοι από το κάδρο».
Η απαλλαγή των κατηγορουμένων για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας προκάλεσε ωστόσο την αντίδραση και των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής οι οποίοι – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - θα προσβάλλουν την απόφαση.
Πέραν της καταδίκης των τεσσάρων για την πλημμύρα (σ.σ. το πλήρες σκεπτικό θα γίνει γνωστό με την καθαρογραφή της απόφασης) σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους κατηγορούμενους για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας αναλυτικότερα αποφάσισε τα εξής:
Έκρινε ομόφωνα αθώους όλους τους κατηγορούμενους για τον θάνατο του κατοίκου της Καστανιάς, που καταπλακώθηκε στο σπίτι του. Έκρινε κατά πλειοψηφία αθώους όλους τους κατηγορούμενους για τον θάνατο της φαρμακοποιού, καθώς μειοψήφησε ο πρόεδρος προτείνοντας την ενοχή όλων. Για τον θάνατο της φαρμακοποιού κρίθηκε ομόφωνα αθώος ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας. Ο τότε πρόεδρος του ΤΕΟΒ Ταυρωπού κρίθηκε ομόφωνα αθώος και για τα δύο αδικήματα.
Ο δήμαρχος Καρδίτσας κρίθηκε ομόφωνα αθώος για την πλημμύρα και τον θάνατο του κατοίκου της Καστανιάς και του κτηνοτρόφου στην Καρδίτσα. Ο δήμαρχος Μουζακίου κρίθηκε ομόφωνα αθώος για την πλημμύρα και κατά πλειοψηφία αθώος για τον θάνατο της φαρμακοποιού, καθώς μειοψήφησε ο πρόεδρος προτείνοντας την ενοχή του. Τέλος τα δύο στελέχη της ΔΕΥΑ Καρδίτσας κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι για την πλημμύρα, αλλά και για τους θανάτους του κατοίκου της Καστανιάς και του κτηνοτρόφου στην Καρδίτσα.
«ΔΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ»
Αναλυτικότερα με την ανακοίνωση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Λάρισας ο κ. Αγοραστός σε δήλωσή του στα ΜΜΕ τόνισε πως «παρά την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση το δικαστήριο μας έκρινε ότι είχαμε ευθύνη μόνο για την πλημμύρα. Μια πλημμύρα χιλιετίας, μια πλημμύρα που μόνο ο Θεός μπορούσε να σταματήσει, κατά τις απόψεις, τις διαγνώσεις των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο.
Εγώ στη ζωή μου πορεύτηκα με γνώμονα τον νόμο, ακολούθησα τους νόμους, εφάρμοσα τους νόμους με δίκαιη, αληθινή, αποτελεσματική και συνεργατική συμπεριφορά.
Υπενθυμίζω και τονίζω σ’ όλους τους τόνους ότι το 2018 είχα κάνει αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για χρηματοδοτήσεις στις περιφέρειες. Τότε ο εισαγγελέας κ. Ντογιάκος είχε παραπέμψει την υπόθεση και παρέπεμπε στη Βουλή για διερεύνηση 22 υπουργούς. Τα αποτελέσματα ακόμη δεν είναι γνωστά. Τι άλλο να κάνω, έφτασα μέχρι το ακραίο, το τελευταίο εργαλείο που είχα στα χέρια μου, τη δικαιοσύνη, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποτέλεσμα σε αυτό.
Ακόμη να υπενθυμίσω τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για έργα, όπως ο Αχελώος, το φράγμα της Πύλης, στο Μουζάκι. Ορεινή υδρονομία για την οποία είναι υπεύθυνη όχι η Περιφέρεια, αλλά το Δασαρχείο και η Δασική Υπηρεσία που δεν ήταν εδώ σήμερα.
Αυτά τα οποία ζητούσα από το 2011 που ήμουν περιφερειάρχης και προειδοποιούσα τότε και τον υπουργό κ. Σκουρλέτη, το 2016 ότι εάν δεν γίνουν τα έργα στον Αχελώο και η ορεινή υδρονομία που είναι υπεύθυνοι το Yπουργείο και η Kυβέρνηση, τότε θα υπάρχουν πλημμύρες και θα είναι υπεύθυνοι για τις πλημμύρες. Σήμερα πραγματικά, νιώθω... και ξαναλέω με αυτό που τελείωσα την απολογία μου: Με ποιο σύστημα πήγα να τα βάλω...
Πιστεύω σε δεύτερο βαθμό θα δικαιωθούμε και η δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, διότι καταλαβαίνω ότι στην πολιτική ζωή της χώρας υπάρχουν και δίκες σκοπιμότητας για να ικανοποιήσουν το κοινό αίσθημα ή να βγούνε κάποιοι από το κάδρο. Εδώ φαίνεται καθαρά και μετά από τον Ιανό αυτό επιχειρείται από πολλούς και από μια άτυπη διακυβέρνηση και από τον λαϊκισμό που οπλίζει τα χέρια στα trolls, στα boots και στις συκοφαντικές διαδικασίες». Με τον συνήγορο του πρώην περιφερειάρχη Γιώργο Σινέλη να δηλώνει πως «έχουμε ασκήσει έφεση και πιστεύουμε απόλυτα ότι θα δικαιωθούμε στο εφετείο, είναι μια απόφαση που δεν δικαιολογείται».
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΝΗΓΟΡΩΝ
«Η απόφαση μας δικαιώνει απόλυτα» τόνισε ο δικηγόρος πλημμυροπαθών κατοίκων της Καρδίτσας Βασ. Κωστής, προαναγγέλλοντας προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια.
Το Δικαστήριο με μια «απόφαση που αποτέλεσε έκπληξη για εμάς, καταδίκασε την Τοπική Αυτοδιοίκηση για το αδίκημα της πλημμύρας, ωστόσο αθώωσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την ανθρωποκτονία που ήταν αποτέλεσμα της πλημμύρας» τόνισε ο δικηγόρος της οικογένειας της φαρμακοποιού, Δημ. Σκύφτας. Προσθέτοντας ότι «ο θάνατος ανθρώπων στην πλημμύρα Ιανός δεν ήταν ατύχημα, ούτε η κακιά στιγμή. Ήταν αποτέλεσμα συλλογικής αποτυχίας του κρατικού μηχανισμού». «Με μεγάλη απογοήτευση ακούσαμε την απόφαση» πρόσθεσε και η έτερη δικηγόρος της οικογένειας της φαρμακοποιού, Βασιλική Σούφλα.
«Κερδίσαμε μια μάχη, όχι τον πόλεμο» τόνισε ο δικηγόρος πλημμυροπαθών κατοίκων της Καρδίτσας Γ. Ζορμπάς, διευκρινίζοντας ότι «συνεχίζεται η διαδικασία» τόσο στα ποινικά όσα και στα διοικητικά δικαστήρια.
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.
Σημειώνεται πως μια πτυχή της ίδιας υπόθεσης αφορά και σε αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. η οποία υπηρετεί σε ΑΤ της Καρδίτσας, μετά και την παραπεμπτική πρόταση του Αντεισαγγελέα Εφετών στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας με αφορμή τον θάνατο της 43χρονης φαρμακοποιού στο Μουζάκι.
Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας θα αποφανθεί για την παραπεμπτική πρόταση του Αντεισαγγελέα Εφετών μετά το Αναιρετικό Βούλευμα του Αρείου Πάγου. Ο Αντεισαγγελέας Εφετών Λάρισας - σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» υπέβαλε παραπεμπτική πρόταση με το σκεπτικό ότι η θανούσα διήνυσε με το αυτοκίνητό της αρκετή απόσταση χωρίς να παρεμποδιστεί ή να ανακοπεί η πορεία της από τροχονομικό έλεγχο και να φθάσει τελικά σε σημείο έντονης ροής υπερχειλισμένου ποταμού από τα ορμητικά νερά που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός», νερά που κάλυψαν το οδόστρωμα, με αποτέλεσμα η 43χρονη φαρμακοποιός Ευδοκία - Μυρτώ Πλακιά να παρασυρθεί και να πνιγεί.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass