Τέσσερις νέες εστίες πανώλης στον νομό Λάρισας

* ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ * ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΖΩΝΩΝ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ * ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΣΤΗΝ «Ε» ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2024 14:00
Οι εστίες πανώλης μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα σήμερα Οι εστίες πανώλης μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα σήμερα

Τέσσερις νέες εστίες πανώλης εντοπίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Καλοχωρίου και ανατρέπουν τη μέχρι πρότινος θετική εικόνα που παρουσίαζε ο νομός.

Τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στις υπάρχουσες ζώνες προστασίας-επιτήρησης, κάτι που από τη μια ανησυχεί την κτηνιατρική κοινότητα γιατί παρά τις απαγορεύσεις και τα μέτρα συνεχίζουν τα αιγοπρόβατα να νοσούν, αλλά και από την άλλη εκπέμπει αισιόδοξα μηνύματα ότι τα κρούσματα έχουν περιοριστεί στις περιοχές που έχουν εντοπιστεί εξ αρχής.
Στέλεχος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, δήλωσε στην «Ε» ότι «παρά τα κρούσματα είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο, και δεν υπάρχει ανησυχία για νέες εστίες. Η απελευθέρωση των ζωνών επιτήρησης, και προστασίας καθώς και των απαγορευμένων ζωνών θα γίνει όπως προβλέπουν οι εκτελεστικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης», γεγονός που σημαίνει ότι ένα μήνα μετά το τελευταίο κρούσμα θα καταργηθούν οι ζώνες και δύο μήνες μετά θα ακολουθήσει λήξη των μέτρων. Αρκεί βέβαια να μην παρουσιαστούν εκ νέου νέα κρούσματα.
Όπως αναφέρουν στην «Ε», στελέχη της Κτηνιατρικής Διεύθυνσης «συνεχίζουμε εντατικά τις δειγματοληψίες. Καθημερινά κάνουμε συνεχώς ελέγχους με τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης να κάνουν πολλή δουλειά, είμαστε αισιόδοξοι δε ότι είμαστε σε καλό δρόμο».
Συνολικά, από την έναρξη της τρέχουσας επιδημίας, η Ελλάδα έχει κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή -που εκδίδει τις εκτελεστικές αποφάσεις- 23 εστίες λοίμωξης από τον ιό της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, οι οποίες αποτελούν τουλάχιστον δύο διακριτές ομάδες: η μία στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων και η άλλη στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας. Την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή έξι επιπλέον εστίες λοίμωξης από τον ιό της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε εγκαταστάσεις εκτροφής προβατοειδών και αιγοειδών, τέσσερις στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας, μία στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας και μία στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας, όλες εντός των ορίων των ζωνών προστασίας και επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένων ζωνών που είχαν ήδη καθοριστεί ως αποτέλεσμα προηγούμενων εστιών λοίμωξης στις ίδιες περιοχές.
«Ως εκ τούτου» αναφέρεται στη νέα εκτελεστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες «οι περιοχές που παρατίθενται ως ζώνες προστασίας, ζώνες επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες για την Ελλάδα στο παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης θα πρέπει να προσαρμοστούν περαιτέρω, χωρικά και χρονικά, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ένωση, ενώ θα πρέπει να προσαρμοστούν και οι ημερομηνίες περιφερειοποίησης».
Σε άλλο σημείο της εκτελεστικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφέρεται ακόμη ότι «Στην παρούσα επιδημιολογική κατάσταση, υπάρχει υψηλός κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου, λόγω του γεγονότος ότι αυτές οι νέες εστίες αναφέρονται πάνω από δύο έως τρεις εβδομάδες μετά την επιβεβαίωση των πρώτων εστιών στις ίδιες περιφερειακές ενότητες, κάτι που υποδηλώνει εμμονή στην κυκλοφορία της νόσου.
Λόγω της σοβαρότητας και του επείγοντος χαρακτήρα της επιδημιολογικής κατάστασης και προκειμένου να περιοριστεί αμέσως η εξάπλωση της νόσου, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι δεν πραγματοποιούνται μετακινήσεις ζώων από τις ζώνες προστασίας, τις ζώνες επιτήρησης και τις περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες σε προορισμούς εκτός της εξωτερικής περιμέτρου της περαιτέρω απαγορευμένης ζώνης, καθώς και να αποκλειστούν πιθανές παρεκκλίσεις από την απαγόρευση μετακίνησης ζώων από τις απαγορευμένες ζώνες, όπως προβλέπεται στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2020/687, για ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου σε μεγάλες αποστάσεις.
Δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ένωση όσον αφορά την εξάπλωση της λοίμωξης από τον ιό της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και της ανάγκης να προληφθεί η εξάπλωση της νόσου από τις πληγείσες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα σε άλλα μέρη του εν λόγω κράτους μέλους ή σε άλλα κράτη μέλη, είναι σκόπιμο οι τροποποιήσεις που γίνονται στην εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2024/2132 να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατόν».
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass