Να εμπεδωθεί ποδηλατική κουλτούρα…

* Ζήτησε χθες ο δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος κατά την ξενάγηση με ποδήλατα σε μνημεία και τοπόσημα της Λάρισας * Αυλαία σήμερα στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2024 14:45

«Είναι πολύ σημαντικό η νέα γενιά, οι νέοι πολίτες της Λάρισας να υιοθετήσουν μια πιο φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά, κυκλοφορώντας είτε με τα πόδια είτε με τα ποδήλατα είτε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η αλλαγή κουλτούρας μπορεί να γίνει εφόσον όλοι μας, ο καθένας από την πλευρά του και από τη θέση ευθύνης του μπορέσει να διαμορφώσει εκείνες τις συνθήκες που μπορούν να μετουσιώσουν αυτό σε πραγματικότητα» τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος λίγο πριν ξεκινήσει η ποδηλατάδα «γνωριμίας» με την πόλη που έγινε χθες το πρωί και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας. Η ποδηλατάδα έγινε με κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα του Δήμου Λαρισαίων, ενώ, όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος, τις επόμενες μέρες θα εγκατασταθούν και συμβατικά ποδήλατα στην πόλη. Ξεναγός στη δράση ήταν η επιστημονική υπεύθυνη του Μουσείου Σίτων και Αλεύρων Κωνσταντίνα Κόντσα, που ξενάγησε με τρόπο διαφορετικό τους εποχούμενους σε μνημεία και τοπόσημα της Λάρισας.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος μιλώντας για τη δράση τόνισε ότι: «Συνεχίζουμε τις δράσεις στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κινητικότητας. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που έχει ειπωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα να υπάρξει μια πιο δημοκρατική διαίρεση του αστικού χώρου, να ενθαρρύνουμε τις δράσεις χρήσης ποδηλάτου, περπατήματος, μέσων μαζικής μεταφοράς. Προφανώς και τα αυτοκίνητα είναι μέρος της ζωής μας και εξυπηρετούν, αλλά θέλουμε στο μέτρο του δυνατού να ελαχιστοποιήσουμε τη χρήση του ειδικά στην περιοχή του κέντρου. Στο πλαίσιο αυτό σήμερα πολίτες της Λάρισας ξεναγούνται σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης, χρησιμοποιώντας τα κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα του Δήμου Λαρισαίων, μια δράση η οποία θέλουμε να γίνει κομμάτι της ζωής των πολιτών της Λάρισας. Ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής της χρήσης των κοινόχρηστων ποδηλάτων είναι πολύ ενθαρρυντικά, δείχνουν ότι η πλειονότητα των συμπολιτών μας τα χειρίζεται με προσοχή, σύνεση και με βάση τις οδηγίες που έχουν δοθεί. Υπάρχουν, βέβαια, και κάποιες παρασπονδίες, ευελπιστούμε ότι με το πέρασμα του χρόνου αυτές να ελαχιστοποιηθούν. Είναι πολύ σημαντικό ειδικά η νέα γενιά, οι νέοι πολίτες της Λάρισας να υιοθετήσουν μια πιο φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά, κυκλοφορώντας είτε με τα πόδια, είτε με τα ποδήλατα, είτε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η αλλαγή κουλτούρας μπορεί να γίνει εφόσον όλοι μας ο καθένας από την πλευρά του και από τη θέση ευθύνης του μπορέσει να διαμορφώσει εκείνες τις συνθήκες που μπορούν να μετουσιώσουν αυτό σε πραγματικότητα. Εκτιμώ ότι η δράση του Δήμου Λαρισαίων με τα ηλεκτρικά ποδήλατα και τα συμβατικά ποδήλατα που θα έχουμε σε λίγο χρονικό διάστημα και θα χρησιμοποιούνται από τους πολίτες είναι προς την κατεύθυνση αυτή».
Με τη σειρά του ο αντιδήμαρχος Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων κ. Βαγγέλης Παπαλέξης τόνισε ότι: «Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας φτάνει στο τέλος της, και καταλήγουμε σήμερα με μια συμβολική δράση «γνωριμίας» της πόλης με ποδήλατα. Καλούμε όλους τους πολίτες του Δήμου Λαρισαίων να γνωρίσουν την πόλη κινούμενοι με φιλικά μέσα προς το περιβάλλον. Έχουμε μία πάρα πολύ όμορφη πόλη, ας αφήσουμε τα αυτοκίνητα και ας μετακινηθούμε με φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους».
Στην ποδηλατάδα συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Φώτης Τζατζάκης και Θωμάς Ρετσιάνης και αρκετοί Λαρισαίοι.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Οι πολίτες και γονείς μαθητών και μαθητριών της Ακαδημίας Ποδηλασίας του Δήμου Λαρισαίων είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μια διαδρομή, ποδηλατώντας, από την πλατεία Μ. Σάπκα (Κεντρική πλατεία) προς το Α’ Αρχαίο Θέατρο και το Γλυπτό Άλογο (Βενιζέλου), στη συνέχεια μέσω της Πεζογέφυρας στο Αλκαζάρ και το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης (Φ. Τλούπα) στον Ι.Ν. Αγίου Αχιλλίου κι από κει στα Παλαιοχριστιανικά Τείχη στην πλατεία Αγ. Μπλάνα και να καταλήξουν μέσω της Φιλελλήνων και πάλι στην Κεντρική πλατεία.
Η ποδηλατική διαδρομή πραγματοποιήθηκε υπό την «επίβλεψη» της υπεύθυνης Ακαδημίας Ποδηλασίας του Δήμου, κ. Εύης Ευαγγέλου. Οι εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας συνεχίστηκαν και το απόγευμα στο Αισθητικό Άλσος, στο Skate-BMX park Run LA parko, με δράσεις για μικρούς και μεγάλους, BMX Session (Laparko Crew), επίδειξη Flatland (Μpak-Lef-Panto), γκράφιτι, παιδική ζωγραφική, ενημερωτικό σεμινάριο α’ βοηθειών, μουσική και πολλές άλλες εκπλήξεις.

ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Στο μεταξύ, κάλεσμα σε όλους τους πολίτες, αλλά και τους επισκέπτες της Λάρισας να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικά μέσα μεταφοράς (ποδήλατα, πατίνια, ΜΜΜ) ή να επιλέξουν να κινηθούν με τα πόδια, σήμερα, Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, που είναι η Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο - και σηματοδοτεί την κορύφωση των εκδηλώσεων για την ΕΕΚ 2024.
Σήμερα το πρωί (10 π.μ.) θα πραγματοποιηθεί αγώνας δρόμου, με σύνθημα «Όλοι μαζί τρέχουμε για τα παιδιά με χρόνια νοσήματα», με αφετηρία την πλατεία Μιχαήλ Σάπκα (Κεντρική πλατεία). Διοργανωτές είναι ο τοπικός Όμιλος Unesco N. Λάρισας, η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας, ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Ν. Λάρισας και ο Σύλλογος «ΠΕΛΑΣΓΟΣ Α.Σ. ΛΑΡΙΣΑΣ», ενώ η δράση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων.
Θανάσης Αραμπατζής

Gallery άρθρου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass