Παρά τις αδυναμίες η Λάρισα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα…

ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2024 14:00

«Η σημερινή Λάρισα είναι μια σύγχρονη πόλη, που παρά τις αδυναμίες της, χωροταξικές, πολεοδομικές και αισθητικές, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες πόλεις της Ελλάδας. Αντιθέτως, σε πολλές περιπτώσεις, όπως με την πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου, την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων και τη διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων, αποτέλεσε πρότυπο και παράδειγμα για πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας» τόνισε χθες το απόγευμα ο Λαρισαίος αρχιτέκτονας και ντοκιματερίστας Βασίλης Τσολάκης, αναπτύσσοντας χθες ομιλία με θέμα «Η αρχιτεκτονική ταυτότητα της Λάρισας», στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, ομιλία που έγινε στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής Λάρισας. Στην εκδήλωση μίλησε και ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Λαγός, ενώ ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Σαμσαρέλος -που ήταν ο τρίτος ομιλητής- δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθεί στην εκδήλωση.


Ο Βασίλης Τσολάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι: «Ήταν το 1959, όταν εισήχθηκα στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Πολυτεχνικής Σχολή του Α.Π.Θ.
Θυμάμαι, την πρώτη μέρα που συναντηθήκαμε, σε μια αίθουσα της Σχολής, με τον καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας, Νίκο Μουτσόπουλο, για την πρώτη γνωριμία, και ο καθένας από τους πενήντα περίπου νέους φοιτητές αυτοσυστήνονταν λέγοντας το όνομά του και τον τόπο καταγωγής του.
Όταν έφθασε η σειρά μου και είπα ότι κατάγομαι από τη Λάρισα, άκουσα έκπληκτος τον καθηγητή μας να λέει: «Δεν έχω δει πιο άσχημη πόλη από τη Λάρισα».
Όλοι οι συμφοιτητές μου γέλασαν και εγώ ένιωσα πολύ άσχημα, χωρίς, όμως, να τολμήσω να αντιδράσω και να πω κάτι.
Ο Μουτσόπουλος βλέποντας την υποτακτική συμπεριφορά μου συνέχισε και είπε τα ακόλουθα λόγια: «Έχει, όμως, η Λάρισα και δύο πολύ όμορφα σημεία». Αναθάρρησα για λίγο και περίμενα με αγωνία να ακούσω ποια ήταν αυτά τα δύο όμορφα σημεία.
Το ένα όμορφο σημείο που έχει η Λάρισα, είπε, είναι μια ταμπέλα που γράφει «προς Τρίκαλα», και το δεύτερο, μια ταμπέλα που γράφει «προς Βόλο». ...Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η πόλη μας είναι η ιδανική πόλη, όμως για μας τους Λαρισαίους, αλλά και για όλους τους Έλληνες, αποτελεί ένα δυναμικό, ζωντανό και αρκετά όμορφο σημείο αναφοράς στο κέντρο της Ελλάδας, με πολλές «όμορφες» ταμπέλες «προς Τρίκαλα», «προς Καρδίτσα», «προς Βόλο» και προς άλλα μέρη της όμορφης πατρίδας μας.
Φωτογραφίζοντας τη Λάρισα, νομίζω ότι επιδιώκω πάντα να θεραπεύσω την παλιά πληγή και νομίζω ότι, κάθε μέρα που περνά, αυτό επιτυγχάνεται όλο και περισσότερο.
Η βόλτα στις διάφορες περιοχές της Λάρισας μου δίνει κάθε φορά νέες όμορφες εικόνες από την αναπτυσσόμενη πόλη, μου δημιουργεί νέα συναισθήματα αγάπης προς αυτήν και όλα αυτά θα ήθελα να τα μοιραστώ με όλους τους Λαρισαίους, που παρά τις οποιεσδήποτε αντιρρήσεις αγαπούν με φανατισμό την πόλη τους και χαίρονται που ζουν σ’ αυτή».
Με τη σειρά του ο κ. Λαγός και μιλώντας για το πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί η εικόνα της Λάρισας έκανε τις εξής προτάσεις:
-Θέσπιση στρατηγικής για την ταυτότητα της πόλης μας.
-Συμμετοχή της μελετητικής ομάδας κατά την κατασκευή, για όσο το δυνατόν πιστή εφαρμογή της μελέτης.
-Ολοκλήρωση των ημιτελών έργων
-Προσοχή στη θέση των εξωτερικών μηχανολογικών εγκαταστάσεων, ιδιαίτερα των κλιματιστικών μηχανημάτων.
-Το 1% του προϋπολογισμού ενός έργου να διατίθεται για τη συμπλήρωσή του με καλλιτεχνικές δημιουργίες.
-Ολοκλήρωση των κύριων οδών πρόσβασης των έργων.
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass