«Ρημαδιό» το αντιπλημμυρικό στο Μελισσοχώρι

*ΕΡΕΙΠΙΟ ΤΟ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2021 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΠΡΟΣ ΧΡΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΙΛΕΛΕΡ

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2024 13:06

Του Κώστα Γκιάστα
Εικόνα πλήρους εγκατάλειψης εμφανίζει αντλιοστάσιο που βρίσκεται λίγα λεπτά έξω από τη Λάρισα. Πρόκειται για το αντλιοστάσιο Μελισσοχωρίου που βρίσκεται επί της οδού Βόλου, πίσω από το κτίριο των ΕΛΤΑ και πρόσφατα είχε αποκατασταθεί. Το συγκεκριμένο έργο είχε παρουσιαστεί δύο φορές από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω ανακοινώσεων, ως ένα σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο που θα συμβάλει στην προστασία των περιοχών που βρίσκονται παραπλεύρως της οδού Βόλου από τον Πλατύκαμπο έως την πόλη της Λάρισας. Ένα χρόνο μετά τις μεγάλες πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή, η εικόνα του αντλιοστασίου είναι αποκαρδιωτική.

Οι λάσπες από την περσινή πλημμύρα είναι ακόμα εμφανείς, ενώ πολλά από τα μηχανικά και ηλεκτρονικά μέρη των συστημάτων έχουν αφαιρεθεί με τις πόρτες να φαίνονται παραβιασμένες.
«Είναι ντροπή. Ένα τέτοιο έργο για το οποίο έχουν πέσει τόσα πολλά λεφτά και έχει παρουσιαστεί ως σημαντικό να έχει τέτοια εικόνα» σημειώνουν στην «Ε» αγρότες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφάλεια όταν βλέπουμε τέτοια έργα να ρημάζουν. Σε λίγες ημέρες θα έχουμε πάλι βροχές και δεν ξέρουμε τι να υποθέσουμε» καταλήγουν.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους της περιοχής το έργο λειτουργεί με δύο τρόπους. Ο ένας να ανοίγουν οι θύρες όταν δεν έχει νερό ο Γκουσμπασανιώτης και ο άλλος με αγωγούς πάνω από το ανάχωμα όταν έχει νερό ο Γκουσμπασανιώτης.
Στις 19 Δεκεμβρίου 2020, ο τότε περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ανακοίνωσε πως υπέγραψε τρεις συμβάσεις που οδηγούσαν στην πλήρη αποκατάσταση της λειτουργικότητας και τη φύλαξη των εγκαταστάσεων του αντιπλημμυρικού αντλιοστασίου Μελισσοχωρίου στον Δήμο Κιλελέρ.
Οι συμβάσεις αφορούσαν σε «προμήθεια δύο ηλεκτροκινητήρων 180HP, για αποκατάσταση δύο αντλητικών συγκροτημάτων του αντλιοστασίου», η άλλη σε «εργασίες αποκατάστασης βλαβών και συντήρησης δύο υποβρυχίων αντλιών αξονικής ροής του αντλιοστασίου» και η τρίτη σε «φύλαξη εγκαταστάσεων του αντλιοστασίου Μελισσοχωρίου», συνολικού προϋπολογισμού 75.000 ευρώ.
Μάλιστα ο κ. Αγοραστός σε δήλωσή του τότε σημείωνε πως «το φυλάσσουμε γιατί τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί εκτεταμένες και σοβαρές φθορές από βανδαλισμούς κατά τους οποίους έχει γίνει αφαίρεση κύριου ηλεκτρολογικού εξοπλισμού. Οι εργασίες ξεκινούν άμεσα και με την ολοκλήρωσή τους το έργο θα παραδοθεί στον Δήμο Κιλελέρ ο οποίος θα έχει την ευθύνη λειτουργίας του, σύμφωνα με τις ανάγκες της περιοχής».
Ένα χρόνο μετά και συγκεκριμένα στις 20 Δεκεμβρίου 2021 ανακοινώθηκε πως αφού αποκαταστάθηκε, παραδόθηκε ως λειτουργικό από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στον Δήμο Κιλελέρ.
 Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, γνωστοποίησε πως, προχώρησε στην αποκατάσταση των βλαβών και στη συντήρηση δύο υποβρυχίων αντλιών αξονικής ροής του αντλιοστασίου, στην προμήθεια δύο ηλεκτροκινητήρων 180HP, για αποκατάσταση δύο αντλητικών συγκροτημάτων και δύο μετασχηματιστών ελαίου, μέσης τάσης, ισχύος 500kva. Το αντλιοστάσιο του Μελισσοχωρίου πέρα από τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό αποτελείται και από μια τάφρο περίπου 3 χλμ που βοηθάει στη συλλογή των νερών που καταλήγουν στο υδατόρεμα του Γκουσμπασιανιώτη.
Την ίδια ημέρα ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος εξηγούσε πως το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο εξυπηρετεί τη συλλογή των νερών από τη Βόλου προς το Μελισσοχώρι και «δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας στην περιοχή». Το χαρακτήρισε ως έργο μεγάλης σημασίας.
Οι άνθρωποι της περιοχής εικάζουν πως οι ζημιές και το πλιάτσικο ενδεχομένως να έγιναν την περίοδο του Ντάνιελ. Κάτι ανάλογο άλλωστε είχε γίνει και σε άλλες περιπτώσεις στην περιοχή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass