«Oπου είναι εφικτό, θα μειώσουμε μαθητές»

*ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Ν. ΖΕΡΒΑΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ «ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΤΑ ΥΠΕΡΠΛΗΘΗ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ» *ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΜΕ 72 ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ, ΚΕΝΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ, ΑΛΛΑ 25ΑΡΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ *Δ. ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: ΔΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΠΑΣΟΥΝ ΤΜΗΜΑΤΑ, ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2024 13:15

Της Νατάσας Πολυγένη

Οι διαμαρτυρίες γονέων και εκπαιδευτικών δε λείπουν και από αυτήν τη σχολική χρονιά.

Παρά τους πανηγυρισμούς του Υπουργείου Παιδείας για τους χιλιάδες μόνιμους διορισμούς, φαίνεται ότι στα σχολεία επικρατεί μια διαφορετική πραγματικότητα, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, πριν ακόμη χτυπήσει το πρώτο κουδούνι.
Εκπαιδευτικοί και γονείς της Λάρισας διαμαρτύρονται για συμπτύξεις τμημάτων και υπεραριθμίες εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και υπερπληθή τμήματα άνω των 27 μαθητών και μαθητριών σε Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης.
Με αφορμή τη διαμαρτυρία γονέων μαθητών και μαθητριών της Α’ τάξης του 15ου Γυμνασίου Λάρισας, για το γεγονός ότι θα λειτουργήσουν 3 τμήματα με 29 μαθητές/μαθήτριες -ένα εκ των οποίων με 30 μαθητές/μαθήτριες-, καταγγέλλοντας ότι αυτό από μόνο του αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ομαλή διεξαγωγή της διδασκαλίας των παιδιών, η «Ε» επικοινώνησε με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Νίκο Ζέρβα, ο οποίος ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με όσα ακούγονται σχετικά με συμπτύξεις-συγχωνεύσεις τμημάτων και υπεραριθμίες εκπαιδευτικών.
Ευθύς εξαρχής τόνισε πως «κανένας εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δεν περισσεύει και έχουν καλυφθεί όλα τα λειτουργικά κενά με την α’ φάση των αναπληρωτών». Παραδέχεται, ωστόσο, ότι υπάρχουν κάποιες λίγες περιπτώσεις σχολείων με υπερπληθή τμήματα, όπως για παράδειγμα του 15ου Γυμνασίου, αλλά αυτό, όπως είπε, «οφείλεται στις μετεγγραφές μαθητών και μαθητριών που έγιναν μετά τον Ιούνιο που γίνεται ο καθορισμός των τμημάτων» και συμπλήρωσε πως: «Όταν ο αρχικός προγραμματισμός είναι για 81 μαθητές και μαθήτριες και τρία 27άρια τμήματα και ξαφνικά με τις μετεγγραφές γίνονται 89, οι επιπλέον μαθητές και μαθήτριες προστίθενται στα υπάρχοντα τμήματα. Δεν πρόκειται για συμπτύξεις, προσπαθούμε να είμαστε σύννομοι. Η νομοθεσία ορίζει έως 27 μαθητές 1 τμήμα, από 28 έως 54 μαθητές 2 τμήματα, από 55 έως 81 μαθητές 3 τμήματα και από 81 έως 108 μαθητές 4 τμήματα. Στην περίπτωση, όμως, που τα τμήματα έχουν ήδη δημιουργηθεί και η εκάστοτε διεύθυνση σχολείου δέχεται μετεγγραφές μαθητών και μαθητριών, που δεν ανήκουν χωροταξικά στο συγκεκριμένο σχολείο, τότε αναγκαστικά βλέπουμε αυξημένο αριθμό μαθητών και μαθητριών. Στη Λάρισα τα περισσότερα τμήματα Γυμνασίων και Λυκείων έχουν από 18 έως 23 μαθητές και μαθήτριες. Λίγες είναι οι περιπτώσεις υπερπληθών τμημάτων και αυτήν τη στιγμή η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εξετάζει όλους τους νόμιμους τρόπους για μείωση του αριθμού μαθητών και μαθητριών στα τμήματα και όπου αυτό είναι εφικτό, θα εφαρμοστεί».
Υπερπληθή τμήματα υπάρχουν και στο 4ο Λύκειο Λάρισας, με τους γονείς να αντιδρούν, ωστόσο αυτά δημιουργούνται από μετεγγραφές παιδιών που δεν ανήκουν χωροταξικά εκεί ή που δεν συντρέχουν οικογενειακοί λόγοι π.χ. να φοιτά και άλλο μέλος της οικογένειας εκεί, αλλά ενώ δε θα έπρεπε να γίνονται δεκτές, αυτό δε συμβαίνει.
«Οι αίθουσές μας επαρκούν. Κανένας εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια δεν περισσεύει. Όπου υπάρχουν οριακές περιπτώσεις, δεν έχουμε πρόβλημα να σπάσουμε τμήματα, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες αλλαγές, ώστε να μην αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα. Για παράδειγμα, οι ηλεκτρονικές εγγραφές μαθητών και μαθητριών θα πρέπει να ολοκληρώνονται εγκαίρως και θα πρέπει να γίνονται νωρίτερα οι εξετάσεις για τα Μουσικά Σχολεία, ώστε να έχουμε πολύ νωρίτερα την εικόνα των μαθητών και μαθητριών» προσθέτει ο κ. Ζέρβας.
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ:
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ,
ΚΕΝΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΚΑΙ 25ΑΡΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
Η περίπτωση στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά Σχολεία είναι διαφορετική, αφού εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι «η Διεύθυνση προχώρησε σε συγχωνεύσεις και δημιουργία τμημάτων, με τον μέγιστο αριθμό παιδιών, δηλαδή με 25 μαθητές και μαθήτριες, κάνοντας τα στραβά μάτια σε μικρές αίθουσες, σε γνωματεύσεις ΚΕΔΑΣΥ και παράλληλες στηρίξεις, παράγοντες που ακόμη και με βάση την αστική νομοθεσία επιτάσσουν μικρότερο αριθμό παιδιών ανά τμήμα». Με βάση στοιχεία του Συλλόγου Δασκάλων Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας», υπάρχουν συμπτύξεις τμημάτων στα παρακάτω Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία: 9ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, 3ο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης, 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελώνα, 11ο Νηπιαγωγείο Λάρισας, 33ο Νηπιαγωγείο Λάρισας, 29ο Νηπιαγωγείο Λάρισας και 2ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας.
Την ίδια ώρα από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας καταγγέλλονται πιέσεις προς τους διευθυντές των σχολικών μονάδων να μη δέχονται μετεγγραφές, προκειμένου να μη σπάσουν τα υπερπληθή τμήματα, με αποτέλεσμα να στέλνουν παιδιά μακριά από το σχολείο της γειτονιάς τους.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι μιας μονογονεϊκής οικογένειας, που μένει απέναντι από το 22ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, αλλά παρόλα αυτά δεν έγινε δεκτό τα παιδί στο σχολείο, στέλνοντάς το στο 44ο Δημοτικό, που βρίσκεται στη συνοικία της Νέας Πολιτείας.
«Έχουμε αίθουσες και 72 υπεράριθμους εκπαιδευτικούς, είναι παράλογο να συμβαίνει» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Λάρισας κ. Δημήτρης Παπαποστόλου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass