Εφυγε ως δραπέτης, επέστρεψε ως ληστής

*Το Δικαστήριο έκρινε ένοχο τον «Τζάμπο» για μερικές από τις ληστείες σε βάρος Λαρισαίων στο Τελωνείο, ενώ του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2024 13:50

Στις Φυλακές Τρικάλων, αλλά με κατά πολύ μειωμένη ποινή φυλάκισης, επέστρεψε προχθές ένας 33χρονος Αλβανός υπήκοος, ο οποίος πριν 12 χρόνια είχε εξελιχθεί σε «πονοκέφαλο» διερχόμενων πολιτών στο Τελωνείο Λάρισας, ενώ μέχρι πρότινος είχε… διαπρέψει επαγγελματικά στο Λονδίνο, έχοντας απολαύσει 11 χρόνια ελευθερίας ως δραπέτης από τα δικαστήρια της Λάρισας,

Ο «Τζάμπο» (ή «Ντάμπο» όπως κατά μια εκδοχή τον αποκαλούσαν φίλοι του με αφορμή και χαρακτηριστικά του προσώπου του) αποτελεί «κεφάλαιο» στην ιστορία των αστυνομικών και δικαστικών χρονικών, όχι μόνο γιατί ως «μέλος συμμορίας» λήστευε Λαρισαίους οι οποίοι νυχτερινές ώρες διέρχονταν εποχούμενοι την οδό Μαρτάλη πίσω από το Τελωνείο, αλλά γιατί το 2013 απέδρασε από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας ενώ οδηγούνταν στις Φυλακές. Ενώ για 11 ολόκληρα χρόνια μετά την απόδρασή του εργαζόταν σε δική του επιχείρηση στο Λονδίνο, μέχρι που τον περασμένο Φεβρουάριο συνελήφθη από την Ιnterpol και παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές με αφορμή δύο Ευρωπαϊκά Εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας.
Ο 33χρονος μετά από αίτηση ακύρωσης του συνηγόρου του, επέστρεψε ξανά προχθές στα Δικαστήρια και στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων (Β’ Βαθμού) κατηγορούμενος για ληστεία κατά συρροή από κοινού (από δράστες που λειτούργησαν με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους) και για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή από κοινού.
Το Δικαστήριο, έχοντας παραγραφεί τα δύο αδικήματα, έπαυσε τη δίωξη, τον έκρινε τελικά ένοχο μόνο για τις τρεις ληστείες (και αθώο για τις άλλες τρεις), ενώ του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας (η ηλικία 18-25 αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο, κατά το οποίο διαμορφώνεται ακόμη η προσωπικότητα του παραβάτη για αυτό και χρήζει επιεικέστερης μεταχείρισης).
Με αποτέλεσμα να του επιβληθεί συνολική ποινή φυλάκισης 7 ετών (και χρηματική ποινή 1.200 ευρώ) αντί της πολυετούς ποινής κάθειρξης (17 ετών) που του είχε επιβάλει, ερήμην καθότι δραπέτης, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας.

ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ
Υπενθυμίζεται πως ο «Τζάμπο» κατάφερε να αποδράσει από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της 18ης Ιουνίου του 2013. Έχοντας νωρίτερα – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - καταθέσει έφεση κατά της ποινής κάθειρξης 17 ετών, που του επέβαλε πρωτόδικα, την ίδια ημέρα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας κρίνοντάς τον ένοχο για τις πράξεις της συμμορίας, της σωματικής βλάβης και της ληστείας.

«ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ…»
Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, ο 33χρονος μαζί με πέντε ακόμα νέους (σ.σ. τέσσερις ομοεθνείς του και έναν ανήλικο Λαρισαίο) και άγνωστο αριθμό συνεργών τους από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο του 2012 λήστευαν και έδερναν Λαρισαίους, οι οποίοι διέρχονταν με το αυτοκίνητό τους την οδό Μαρτάλη στην περιοχή του Τελωνείου.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι δράστες «προσέγγιζαν τα θύματά τους αιφνιδιαστικά ή ζητώντας τους φωτιά ή τσιγάρο και στη συνέχεια με εκδήλωση βίας τους λήστευαν, αφαιρώντας τους κυρίως τα χρήματα που έφεραν μαζί τους και τα κινητά τους τηλέφωνα». Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, ενώ ο ένας εκ των κατηγορουμένων ζητούσε από τον διερχόμενο οδηγό να του δώσει τσιγάρο, ο έτερος των δραστών άνοιγε αιφνιδιαστικά την πόρτα του συνοδηγού και τότε, οι δράστες -συνήθως με διαφορετική σύνθεση-, ασκώντας βία λήστευαν τα θύματά τους.
Στο πλαίσιο της δίκης προχθές, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων (Β’ Βαθμού) μεταξύ άλλων κατέθεσε αστυνομικός που μετείχε στην έρευνα, όπως και παθόντες που περιέγραψαν τα όσα βίωσαν, πέφτοντας θύματα ληστείας. Με τον 33χρονο στην απολογία του, αναφερόμενος στη δράση του να σημειώνει μεταξύ άλλων πως, ως έφηβοι «πηγαίναμε για πλάκα» και πως «δεν είχαμε σκοπό να ληστέψουμε», ενώ τέλος ζήτησε συγγνώμη από τα θύματά του.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass