«Μας ξέχασαν...»

* ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΑΝ ΧΘΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ * ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ * «ΨΕΥΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ Η ΦΙΕΣΤΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ» ΤΟΝΙΣΑΝ ΧΘΕΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2024 14:05

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ένα χρόνο μετά τις πλημμύρες, διοργανώνει σήμερα στις 7 το απόγευμα η επιτροπή των πλημμυροπαθών της περιοχής, με στόχο να ακουστούν τα προβλήματά τους, για τα οποία υποστηρίζουν ότι δεν έχουν δοθεί λύσεις.

Χθες το πρωί στην πλατεία των Eργατικών Kατοικιών παραχώρησαν συνέντευξή Τύπου οι κ.κ. Τάσος Τσιαπλές, Ζήσης Τσιάτσιος, Χάιδω Τσιαγκάλη και Παναγιώτης Χατζίδης, οι οποίοι παρουσίασαν αναλυτικά τη σημερινή κατάσταση.
Μεταξύ άλλων ανάφεραν: «Η φιέστα που διοργάνωσε ο πρωθυπουργός από κοινού με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, πριν λίγες ημέρες στη Νίκαια και σε άλλα μέρη της Θεσσαλίας, αποσκοπούσε να δημιουργήσουν μια ψεύτικη εικόνα, ότι τάχα λύθηκαν τα περισσότερα προβλήματα και ότι είναι κοντά στους πλημμυροπαθείς. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ενα χρόνο μετά από τις πλημμύρες που έπληξαν με σφοδρότητα και τους δυο οικισμούς των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης (παλιές και νέες), οι 930 πλημμυροπαθείς οικογένειες εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με αδιαφορία από την κυβέρνηση.
Ο αρμόδιος υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, κ. Τριαντόπουλος, εξακολουθεί να αποφεύγει να συναντήσει την Επιτροπή μας. Εμείς δεν πνιγήκαμε από μόνοι μας, αλλά εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, περιφέρειας και δήμων, που δεν σχεδίασαν και δεν κατασκεύασαν ένα σύνολο αντιπλημμυρικών έργων και δεν συντήρησαν τα υπάρχοντα στην Θεσσαλία. Τόσο στη διάρκεια της πλημμύρας, όσο και όλους αυτούς τους μήνες, μας έχουν ξεχασμένους.
Η κυβέρνηση έκρινε αυθαίρετα ως πλημμυροπαθείς, μόνο τους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των ισογείων διαμερισμάτων, περίπου 300, δίνοντας ως αποζημίωση για την οικοσκευή, από 1.200 έως 6.600 ευρώ και αυτά όχι σε όλους, ενώ οι ζημιές είναι μέχρι και πενταπλάσιες σε αξία, αφού στη μεγάλη πλειοψηφία των ισογείων, καταστράφηκε και πετάχθηκε το σύνολο της οικοσκευής, χώρια οι ζημιές σε τοίχους, πόρτες, ηλεκτρολογικά, κ.α.  
Απέκλεισε όμως ετσιθελικά, απ’ αυτές τις αποζημιώσεις - ψίχουλα, όλους τους ιδιοκτήτες των υπογείων-αποθηκών (930), τα οποία πλημμύρισαν μέχρι το ταβάνι, προκαλώντας καθολική καταστροφή κάθε είδους χρήσιμων αντικειμένων που είχαμε, αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ.
Δεν ικανοποίησαν το δίκαιο αίτημά μας για 100% αποζημίωση για την καταστραμμένη οικοσκευή κάθε οικογένειας, είτε βρίσκονταν στο ισόγειο διαμέρισμα, είτε στο υπόγειο-αποθήκη. Αντίστοιχα για την επισκευή των διαμερισμάτων, υπογείων και κοινόχρηστων χώρων που έπαθαν ζημιά.
Δεν ικανοποίησαν το αίτημά μας για χορήγηση έκτακτου βοηθήματος 1.500 ευρώ σε κάθε πλημμυροπαθή οικογένεια, για κάλυψη των άμεσων αναγκών.
Ούτε για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για αναστολή πληρωμής λογαριασμών ρεύματος, οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικό ταμείο για 1 χρόνο, για αναστολή πληρωμής για 1 χρόνο, δίχως προσαύξηση της οφειλής μας για τα διαμερίσματα στη ΔΥΠΑ. Δεν ικανοποίησαν το αίτημά μας για την πραγματοποίηση ελέγχων για να διαπιστωθεί η στατική επάρκεια των εργατικών πολυκατοικιών.
Η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), δεν έχει αποκαταστήσει ακόμα τον βρεφονηπιακό σταθμό των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης και τώρα λέει ότι θα λειτουργήσει το 2025!
Αρκετοί κάτοικοι ισογείων σπιτιών δεν έχουν επιστρέψει σ’ αυτά, γιατί δεν μπορούν να τα αποκαταστήσουν με τα ψίχουλα που πήραν και σε πολλούς που νοικιάζουν αλλού σπίτι, δεν δόθηκε μέρος ή και το σύνολο της επιδότησης ενοικίου»
Οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι, διεκδικούν τα εξής: «Να αποζημιωθούμε όλοι οι πλημμυροπαθείς στο 100% για την καταστραμμένη οικοσκευή, είτε αυτή βρίσκονταν στο ισόγειο διαμέρισμα, είτε στο υπόγειο-αποθήκη. Το ίδιο για την επισκευή των σπιτιών, υπογείων και κοινόχρηστων χώρων. Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ σε όλους τους πλημμυροπαθείς. Αναστολή για 1 χρόνο των οφειλών για τις εργατικές κατοικίες στον ΟΑΕΔ, δίχως προσαύξηση. Αναστολή πληρωμής λογαριασμών ρεύματος, οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικό ταμείο για 1 χρόνο. Πλήρη κάλυψη του ενοικίου από το κράτος, όσων πλημμυροπαθών δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Να απαλλαγούν όλοι οι πλημμυροπαθείς των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, είτε είναι ιδιοκτήτες – ενοικιαστές ισογείων διαμερισμάτων, είτε υπογείων που πλημμύρισαν, από τα ανταποδοτικά τέλη, τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΛ, τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και να έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό παντοπωλείο για 2 χρόνια. Να γίνουν άμεσα έλεγχοι για τη στατικότητα των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης. Να ολοκληρωθεί άμεσα η αποκατάσταση και να επαναλειτουργήσει, με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό ο βρεφονηπιακός σταθμός στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης. Να αποκατασταθούν άμεσα οι καταστραμμένοι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, το κλειστό γυμναστήριο, όπως και τα κενά καταστήματα στους δυο οικισμούς. Να προχωρήσει άμεσα ο έλεγχος και η ενίσχυση των αναχωμάτων της κοίτης του Πηνειού, στο ύψος των Εργατικών Κατοικιών. Να αποκατασταθεί η λειτουργία των θυροφραγμάτων των αγωγών ομβρίων. Τώρα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass