Ανησυχία από την «υπερσπορά» φωτοβολταϊκών

* Τρομάζουν οι αριθμοί των αδειοδοτημένων εκτάσεων * Πρωτοβουλίες του Δ. Κουρέτα για την καλλιεργήσιμη γη στη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2024 13:55

Με πρωτοβουλίες του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας προχωρά σε ενέργειες έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε αγροτική παραγωγική γη, ενώ παράλληλα ζητά να ερευνηθεί αν ο χαρακτηρισμός της γης σε χαμηλή ή υψηλή παραγωγικότητα υπήρξε σύννομος.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης ζήτησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τη χορήγηση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη, σε μία προσπάθεια που έχει ξεκινήσει με σκοπό να προστατευτεί ο παραγωγικός ιστός από την άναρχη επέκταση των φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή της Θεσσαλίας.
Και αυτό γιατί στο άναρχο πεδίο που επικρατεί, σε συνδυασμό με την εμπλοκή πολλών φορέων και υπηρεσιών, όπως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ο ΔΕΔΔΗΕ, ο ΑΔΜΗΕ, μαζί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξυπηρετούν τα σχέδια όσων θέλουν να καρπωθούν τη γη, εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά πάρκα.
Υπενθυμίζεται ότι μετά από πρωτοβουλία του περιφερειάρχη, Δημήτρη Κουρέτα, να συγκαλέσει σύσκεψη στο διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας το περασμένο Σάββατο, παρουσία των βουλευτών της Θεσσαλίας και αυτοδιοικητικών, έτσι ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, ακολούθησε κοινή ανακοίνωση των ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ με την οποία τονίζονταν ο περιορισμός μέχρι 1% στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών υψηλής παραγωγικότητας σε αγροτική γη, αλλά και η επερώτηση στη Βουλή, του Λαρισαίου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος αναφερόταν στις πρωτοβουλίες του περιφερειάρχη.
Με την ερώτησή του να ξεκινά με τον τίτλο «συντελείται όντως τεράστιο σκάνδαλο με τα φωτοβολταϊκά στη Θεσσαλία;» ο κ. Χαρακόπουλος, παραθέτοντας δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, όπως και τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κουρέτας, σημείωσε ότι «έχουν δοθεί άδειες σε 374 χιλιάδες στρέμματα που αποτελούν το 8,4% της καλλιεργήσιμης γης στον κάμπο. Το 1% της καλλιεργήσιμης γης της Θεσσαλίας αντιστοιχεί σε 44 χιλιάδες στρέμματα και ήδη έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά σε 40 χιλιάδες στρέμματα, έχει, δηλαδή, σχεδόν εξαντληθεί το επιτρεπόμενο όριο. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι τα υπόλοιπα 334 χιλιάδες στρέμματα βρίσκονται σε καλλιεργήσιμη γη; Αν ναι, θα επιληφθεί εισαγγελέας για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο στη Θεσσαλία»;».
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η κινητικότητα που καταγράφεται και στον χώρο της δικαιοσύνης, με πολύ πιθανή μια εισαγγελική παρέμβαση και διερεύνηση του γεγονότος αν οι αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν αναλάβει τον χαρακτηρισμό της γης σε χαμηλής ή υψηλής παραγωγικότητας έπραξαν τα σωστά. Υπενθυμίζεται ότι η νομοθεσία προβλέπει πλαφόν 1% στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας, αυτός ο σκόπελος, όμως, ενδέχεται να ξεπεράστηκε με τον χαρακτηρισμό χωραφιών υψηλής παραγωγικότητας σε χαμηλής.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι αριθμοί προκαλούν μεγάλη ανησυχία, καθώς από την παρουσίαση του κ. Κουρέτα περίπου σε 44 χιλιάδες καλλιεργήσιμα στρέμματα (44.360) σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, η περιοχή είναι η πρώτη σε αδειοδοτήσεις με τον αριθμό να εκτοξεύεται σε 359.611,142 στρέμματα στα 4 εκατομμύρια στρέμματα, δηλαδή περίπου ένα 10% (8,4%).
Αντίστοιχα, έχουν δοθεί άδειες για έναν αριθμό στρεμμάτων περί των 34 χιλιάδων (34.867,565), τα οποία δίνουν κάτω από ένα μέγα βατ, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τον αριθμό των εκτάσεων.
Τέλος, να υπογραμμίσουμε πως στην Π.Ε. Λάρισας το 1% αντιστοιχεί σε 22.382 στρέμματα, στην Π.Ε. Καρδίτσας ο αριθμός φτάνει τα 10.055, στην Π.Ε. Μαγνησίας τα 6.339, στην Π.Ε. Τρικάλων τα 5.358 και τέλος, στην Π.Ε. Σποράδων τα 226.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass