Νέο «λίφτινγκ» στα επείγοντα του ΓΝΛ

* ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ * ΠΟΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΤΥΠΑ * ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2024 15:50

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας η αναδιαρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, που υλοποιείται με το σύστημα μελέτη- κατασκευή.

Πρόκειται για ένα από τα έργα των συμβάσεων που υπέγραψαν ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο διοικητής της 5ης Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Φώτης Σερέτης στις αρχές του προηγούμενου Απριλίου παρουσία του υπουργού Υγείας Αδωνι  Γεωργιάδη στη Λάρισα για την ενεργειακή αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την ανακαίνιση επτά νοσοκομείων που ανήκουν στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια συνολικού προϋπολογισμού 12 εκ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το έργο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας αφορά στην αναβάθμιση, ανακαίνιση, τον εκσυγχρονισμό και την αναδιαρρύθμιση υποδομών και ιδιαίτερα του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών με προϋπολογισμό 1.589.507,29 ευρώ, προκειμένου να ανταποκρίνεται στα υπάρχοντα πρότυπα λειτουργίας των ΤΕΠ, όπως αποτυπώνεται και στην πινακίδα που τοποθετήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην είσοδο του ΤΕΠ επί της οδού Γεωργιάδου.
Η ανάδοχος εταιρεία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τη διοίκηση και τις τεχνικές υπηρεσίες του νοσοκομείου για την εκπόνηση της μελέτης, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα ολοκληρωθεί το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου για να ξεκινήσει η κατασκευή.
Σύμφωνα με την υπάρχουσα προμελέτη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου, στη βάση της οποία εκπονείται η τελική μελέτη, θα διαμορφωθεί ειδικός χώρος επειγόντων περιστατικών για παιδιά (ιατρεία παιδιατρικής, αναμονή, βραχεία, εφημερίο κ.λπ.), ενώ προβλέπονται ευρύτατες παρεμβάσεις μεταξύ των οποίων διαμόρφωση της εισόδου πρόσβασης ασθενών, διαμόρφωση νέου χώρου διαλογής ασθενών, χώρος αναμονής ασθενών (αυτόματη πόρτα εισόδου, WC, γκισέ υποδοχής ασθενών κ.λπ.), διαμόρφωση διακριτής περιοχής προσωπικού, αντικατάσταση όλων των θυρών απομόνωσης διαδρόμων, χώρος απολύμανσης και WC ΑμεΑ, αντικατάσταση λήψεων ιατρικών αερίων και ενίσχυση αυτών και αντικατάσταση σε κονσόλες νοσηλείας ιατρικών αερίων βραχείας, διαμόρφωση θαλάμου αρνητικής πίεσης και εγκατάσταση νέων σωμάτων κλιματισμού νωπού αέρα και αντικατάσταση στοιχείων κλιματισμού.
Επίσης, ηλεκτρικό δίκτυο, ενίσχυση και αύξηση σε αριθμό ρευματοληπτών, ανακαίνιση WC κοινού, βραχείας και προσωπικού, αντικατάσταση ψευδοροφής με αντιμικροβιακό υλικό και φωτισμός, κεντρική αποθήκη ΤΕΠ ανακαίνιση εξοπλισμός, αντικατάσταση με αντιμικροβιακά υλικά των πάγκων εργασίας εξεταστηρίων, γκισέ γραμματείας, πάγκος χώρου διαλογής κ.λπ., αντικατάσταση εσωτερικού ανελκυστήρα δύο στάσεων και δαπέδου και νέο δίκτυο ιατρικών αερίων με σταθμό και κονσόλες λήψεων.
Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του νοσοκομείου, με το συγκεκριμένο έργο ανακαινίζεται ένα πολύ μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεών του και μάλιστα το τμήμα με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα με το οποίο συνεργάζονται όλα τα άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Σκοπός των παρεμβάσεων είναι η διακριτή δημιουργία χώρων προσέλευσης και διαλογής ασθενών, η επέκταση των χώρων εξέτασης ασθενών, η ανάπτυξη ειδικών ιατρείων του τμήματος παιδιού σε νέα πτέρυγα σε όμορο όροφο συνδεδεμένο με τον ανελκυστήρα, η βραχεία νοσηλεία, καθώς και η δημιουργία χώρων διοικητικής υποστήριξης και προσωπικού.
ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΕΠ
Στο μεταξύ σε «πονοκέφαλο» αναμένεται να εξελιχθεί η υλοποίηση της κατασκευής καθώς καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η ανάδοχος εταιρεία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε οποιεσδήποτε κατασκευαστικές εργασίες με το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών να βρίσκεται σε λειτουργία, όπως θα επιθυμούσε το νοσοκομείο.
Το συγκεκριμένο δίλημμα αντιμετώπισε το νοσοκομείο στην τελευταία ανακαίνιση την άνοιξη 2019, με το Τμήμα να λειτουργεί προσωρινά σε χώρους των εργαστηρίων. Λύση που εκτιμάται ότι δύσκολα μπορεί να επιλεχθεί εκ νέου, καθώς ο χρόνος που απαιτείται είναι κατά πολύ μεγαλύτερος –το συνολικό έργο της αναβάθμισης, ανακαίνισης και αναδιαμόρφωσης των ανωτέρων χώρων εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2026.
Δ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass