Καταργήθηκε ο ειδικός φόρος για σκάφη αναψυχής

* ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ * ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΣΑΝ * ΑΠΑΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΚΑΦΗ Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 7 ΜΕΤΡΩΝ * ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΚΚΩΝΗΣ: ΗΤΑΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ * ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2024 13:10

Πριν στεγνώσει το… μελάνι από τα δημοσιεύματα της «Ε» για την αδικία της φορολόγησης και μάλιστα με αναδρομικό τρόπο των σκαφών κάτω των 7 μέτρων, δόθηκε λύση η οποία ικανοποιεί τους ιδιοκτήτες τους.

Με ειδική τροπολογία που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρ. Κέλλας εξαιρούνται από τον νέο ετήσιο φόρο τα σκάφη κάτω των 7 μέτρων, τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκουν σε ερασιτέχνες αλιείς. Πλέον με την εξέλιξη αυτήν όλοι τους είναι ικανοποιημένοι.
Χθες από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Διατάξεις που αφορούν στη φορολόγηση των μικρών σκαφών αναψυχής β’ κατηγορίας περιλαμβάνονται στην τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συμπληρωματικές διατάξεις». Με την τροπολογία αυτήν, πλέον τα σκάφη αναψυχής β’ κατηγορίας κάτω των 7 μέτρων απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο πλοίων, καθώς και από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
Η απαλλαγή από τον ειδικό φόρο πλοίων έχει αναδρομικό χαρακτήρα, επομένως οι κάτοχοι σκαφών β’ κατηγορίας μέχρι 7 μέτρα δε θα καταβάλλουν φόρο για τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023, και όσοι έχουν ήδη καταβάλει (ο αριθμός τους είναι περιορισμένος) δικαιούνται επιστροφή φόρου».
Νωρίτερα ο υφυπουργός κ. Χρήστος Κέλλας έκανε δήλωση για το θέμα, λέγοντας πως κατατίθεται στη Βουλή τροπολογία που προβλέπει την κατάργηση του ετήσιου φόρου στα μικρά σκάφη αναψυχής έως 7 μέτρα, καθώς και των αναδρομικών χρεώσεων από το 2020.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Με απόλυτη συνέπεια στις δεσμεύσεις μας, προχωρούμε στην τροπολογία που αποτελεί σημαντική ελάφρυνση για χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών σκαφών αναψυχής και ικανοποιεί το δίκαιο αίτημα των ερασιτεχνών αλιέων.
Αφουγκραστήκαμε άμεσα την αναστάτωση που προέκυψε στους κόλπους των ερασιτεχνών αλιέων, λόγω της φορολόγησης των μικρών σκαφών αναψυχής και προχωρούμε σε κατάργηση του φόρου των μικρών ιδιόκτητων σκαφών, αίροντας και τις αναδρομικές χρεώσεις. Στεκόμαστε δίπλα στους ερασιτέχνες αλιείς, στηρίζοντας κάθε δίκαιο αίτημά τους. Με την ψήφιση της τροπολογίας, επιβεβαιώνουμε τη βούλησή μας να προστατεύουμε τα συμφέροντά τους, ενώ παράλληλα σεβόμαστε τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας περί φορολόγησης των σκαφών αναψυχής».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΚΚΩΝΗΣ
Σχολιάζοντας την εξέλιξη ο κ. Γιώργος Κοκκώνης, πρόεδρος των Ερασιτεχνών Αλιέων Κάτω Ολύμπου, αφού ευχαρίστησε την «Ε» για τη σειρά των σχετικών με το θέμα δημοσιευμάτων και τον υφυπουργό, κ. Κέλλα, για την πρωτοβουλία του, δήλωσε πως τους δίνει μια σημαντική ανάσα. «Εκτός από το γεγονός πως δε θα χρειαστεί να πληρώσουμε από εδώ και πέρα, είναι σπουδαίο το ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω και όσοι έχουν πληρώσει για τα προηγούμενα χρόνια».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα κι αυτό που αποτέλεσε την αφορμή του ζητήματος και αναδείχθηκε από τις σελίδες της εφημερίδας, η περίπτωση ενός Λαρισαίου που κλήθηκε να πληρώσει συνολικά 500 ευρώ για τα έτη 2020, 2021, 2022, 2023 και 2024, γιατί ήθελε να κάνει μεταβίβαση τη βάρκα που είναι κάτω των 7 μέτρων, κατ’ εφαρμογή αυτού του νόμου, που τελικά δε θα ισχύσει γι’ αυτές τις κατηγορίες. Αναρωτιόταν, μάλιστα, τι γίνεται σε περίπτωση που μια βάρκα δεν έχει κόστος μεγαλύτερο από αυτό της… μεταβίβασης. Τελικά το θέμα, όμως, έληξε.
Κ. ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass