Διευρύνεται η εισαγγελική έρευνα για το λούνα παρκ

* Σε βάθος χρόνου με αφορμή το λευκό Ποινικό Μητρώο * Στις 17 Οκτωβρίου στο ΜΟΔ Καρδίτσας η δίκη για τον θάνατο της 13χρονης στο παζάρι του Αλμυρού

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2024 14:30

Επεκτείνεται σε βάρος χρόνου η εισαγγελική έρευνα για την 78χρονη ιδιοκτήτρια λούνα παρκ, προκειμένου να ελεγχθεί η διαδικασία κάτω από την οποία συμμετείχε στους διαγωνισμούς.

Η προχθεσινή παρέμβαση του διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας αφορά -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- στα έτη από το 2021 και εντεύθεν στις εμποροπανηγύρεις του Νομού Λάρισας και ειδικότερα στο λευκό Ποινικό Μητρώο (Γενικής Χρήσης), με το οποίο η 78χρονη επιχειρηματίας συμμετείχε στους διαγωνισμούς των κατά τόπους Δήμων.
Σημειώνεται πως έχει προηγηθεί παρέμβαση του διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας μετά και τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η 78χρονη πλειοδότησε στον διαγωνισμό του Δήμου Λαρισαίων για το φετινό παζάρι, ενώ φέρεται να έχει τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση σε βάρος της, με αφορμή τον τραυματισμό 9χρονης στο παζάρι της Χαλκίδας το 2009.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η 78χρονη στον διαγωνισμό του Δήμου Λαρισαίων κατάθεσε όντως λευκό Ποινικό Μητρώο (Γενικής Χρήσης), πλειοδοτώντας έτσι στον διαγωνισμό, καταθέτοντας, μάλιστα, στη συνέχεια και την υψηλή εγγυητική επιστολή στο ταμείο του Δήμου.
Ωστόσο, από το κλίμα που δημιουργήθηκε για τα μέτρα ασφαλείας κ.λπ. με αφορμή και τον θάνατο 19χρονου σε λούνα παρκ της Χαλκιδικής, ο Δήμος Λαρισαίων αποφάσισε το φετινό παζάρι να ανοίξει τις πύλες του την ερχόμενη Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, χωρίς, ωστόσο, να λειτουργήσει λούνα παρκ, ακυρώνοντας στην πραγματικότητα τον διαγωνισμό, ενώ την ίδια ημέρα ο εισαγγελέας ζήτησε από το Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας τη διενέργεια προκαταρκτικής, προκειμένου -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- να διερευνηθεί αν νομίμως χορηγήθηκε η άδεια λειτουργίας στην 78χρονη.
Θέμα νομιμότητας σε ό,τι αφορά την Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων δε φαίνεται να προέκυψε από την εξέταση του φακέλου, ωστόσο ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας ζήτησε να επεκταθεί η έρευνα σε βάθος χρόνου και ειδικότερα να εξεταστεί με ποιον τρόπο η 78χρονη συμμετείχε από το 2021 σε λούνα παρκ εμποροπανηγύρεων στον Νομό Λάρισας, εστιάζοντας στο Ποινικό Μητρώο, σε συνδυασμό πάντα με την απόφαση του Δικαστηρίου της Χαλκίδας.

ΣΤΟ ΜΟΔ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Η ΔΙΚΗ
Στο μεταξύ, η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας προσδιόρισε -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- για τις 17 Οκτωβρίου 2024 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (ΜΟΔ) Καρδίτσας τη δίκη με αφορμή τον θάνατο της 13χρονης πριν πέντε χρόνια, στις 30 Αυγούστου 2019, στο λούνα παρκ του Αλμυρού Μαγνησίας.
Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από περίπου τρία χρόνια προκαταρκτικής έρευνας της Εισαγγελίας Βόλου, τον Ιανουάριο του 2024 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου παρέπεμψε την 78χρονη, όπως και έναν ακόμα εργαζόμενο (σ.σ. ο χειριστής του παιγνιομηχανήματος «Ταψί») στο λούνα παρκ, ως κατηγορούμενους για τον θάνατο της ανήλικης, για θανατηφόρα έκθεση σε βαθμό κακουργήματος.
Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την έφεση των κατηγορουμένων, κάνοντας οριστικό το παραπεμπτικό βούλευμα και η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας προσδιόρισε τη δίκη για τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Καρδίτσα.
ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ
Όπως, μεταξύ άλλων, σημειώνεται στο Βούλευμα (447/2023) του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου η 78χρονη παραπέμπεται γιατί στις «30-08-2019 και περί ώρα 22:30, κατά τη διάρκεια λειτουργίας του ηλεκτροκίνητου περιστρεφόμενου παιγνιομηχανήματος με την ονομασία «ΧΑΛΙ» στην εμποροπανήγυρη του Αλμυρού, όπου λειτουργούσε, δυνάμει» της «άδειας προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας ψυχαγωγικής παιδιάς «ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ», εκδοθείσας από τον Δήμο Αλμυρού, το λούνα παρκ, ιδιοκτησίας της, παρέλειψε, ως ιδιοκτήτρια του εν λόγω λούνα παρκ, να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για «την ασφαλή λειτουργία του ως άνω ηλεκτροκίνητου περιστρεφόμενου παιγνιομηχανήματος, με αποτέλεσμα», «να προκληθεί θανατηφόρο ατύχημα από πτώση από το εν λόγω παιγνιομηχάνημα, της ανήλικης» 13χρονης «που καθόταν στην μπροστινή σειρά και στην τέταρτη θέση από την πλευρά του θαλάμου χειρισμού και η οποία κατά τη διάρκεια των περιστροφών του παιγνίου και συγκεκριμένα της τέταρτης συνεχόμενης προς την ίδια φορά περιστροφής, μολονότι επιτρέπονται για την ασφαλή χρήση του παιγνιομηχανήματος μέχρι δύο συνεχόμενες περιστροφές προς την ίδια φορά), που είχε ήδη (το παίγνιο) αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα (ανώτερη των 3,00 sec./γύρο), εκτινάχθηκε από τη θέση της επί του παιγνίου, σε απόσταση ένδεκα μέτρων περίπου προς τα δεξιά σε σχέση με τον τρόπο που καθόταν και επέπεσε αρχικά στο παρακείμενο αυτού έτερο ηλεκτροκίνητο περιστρεφόμενο παίγνιο με την ονομασία «ΤΑΨΙ» και στη συνέχεια στο έδαφος, οπότε επήλθε ο θάνατός της. Η εκτίναξη της ανήλικης από τη θέση της, η πτώση της αρχικά στο ηλεκτροκίνητο περιστρεφόμενο παίγνιο με την ονομασία «ΤΑΨΙ» και στη συνέχεια στο έδαφος και, ακολούθως, ο θάνατός της οφείλονται, μεταξύ άλλων, και σε παραλείψεις της κατηγορουμένης, ως ιδιοκτήτριας του λούνα παρκ», παραλείψεις που περιγράφονται αναλυτικά στο Βούλευμα. Ο δεύτερος κατηγορούμενος και αλλοδαπός παραπέμπεται γιατί, όπως σημειώνεται στο ίδιο Βούλευμα, «παρέλειψε, ως χειριστής του ηλεκτροκίνητου περιστρεφόμενου παιγνιομηχανήματος με την ονομασία «ΧΑΛΙ», να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του παιγνίου αυτού, με αποτέλεσμα να προκληθεί θανατηφόρο ατύχημα από πτώση από το εν λόγω παίγνιο της ανήλικης» με παραλείψεις που, επίσης, αναλυτικά αναφέρονται στο Βούλευμα.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass