Σύντομες Ειδήσεις

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2024 13:30

Κάλπικη η «αντίθεση» στα φωτοβολταïκά

Τονίζει η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας

«Κάλπικη η «αντίθεση» της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας και των βουλευτών Λάρισας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, στην επέκταση φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας.

Σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «σε εκδήλωση της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας (14/9/24), στην οποία παραβρέθηκαν και μίλησαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, οι βουλευτές Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι και δήμαρχοι που προέρχονται κυρίως απ’ αυτά τα κόμματα, εκφράστηκε μια κάλπικη «ανησυχία» και «αντίθεση» για τη μεγάλη επέκταση των φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη.
«Λέμε κάλπικη, γιατί τόσο η περιφερειακή αρχή του κ. Κουρέτα, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, με το ΠΑΣΟΚ που κάνουν τον «αγανακτισμένο», είναι υποστηρικτές και υλοποιητές της πολιτικής της Ε.Ε., της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης και της «πράσινης μετάβασης, που έφεραν την επέλαση των φωτοβολταϊκών, αιολικών, προκαλώντας τεράστια αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, την καταστροφή της αγροτικής γης και του περιβάλλοντος, προς όφελος μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.
Τα όσα ψελλίζουν ο κ. Κουρέτας, ο κ. Κόκκαλης και η κ. Λιακούλη, για ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών και άλλων επιχειρηματικών επενδύσεων σε ΑΠΕ, με όρους και σωστή νομοθεσία που θα προστατεύει και την αγροτική γη, είναι υποκριτικά, γιατί και με τις δικές τους πολιτικές και νόμους, δίπλα σε εκείνους της Ν.Δ., που υλοποιούσαν την ΚΑΠ της Ε.Ε. και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, έχουμε αυτήν την επέλαση των επιχειρηματικών φωτοβολταϊκών στον Θεσσαλικό κάμπο και σε όλη τη χώρα και το ξεκλήρισμα πολλών χιλιάδων γεωργών και κτηνοτρόφων.
Η περιφερειακή αρχή του κ. Κουρέτα ψήφισε στο Π.Σ. πριν λίγους μήνες, μαζί με όλους τους άλλους, πλην «Λαϊκής Συσπείρωσης», τη Στρατηγική Μελέτη ύψους 143 εκ. ευρώ, που αφορά την υλοποίηση της «πράσινης» συμφωνίας και της ΚΑΠ. Είναι υποκριτές λοιπόν και οι διαχωριστικές γραμμές που προβάλουν άδειο πουκάμισο.
Με τις ψήφους του κ. Κουρέτα, των περιφερειακών συμβούλων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχα δημάρχων και δημοτικών συμβούλων αυτών των κομμάτων, μαζί με εκείνων της Ν.Δ., όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν εγκρίθηκαν οι περισσότερες ΜΠΕ για φωτοβολταϊκά και στους Θεσσαλικούς νομούς;
Βέβαια και ο διαχωρισμός που κάνουν ο περιφερειάρχης, οι βουλευτές, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Ν.Δ., σε γη υψηλής και χαμηλής παραγωγικότητας, δεν αποσκοπεί στο σταμάτημα της επέλασης των επιχειρηματικών φωτοβολταϊκών, αλλά στη συνέχισή της, φτάνει να είναι στο διπλανό χωράφι, στον διπλανό βοσκότοπο, στο διπλανό χωριό. Άλλωστε όπως είναι γνωστό με την υπογραφή ιδιώτη μηχανικού, γη υψηλής παραγωγικότητας, μπορεί να δηλωθεί ως χαμηλής και να προχωρήσει η επένδυση των φωτοβολταϊκών.
Επειδή ο περιφερειάρχης, τα στελέχη της περιφερειακής αρχής και οι βουλευτές Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεν είναι αφελείς να πιστεύουν ότι μέσα στο πλαίσιο του καπιταλισμού, όπου κριτήριο της παραγωγής είναι το μέγιστο κέρδος των καπιταλιστών και του καθένα χωριστά, ότι μπορεί να υπάρξει σχεδιασμένη και ισόρροπη ανάπτυξη των οικονομικών δραστηριοτήτων, επιχειρούν να κοροϊδέψουν τους αγρότες, τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ότι μπορεί να υπάρχουν ρυθμίσεις στον καπιταλισμό που θα βάζουν εμπόδια στα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων.
Η διέξοδος για τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους εργαζόμενους και τη λαϊκή πλειοψηφία, δεν είναι να φτιάξουν ένα μέτωπο πίσω από την περιφερειακή αρχή, τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, για να βάλουν μυαλό στους «κακούς» υπουργούς, διαιωνίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική που και αυτοί υπηρετούν, όπως και η Ν.Δ., αλλά ο αγώνας ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της Ε.Ε., την ΚΑΠ, όλων των αστικών κυβερνήσεων, κομμάτων και των στελεχών τους σε Περιφέρεια και Δήμους, που καταστρέφουν καθημερινά τη ζωή μας, μετατρέπουν την ενέργεια και όλα τα προϊόντα σε πανάκριβα εμπορεύματα, καταστρέφοντας την αγροτική παραγωγή και το περιβάλλον στον βωμό του κέρδους των μονοπωλίων».

 

 

«Η Ψυχική Υγεία στη μέγγενη του νεοφιλελευθερισμού

Εκδήλωση της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας, του ΚΕΘΕΑ Έξοδος και του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Εκδήλωση- συζήτηση με θέμα «Η ψυχική υγεία στη μέγγενη του νεοφιλελευθερισμού» διοργανώνεται σήμερα Δευτέρα στη Λογοτεχνική Γωνιά (Γαληνού και Φαρμακίδου). Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Λάρισας, το Kethea Exodos - ΚΕΘΕΑ Έξοδος Λάρισας, και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας / Self-Help Promotion Program Λάρισας και αποτελεί μέρος του 21oυ Αντιρατσιστικού φεστιβάλ Λάρισας που θα πραγματοποιηθεί 20-21 Σεπτεμβρίου στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας.
Όπως σημειώνεται από τους συνδιοργανωτές «η χρονιά που διανύουμε σημαδεύτηκε από την «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» του υπουργείου Υγείας για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση. Μεταξύ άλλων ο νέος νόμος προβλέπει συγχωνεύσεις τμημάτων, αδειοδότηση ιδιωτικών μονάδων, μετακινήσεις προσωπικού, υπερεξουσίες στις Περιφέρειες και στον Εθνικό Συντονιστή και στέρηση του δικαιώματος επιλογής από πλευράς πολιτών της μεθόδου απεξάρτησής τους.
Ο νόμος αυτός είναι προϊόν του καιρού του. Ο νεοφιλελευθερισμός κωδικοποιεί κοινωνικές σχέσεις και ατομικές συμπεριφορές με όρους οικονομίας. Οι ζωές των ψυχικά ασθενών, των εξαρτημένων, των «δυσίατων» (κατά το υπουργείο) περιστατικών, πέρα από ζωές ανάξιες να βιωθούν είναι συγχρόνως και πολύ κοστοβόρες. Το μόνο που τους επιφυλάσσει ο νέος νόμος είναι οι «μονάδες μέσης και υψηλής ασφαλείας», στην ουσία δηλαδή η καταστολή. Τα ψυχολογικά προβλήματα αποπλαισιώνονται από κάθε κοινωνική, οικονομική και πολιτική διάσταση. Γίνονται αντιληπτά και αντιμετωπίζονται ως ενδοατομικά φαινόμενα.
Μέσα σε αυτή τη δυσοίωνη πραγματικότητα, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ποια είναι η κατάσταση στο πεδίο, ποιες αλλαγές θα φέρει ο νέος νόμος και τι περιθώρια υπάρχουν για εναλλακτικά αφηγήματα και ανταγωνιστικές δράσεις στο χώρο της ψυχικής υγείας αλλά και ευρύτερα».
Στη συζήτηση συμμετέχουν οι: Μαρία Μαρούδα, ψυχολόγος, εργαζόμενη ΚΕΘΕΑ Πιλότος Βόλου. Αντώνης Παπουτσής, υπεύθυνος προγράμματος ΚΕΘΕΑ Έξοδος Λάρισας. Μανώλης Χαλεπούδης, ψυχολόγος, εργαζόμενος Π.Π.Α. Λάρισας.

 

 

Στην οδό Αγιάς η λαϊκή αγορά

Στη συνοικία των Τεσσαράκοντα Μαρτύρων από σήμερα Δευτέρα

Από το Τμήμα Λαϊκών Αγορών της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων ανακοινώνεται ότι η λαϊκή αγορά της Δευτέρας στη συνοικία των Τεσσαράκοντα Μαρτύρων θα λειτουργεί σε νέο χώρο από σήμερα Δευτέρα.
Πιο συγκεκριμένα, η λαϊκή αγορά θα λειτουργεί στην οδό Αγιάς (Ηρώων Πολυτεχνείου έως 31 Αυγούστου) και στη Σεφέρη (Αγιάς έως Νικηταρά και Αυξεντίου) και 20 μέτρα περίπου στην οδό Σεφέρη (από Αγιάς προς Αεροδρομίου). Να σημειωθεί ότι η αλλαγή αυτή γίνεται δυνάμει σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων (186/2024).

 

 

Πέταξαν νεκρά πρόβατα

Κοντά σε ποιμνιοστάσιο

Πέντε νεκρά πρόβατα έξω από το ποιμνιοστάσιό του βρήκε κτηνοτρόφος στην περιοχή κοντά στο Ομορφοχώρι του Δήμου Κιλελέρ. Προχθές το πρωί ο κτηνοτρόφος κάλεσε την ΕΛ.ΑΣ. δηλώνοντας πως βρήκε τα νεκρά πρόβατα σε περιοχή κοντά στο ποιμνιοστάσιό του. Την υπόθεση ερευνά το Αστυνομικό Τμήμα Κιλελέρ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕτΔ» ενημερώθηκε και η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 

 

«Ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας»

Ξεκινά σήμερα στον Δήμο Τεμπών

Ξεκινάνε σήμερα Δευτέρα στον Δήμο Τεμπών οι δράσεις της “Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας” για το 2024 και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου.
Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Οπως σημειώνεται από τον Δήμο «περιμένουμε μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν στις δράσεις με πολλές εκπλήξεις και πολλά δώρα στους συμμετέχοντες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass