«Ζητούσαμε έργα για τη σωτηρία της Θεσσαλίας, αλλά μας υποτιμούσαν...»

* ΔΡΙΜΥ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΕΓΚΑΙΡΑ ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ * ΕΠΙΣΗΜΑΝΕ ΤΑ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ «ΕΜΠΟΔΙΑ» ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ, ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΝΑ.... ΕΚΤΡΕΨΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2024 13:06
«Με την ολοκλήρωση της δίκης, ο κ. Αγοραστός θα κάνει δηλώσεις» διευκρίνισε χθες ο συνήγορος του πρώην περιφερειάρχη, Γεώργ. Σινέλης «Με την ολοκλήρωση της δίκης, ο κ. Αγοραστός θα κάνει δηλώσεις» διευκρίνισε χθες ο συνήγορος του πρώην περιφερειάρχη, Γεώργ. Σινέλης

«Είπαμε τα έργα που έπρεπε να γίνουν για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας. Αλλά υποτιμήθηκαν οι απόψεις μας. Έπρεπε να έρθουν οι ξένοι για να υιοθετηθούν οι προτάσεις μας. Έστω και τώρα ας τα κάνουν γρήγορα, η Θεσσαλία έχει ανάγκη αυτά τα έργα» τόνισε χθες ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός, απολογούμενος στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας, όπου έχει παραπεμφθεί μεταξύ συνολικά 10 κατηγορουμένων, με αφορμή τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό», που έπληξε την Καρδίτσα στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020, με αποτέλεσμα τρεις κάτοικοι του νομού να χάσουν τις ζωές τους, ενώ τα δίκτυα υποδομών υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Ο κ. Αγοραστός άσκησε κριτική στις κυβερνήσεις για τις διαχρονικές ευθύνες, με αφορμή τη μη υλοποίηση έργων που θα θωράκιζαν αντιπλημμυρικά τη Θεσσαλία, παρά τις διαρκείς προτάσεις, με μελέτες κ.λπ., της Περιφέρειας Θεσσαλίας την περίοδο 2011 – 2023, όποτε θήτευσε ως περιφερειάρχης, για να επισημάνει τη μεταβολή της στάσης των κυβερνώντων μετά τις φονικές και καταστροφικές πλημμύρες («Ιανός», «Daniel»), παραθέτοντας πρόσφατες εξαγγελίες υπουργών για χρηματοδοτήσεις έργων που μέχρι χθες παρέβλεπαν. Εξέφρασε, επίσης, την έκπληξή του για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου, με αφορμή και τις πολυετείς, πολιτικές και δικαστικές αντιπαραθέσεις για την υλοποίηση του έργου, όταν σήμερα, ενόψει του κινδύνου της λειψυδρίας, ανακοινώθηκε πως εξετάζεται η εκτροπή του Αχελώου για την υδροδότηση της Αττικής.
Μάλιστα, υπενθύμισε πως η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ως ανώτατος δικαστικός λειτουργός σε Τμήμα του Άρειου Πάγου, είχε αποφανθεί αρνητικά για την υλοποίηση του έργου.
«ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ»
Ο κ. Αγοραστός στην απολογία του όχι μόνο αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά αντιτάχθηκε και στον ρόλο του «εξιλαστήριου θύματος», τονίζοντας την αντίθεση πως ενώ η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας αναλάμβανε πρωτοβουλίες για να «καλύψει» τα κενά του κρατικού μηχανισμού, οι έχοντες αρμοδιότητες και δη «το μακρύ χέρι του κράτους», όπως χαρακτήρισε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας, «δεν εμφανίστηκε πουθενά. Πού είστε τους ρώτησα, ήρθα σε ρήξη το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου 2020» είπα χαρακτηριστικά.
«Υπήρξε απόλυτος παραλογισμός» πρόσθεσε, για να αποσαφηνίσει πως «όταν ένα Υπουργείο κάνει τα σχέδια διαχείρισης λεκανών, όταν άλλο Υπουργείο γνωρίζει για την επικινδυνότητα από τις πλημμύρες, όταν άλλο Υπουργείο έχει τους πόρους, δεν είναι παραλογισμός να μην κάνουν τίποτα; Όταν διαχρονικά από το 2011 ζητούσαμε ως Περιφέρεια Θεσσαλίας αυτά τα έργα».
«Είπαμε τα έργα που έπρεπε να γίνουν για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας. Αλλά υποτιμήθηκαν οι απόψεις μας. Έπρεπε να έρθουν οι ξένοι για να υιοθετηθούν οι προτάσεις μας. Έστω και τώρα ας τα κάνουν γρήγορα, η Θεσσαλία έχει ανάγκη αυτά τα έργα».
«Ξαφνικά το νερό από τον Αχελώο θα πάει στην Αθήνα σε δύο χρόνια. Είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου, αλλά αναρωτιέμαι με ποιο σύστημα πήγα να τα βάλω. Της αδράνειας; Της μετακύλισης ευθυνών;» αναρωτήθηκε ο κ. Αγοραστός, ολοκληρώνοντας έτσι την, επί τρεις ώρες, απολογία του.
ΔΥΣΑΡΕΣΤΟ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ
Νωρίτερα, σημειώνοντας τη θλίψη του για την απώλεια τριών κατοίκων της Καρδίτσας, χαρακτήρισε «δυσάρεστο» το γεγονός «που χάθηκαν ανθρώπινες ζωές». Για το πρώτο θύμα και κάτοικο ορεινού χωριού τόνισε πως έχασε τη ζωή του ενώ καταπλακώθηκε από κατολίσθηση που σημειώθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή, για το δεύτερο θύμα τόνισε πως βρέθηκε σε περιοχή που πλημμύρισε ενώ είχε πάει να φροντίσει τα οικόσιτα και τέλος, για τον θάνατο της φαρμακοποιού στο Μουζάκι τόνισε πως αυτό «ήταν θέμα αστυνόμευσης».
Υπενθυμίζοντας πως πληροφορήθηκε εκ των υστέρων για τους τρεις θανάτους, καθώς το ίδιο βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου είχε μεταβεί στον Αλμυρό, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η πολύωρη προσπάθεια απεγκλωβισμού τριών κατοίκων της περιοχής, αναφέροντας χαρακτηριστικά προβλήματα στον συντονισμό υπηρεσιών (Στρατός, Πυροσβεστική, Τ.Α.).
«Υπήρχε πανσπερμία αρμοδιοτήτων και πολυνομία» ανέφερε χαρακτηριστικά, για να σημειώσει πως «η Πυροσβεστική έλαβε 483 κλήσεις, ενώ διέσωσαν 727 πολίτες», υπενθυμίζοντας την ετοιμότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αναφέροντας, μάλιστα, τη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ της Καρδίτσας, που έγινε στις Σοφάδες, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να βρίσκεται σε ετοιμότητα για εκδήλωση του φαινομένου κοντά στη Στερεά Ελλάδα, σύμφωνα και με την πρόβλεψη των μετεωρολόγων.
ΔΥΣΚΟΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας διοικήσαμε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, αλλά και τον άνθρωπο» ανέφερε εισαγωγικά στην απολογία του ο κ. Αγοραστός, υπενθυμίζοντας το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον της χώρας, αλλά και «τις αρμοδιότητες της αιρετής Περιφέρειας χωρίς πόρους» για την περίοδο 2011 – 2023, όποτε θήτευσε ως περιφερειάρχης.
«Δώσαμε μάχες για το καλό της Θεσσαλίας» τόνισε, υπενθυμίζοντας «τα μνημόνια, τη δέσμευση των ελάχιστων διαθεσίμων, τα capital control, τους μηδενικούς Αυτοτελείς Κεντρικούς Πόρους, τις μηδενικές χρηματοδοτήσεις για ρέματα και ποτάμια...», για να κάνει αναλυτική αναφορά σε συσκέψεις και επαφές με υπουργούς όλων των κυβερνήσεων, στους οποίους κατατέθηκαν προτάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας.
Σημείωσε, επίσης, τα προβλήματα αρμοδιοτήτων, όπως με τα Δασαρχεία και της πολυνομίας σε εκτελούμενα έργα με την απειλή του Αυτοφώρου, ενώ σχολίασε και την προτεραία κατάσταση, αναφέροντας το παράδειγμα του Δασαρχείου Καρδίτσας, «το οποίο, από το 2020 και 32 χρόνια πίσω δεν έκανε κανένα έργο», με αφορμή και τα έργα ορεινής υδρονομίας.
«Σήμερα ο κ. Σκυλακάκης εξήγγειλε έργα 200 εκατ. ευρώ για έργα ορεινής υδρονομίας. Τώρα ενεργοποιήθηκαν και έδειξαν ποιοι είναι υπεύθυνοι. Όταν εμείς διαμαρτυρόμασταν για τη λειτουργία των Δασαρχείων και τις αρμοδιότητές τους... Ενεργοποιήθηκαν μετά τον «Ιανό»».
«Τα είχαμε προτείνει όλα τα έργα (Μουζάκι, Πύλη κ.λπ.) στο δικό μας Master Plan και με τον Αχελώο, με τα υδροηλεκτρικά. Τότε δεν ήταν καλή η εκτροπή του Αχελώου... Τώρα έρχονται και δικαιώνουν τη δική μας λογική. Ο πρωθυπουργός είπε προχθές στη ΔΕΘ ότι θα κάνει τη μελέτη για το Μουζάκι. Η περίφημη ολλανδική εταιρεία κάνει master plan, το οποίο, για αυτά τα έργα, είναι το δικό μας master plan. Τα λέγαμε τόσα χρόνια και τα... ανακαλύπτουν το 2024.
Πάντα στις πλημμύρες φταίει κάποιος άλλος, είχαμε όραμα, καταθέσαμε master plan, αλλά δεν ακουστήκαμε» πρόσθεσε ο κ. Αγοραστός. Αναφερόμενος στον «Ιανό» τόνισε πως «ήταν ακραίο φαινόμενο, πρωτοφανές, μεγάλης έντασης, μη αντιμετωπίσιμο, ενώ υπερκέρασε κάθε έργο». «Αναλάβαμε ως μη οφείλαμε, αλλά αναλάβαμε έργο εθνικό, ενώ θα μπορούσαμε να λέμε φταίει ο πρωθυπουργός, φταίνε οι υπουργοί...» τόνισε χαρακτηριστικά, κάνοντας εκτενή αναφορά στα έργα που υλοποιήθηκαν επί θητείας του στη Θεσσαλία.
ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ
Στο πλαίσιο της χθεσινής ημέρας απολογήθηκε και ο δεύτερος κατηγορούμενος, ενώ οι υπόλοιποι 8 κατηγορούμενοι θα απολογηθούν αύριο και την Πέμπτη, και εφόσον απαιτηθεί, το Δικαστήριο θα συνεδριάσει και την ερχόμενη Παρασκευή, για να ακολουθήσουν αγορεύσεις την ερχόμενη εβδομάδα.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass