«Αυλαία» για το αγγλόφωνο τμήμα της Ιατρικής

* Ετοιμο να υποδεχθεί στις 7 Οκτωβρίου τους 40 πρωτοετείς αλλοδαπούς φοιτητές * Αρης Ζιμπής: Στόχος η ανάδειξη της Λάρισας ως εκπαιδευτικό κέντρο ιατρικών σπουδών * Δημ. Μπόγδανος: Χρυσή ευκαιρία η επιτυχημένη λειτουργία του νέου τμήματος

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2024 15:15

Έτοιμη να ανταποκριθεί σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία της είναι η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το νέο ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 να περνά στην ιστορία για την έναρξη του αγγλόφωνου τμήματος παράλληλα με το ελληνόφωνο.

Πρόκειται για το τέταρτο κατά σειρά αγγλόφωνο Τμήμα Ιατρικής Σχολής μετά τα Τμήματα των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης, Αθηνών και Κρήτης και το πρώτο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με τη διοίκηση της Σχολής να δηλώνει πανέτοιμη για την έναρξη λειτουργίας του τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου.
Στο πρώτο ραντεβού του τμήματος θα βρεθούν οι 40 επιλεχθέντες από το καλοκαίρι φοιτητές σε μια διαδικασία 3 φάσεων, όπου καταρτίστηκε και λίστα αναμονής. Οι νέοι φοιτητές στην πλειοψηφία τους προέρχονται από την Κύπρο, ενώ υπάρχουν και φοιτητές από τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο, τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία, την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία και ένας από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το επίπεδο των οποίων είναι ιδιαίτερα υψηλό, όπως σημείωνε καθηγητής του Τμήματος, που συμμετείχε στις διαδικασίες επιλογής.
Παρά τους αρχικούς προβληματισμούς για την κάλυψη των θέσεων σε νεοϊδρυθέντα τμήματα το ενδιαφέρον των υποψηφίων υπήρξε μεγάλο, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τη διοίκηση της Σχολής. Είναι ενδεικτικό ότι για τις 40 θέσεις υποβλήθηκαν 180 αιτήσεις από ενδιαφερόμενους φοιτητές, που σχετικές ερωτήσεις δήλωναν ότι επιλέγουν για τις σπουδές τους τη Λάρισα γιατί επιθυμούν να σπουδάσουν στην πόλη που έζησε ο Ιπποκράτης, συνεκτιμώντας ότι η Λάρισα είναι μια ασφαλής πόλη για ένα φοιτητή.
Όσον αφορά το οργανωτικό σκέλος, το αγγλόφωνο τμήμα θα λειτουργήσει παράλληλα και στους ίδιους χώρους με το ελληνόφωνο τμήμα. Οι χώροι επαρκούν, αλλά με τη σωστή διαχείρισή τους ώστε να μην επιβαρυνθεί το υπάρχον τμήμα σημείωνε καθηγητής της Σχολής, προσθέτοντας ότι στο αγγλόφωνο τμήμα θα κληθούν να διδάξουν όλα τα μέλη ΔΕΠ, ενώ θα χρειαστεί και η πρόσληψη πρόσθετου επιστημονικού προσωπικού με χρηματοδότηση από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας, που διαχειρίζεται τους πόρους του τμήματος μεταξύ των οποίων και τα δίδακτρα των φοιτητών που ανέρχονται σε 12 χιλιάδες ετησίως.
Περιεχόμενο του Αγγλόφωνου Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποτελεί η διδακτέα ύλη (περίγραμμα μαθημάτων) όλων των γνωστικών αντικειμένων που περιλαμβάνει το ελληνόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Το αγγλόφωνο πρόγραμμα περιλαμβάνει πρακτική, κλινική και εργαστηριακή άσκηση των φοιτητών, αλλά επιπλέον και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα πρώτα έξι εξάμηνα σπουδών -υπεύθυνο για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας θα είναι το αντίστοιχο Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο προσφέρει μαθήματα νέας ελληνικής γλώσσας και σε αλλοδαπούς φοιτητές. Το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας είναι κατανεμημένο σε 6 εξάμηνα στο πρόγραμμα σπουδών και θα οδηγεί στην πιστοποίηση με εξετάσεις επάρκειας στην ελληνική γλώσσα επιπέδου Β2 (Κρατικό Πιστοποιητικό επάρκειας της ελληνομάθειας).
Ο αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής καθηγητής Άρης Ζιμπής ενόψει της έναρξης λειτουργίας του ξενόγλωσσου τμήματος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το Τμήμα θα αποδειχθεί αντάξιο των προσδοκιών των αλλοδαπών φοιτητών και θα επιτύχει παράλληλα τον στόχο ανάδειξης της Λάρισας ως σημαντικό εκπαιδευτικό Κέντρο ιατρικών σπουδών.
Με δήλωσή του μάλιστα χαρακτηρίζει μεγάλη πρόκληση την επιτυχία του εγχειρήματος με πολλαπλά τα οφέλη τόσο για το ελληνόφωνο τμήμα αφού θα αποτελέσει μεγάλη πηγή χρηματοδότησης της Σχολής όσο και για την περιοχή, αλλά και γενικότερα τη χώρα καθώς οι νέοι φοιτητές μετά την αποφοίτησή τους θα γίνουν πρεσβευτές στις χώρες τους.
Η «ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»
Σημειώνεται ότι διευθυντής σπουδών του νέου Τμήματος εκλέχθηκε ο καθηγητής Παθολογίας και Αυτοάνοσων Νοσημάτων Δημήτριος Μπόγδανος, ο οποίος σε άρθρο του στο έγκυρο Health Today χαρακτήρισε χρυσή ευκαιρία για τη Λάρισα, τη Θεσσαλία και το Πανεπιστήμιο την επιτυχημένη λειτουργία του Αγγλόφωνου Τμήματος Ιατρικής καθώς:
* Θα δοθεί στη Θεσσαλία και ειδικότερα στη Λάρισα η δυνατότητα να αποδείξει ότι μπορεί να μεταλαμπαδεύσει άριστη και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στην «τέχνη» της Ιατρικής και να συναγωνιστεί άλλα πανεπιστήμια της ημεδαπής και της αλλοδαπής στην πόλη που έλαμψε ο Ιπποκράτης.
* Θα δοθεί και στο Τμήμα Ιατρικής η δυνατότητα να ενισχύσει την οικονομική του δεινότητα και αυτοτέλεια από ίδιους πόρους για να αντεπεξέρθει στις αυξημένες ανάγκες διδακτικού και ερευνητικού έργου του ελληνόγλωσσου προγράμματος που στερείται σύγχρονου εκπαιδευτικού εξοπλισμού και δοκιμάζεται σε ετήσια βάση να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των 700 περίπου φοιτητών του βασισμένο στο πενιχρό τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου.
* Η λειτουργία του ξενόγλωσσου προγράμματος σπουδών της Ιατρικής μπορεί να αποδειχτεί πρώτης τάξης μοχλός ενίσχυσης και βελτιστοποίησης του εκπαιδευτικού έργου των φοιτητών που σπουδάζουν ήδη στο Τμήμα Ιατρικής, όπως αποδεικνύεται στα ανάλογα παραδείγματα τέτοιων προγραμμάτων που λειτουργούν με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.
* Η λειτουργία του Αγγλόφωνου προγράμματος Ιατρικής αποτελεί πρόκληση και πρόσκληση για το πανεπιστήμιο και την πόλη, που καθημερινά θα δίνουν «εξετάσεις», στους απαιτητικούς φοιτητές, πολίτες του κόσμου, που έρχονται να σπουδάσουν στην πόλη από την Κύπρο, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ μέχρι την Ινδία και την Κολομβία.
* Αποτελεί και μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για προσέλκυση νέου ανθρώπινου δυναμικού, κυρίως Ελλήνων επιστημόνων με άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, και απόδειξη του “brain regain” που οι θεσμικοί φορείς ευαγγελίζονται άλλα παραμένουν στα λόγια αδιαφορώντας για την ουσία και την αποτελεσματικότητα. Ένας νέoς ιατρός ή βιοεπιστήμονας που θα έρθει από επιλογή να διδάξει και να απασχοληθεί στο Αγγλόφωνο πρόγραμμα είναι μια επένδυση για την πόλη, το πανεπιστήμιο και τη χώρα. Πενήντα τέτοιοι επιστήμονες και εκπαιδευτές θα αποτελέσουν πόλο καινοτομίας της εκπαίδευσης, σημαντικό ποσοστό των οποίων θα ενισχύσουν και το κλινικό έργο που παράγεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο χωρίς να επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος, μια και οι μισθοί και οι αποζημίωσή τους θα καλύπτονται εξολοκλήρου από τα έσοδα του Αγγλόφωνου προγράμματος.
* Θα δοθεί επίσης η δυνατότητα σε ομότιμους καθηγητές του Τμήματος, άλλων τμημάτων της ημεδαπής και της αλλοδαπής καθώς και επισκέπτες καθηγητές και εκπαιδευτές να ενεργοποιηθούν.
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass