«Εχουμε υποχρέωση να μην ξαναγίνει τόσο μεγάλη καταστροφή όπως του Ντάνιελ»

* ΔΗΛΩΣΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΑΙΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΟΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ * ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΗΜ. ΚΟΥΡΕΤΑΣ * ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2024 13:06

«Εχουμε υποχρέωση να μην ξαναγίνει τόσο μεγάλη καταστροφή όσο αυτή του «Ντάνιελ», αλλά και πρέπει να θωρακίσουμε τη Θεσσαλία και από το υδατικό πρόβλημα.
Τα έργα υποδομής θα πρέπει να κατασκευαστούν με άλλες προδιαγραφές ανθεκτικότητας, ενώ οι πόροι ανακατανεμήθηκαν και δεν προϋπήρχαν ως πλεόνασμα. Είναι πολιτική η απόφαση το να θέσουμε ως προτεραιότητα τη Θεσσαλία, καθώς αυτό που έγινε με τον «Daniel» ήταν τόσο πρωτοφανές». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση στο Δημαρχείο της Νίκαιας Λάρισας, όπου βρέθηκε χθες το απόγευμα, παρουσιάζοντας τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό για τη Θεσσαλία, από κοινού με τον περιφερειάρχη, κ. Δημήτρη Κουρέτα, παρουσία υπουργικού κλιμακίου και εκπροσώπων των ελληνικών τραπεζών, που συνεισφέρουν στη μεγάλη προσπάθεια ανοικοδόμησης της Θεσσαλίας.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στα έργα ορεινής υδρονομίας, τα οποία μπορεί να μη φαίνονται, αλλά προσφέρουν σημαντική προστασία και στα 4 μεγάλα έργα που κατασκευάζονται με τη συνδρομή των ελληνικών τραπεζών, όπως τα φράγματα σε Πύλη και Μουζάκι, τα έργα στη λίμνη Κάρλα κι αυτό του φράγματος του Ενιπέα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

«Είναι έργα στα οποία πιστεύουμε παρά πολύ και θα έχουν ένα μεγάλο αποτύπωμα. Η χώρα χρειάζεται περισσότερα φράγματα, όμως όταν τα φτιάχναμε πριν μια δεκαετία, οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες ήταν διαφορετικές από ό,τι είναι σήμερα», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως: «Έχουμε υποχρέωση να μην ξαναγίνει τόσο μεγάλη καταστροφή όσο αυτή του «Ντάνιελ», αλλά και πρέπει να θωρακιστεί η Θεσσαλία από το υδατικό πρόβλημα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλούμε νερό, όπως το σπαταλούμε τώρα. Θα πρέπει να προστατέψουμε τους υδάτινους πόρους με πολύ μεγαλύτερη μεθοδικότητα από ό,τι το έχουμε κάνει. Δοκιμαστήκατε ήδη σε μια καταιγίδα και τα καταφέρατε πολύ καλά, αυτό θα είναι ένα οδηγός για το πώς θα πρέπει να κινηθούμε στο εξής.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων θα στελεχωθεί και θα αποτελεί μια «προίκα» για την περιοχή. Τα έργα υποδομής θα πρέπει να κατασκευαστούν με άλλες προδιαγραφές ανθεκτικότητας, ενώ οι πόροι ανακατανεμήθηκαν και δεν προϋπήρχαν ως πλεόνασμα. Είναι πολιτική η απόφαση το να θέσουμε ως προτεραιότητα τη Θεσσαλία, καθώς αυτό που έγινε με τον «Daniel» ήταν τόσο πρωτοφανές. Έχουμε βάλει κάποιες βάσεις, ξέρουμε πού είναι τα προβλήματα, έχουμε ακόμα πολλές πληγές να θεραπεύσουμε, αλλά ας κρατήσουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Αν μας λέγατε έναν χρόνο πριν, όταν πετούσαμε πάνω από αυτήν την πρωτοφανή καταστροφή, ότι σήμερα θα βρισκόμασταν εδώ που βρισκόμαστε -με τα πολλά προβλήματα-, μάλλον θα μας χαρακτηρίζατε υπερβολικούς. Του χρόνου που θα ξαναβρεθούμε εδώ θα είμαστε ακόμα πιο αισιόδοξοι», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Αναφέρθηκε, τέλος, συμβολικά στην πρωτότοκη μείωση 17% των διοδίων του ΠΑΘΕ χάρη σε ένα όφελος που προέκυψε για το Ελληνικό Δημόσιο 16 εκατομμυρίων ευρώ. «Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιστρέψουμε τα χρήματα αυτά στην τοπική κοινωνία» σημείωσε.
ΔΗΜ. ΚΟΥΡΕΤΑΣ
Το αντιπλημμυρικό σχέδιο της Περιφέρειας που θα θωρακίσει τη Θεσσαλία σε ακραία καιρικά φαινόμενα παρουσίασε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, αναφερόμενος στα 432 σημεία στα οποία παρενέβη η Περιφέρεια Θεσσαλίας, κατασκευάζοντας άμεσα, από την αρχή του 2024, αντιπλημμυρικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 75.704.711,26 €, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα με καθαρισμούς ποταμών, ρεμάτων και ενίσχυση αναχωμάτων συνολικού προϋπολογισμού 42 εκατ ευρώ. Στην Π.Ε. Λάρισας οι θέσεις επέμβασης των υλοποιημένων έργων μετά τον «Daniel» ήταν 78 έργα, προϋπολογισμού 12.016.400 ευρώ, ενώ τα αντιπλημμυρικά έργα που ξεκίνησαν από 1η Σεπτεμβρίου να υλοποιούνται, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στους καθαρισμούς μεγάλων ποταμών, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ και σε παρεμβάσεις σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ.
Στην πρώτη κατηγορία τα έργα είναι καθαρισμός και αποκατάσταση τμημάτων ποταμού Ενιπέα, μετέπειτα θεομηνίας «Daniel», προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ, καθαρισμός και αποκατάσταση τμημάτων ποταμού Φαρσαλίτη, μετέπειτα θεομηνίας «Daniel» στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας-Καρδίτσας, προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων και καθαρισμός και αποκατάσταση τιμημάτων ποταμού Πηνειού, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων.
Στη δεύτερη κατηγορία και στην Π.Ε. Λάρισας τα αντιπλημμυρικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ, που θα γίνουν είναι τα εξής: Καθαρισμός και αποκαταστάσεις ρεμάτων στους Δήμους Κιλελέρ, Φαρσάλων, Αγιάς, Τυρνάβου και Λαρισαίων και καθαρισμός και αποκαταστάσεις ρεμάτων Δήμου Ελασσόνας και Δήμου Τεμπών μετέπειτα θεομηνίας «Daniel», καθώς και υποστηρικτικές εργασίες τεχνικών μελετών διευθέτησης υδατορεμάτων, αρμοδιότητας Π.Ε. Λάρισας.
ΘΑΝ. ΝΑΣΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος, παίρνοντας πρώτος τον λόγο, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την επιλογή του χώρου, καλωσορίζοντας το κυβερνητικό κλιμάκιο, τους βουλευτές και τους παρευρισκομένους, ενώ τόνισε πως «η ΚΑΠ που δόθηκε επιπλέον, έγινε με άλλον τρόπο διανομής, υπολογίζοντας του μικρούς Δήμους. Η βοήθεια που ήρθε σε μικρούς Δήμους είναι από 30% μέχρι 90%».  Σύμφωνα με τον κ. Νασιακόπουλο, «ο Δήμος Κιλελέρ έχει ίσως υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, λόγω της Κάρλας και των χειμάρρων, τα οποία άφησαν το αποτύπωμά τους στην περιοχή. Χάρη στην άριστη συνεργασία με τον κ. Τριαντόπουλο καταφέραμε τα υπόλοιπα καλλιεργήσιμα στρέμματα να καλλιεργηθούν. Ευχαρίστησε δε τον περιφερειάρχη, κ. Κουρέτα, για την άψογη συνεργασία που έχουν.
ΑΚΗΣ ΣΚΕΡΤΣΟΣ
Ο συντονιστής της παρουσίασης κ. Σκέρτσος σημείωσε πως «από τη στιγμή που συνέβη η καταστροφή, βρεθήκαμε όλοι στο πεδίο», ενώ αναφέρθηκε στα ποσά που έχουν προβλεφθεί για τις αποκαταστάσεις των ζημιών και συγκεκριμένα «250 εκατ. ευρώ άμεσης κρατικής αρωγής σε 50 χιλιάδες συμπολίτες μας, 320 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, 240 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών για τα πρώτα έργα ανάταξης. Έχουμε υπολογίσει ότι η ανασυγκρότηση θα απαιτήσει από 3 έως 3,5 δισ. ευρώ. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Αν είχαμε καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, ένα μεγάλο μέσος της καταστροφής θα είχε προβλεφθεί».
Μ. ΓΚΟΥΖΙΟΥΡΗΣ
Ο CEO της ολλανδικής εταιρείας HVA International κ. Μ. Γκουζούρης, από την οποία εκπονήθηκε και το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής, στάθηκε στο ζήτημα της λειψυδρίας, όπως και στον σχεδιασμό του ΟΔΥΘ και στον σχεδιασμό των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης. Αναφέρθηκε σε κάποια από τα έργα που περιλαμβάνει το σχέδιο, τονίζοντας εκ νέου ότι η προσέγγισή τους παραμένει ολιστική, με το σκεπτικό να αφορά σε μια γενικευμένη προετοιμασία και διαδικασία πρόληψης, ενώ ο χρόνος ολοκλήρωσης των έργων υπολογίζεται κατά προσέγγιση σε δέκα έως δώδεκα μήνες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας επιβεβαίωσε «την επικαιροποίηση των έργων αναβάθμισης και προστασίας της Θεσσαλίας, με το οποίο θα επιδιώξουμε το επόμενο διάστημα την προστασία από φυσικές καταστροφές και θα πετύχουμε», όπως είπε, παρουσιάζοντας ως παράδειγμα τη δημιουργία ταμιευτήρα στην περιοχή του Αγιοκάμπου, με χρόνο ολοκλήρωσης τους σαράντα μήνες.
Επίσης, τόνισε ότι «για το φράγμα του Ενιπέα έχει προχωρήσει η πρώτη φάση, υπάρχουν τρεις οικονομικές προσφορές, χωρίς, όμως, περιβαλλοντική μελέτη, η οποία απαιτεί συγκεκριμένες διεργασίες από ειδικούς συμβούλους. Ούτως ή άλλως το έργο αυτό έχει περίοδο κατασκευής την τετραετία. Έχουμε δεσμευτεί για την εξαιρετική συνεργασία, ώστε να καταλήξουμε από κοινού στις παρεμβάσεις όσον αφορά γέφυρες, ασφαλτικά, σχολικές μονάδες και οδικό δίκτυο».
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΡΑΣ
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Τσιάρας μίλησε για «ανισοκατανομή στην εκμετάλλευση των πόρων, καθώς τα υπόγεια συστήματα υφίστανται μια τεράστια αντλητική καταπόνηση» και σημείωσε πως: «Γίνεται ένας ολιστικός σχεδιασμός και βεβαίως με την ίδρυση του ΟΔΥΘ θα έχουμε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Μια ανάγκη που έχει καταγράφει στο παρελθόν επιτέλους προχωρά».
ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας για τα έργα ορεινής υδρονομίας, τόνισε πως «οι δυνατότητες να επέμβουμε ψηλά στα βουνά είναι ίσως η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει κανείς».
Οι πρώτες αναθέσεις υπολογίζονται μέσα στο 2025, με την υλοποίησή τους να μην ξεπερνά τα δύο χρόνια.
ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ
Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας κ. Γκίκας Χαρδούβελης αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Ένωσης Τραπεζών, την οποία χαρακτήρισε «πολύ σημαντική, αν και αθόρυβη, καθώς επισφραγίζει νέες πρωτοβουλίες και υποδομές και υποδηλώνει την ετοιμότητα του τραπεζικού κλάδου».
«Οι τράπεζες έχουν ρόλο κλειδί στην πορεία της οικονομίας και ταυτόχρονα στέκονται αρωγοί σε δράσεις, που συνήθως δε γνωρίζουμε» τόνισε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass