«Το φετινό καλοκαίρι είναι το θερμότερο που έχει περάσει»

* ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΑΓΙΩΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ – ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΗΣ ΠΑΝΟΣ ΑΡΧΟΝΤΗΣ * ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙA

Δημοσίευση: 17 Αυγ 2024 13:20
Στη φωτογραφία ο αντικυκλώνας των Αζόρων και ο εμποδισμός που δέχεται από το πολικό χαμηλό,  μην μπορώντας έτσι να επεκταθεί σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη. Στη φωτογραφία ο αντικυκλώνας των Αζόρων και ο εμποδισμός που δέχεται από το πολικό χαμηλό, μην μπορώντας έτσι να επεκταθεί σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη
Δύσκολο το φετινό καλοκαίρι, καθώς οι συνεχόμενες πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που σημειώνονται στο σύνολο της χώρας, η παρατεταμένη ανομβρία και η λειψυδρία, προκαλούν ήδη μεγάλα προβλήματα.

Γιατί, όμως, υπάρχει αυτή η μεγάλη εμμονή με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε καθημερινή βάση; Την απάντηση μάς δίνει ο Αγιώτης ερασιτέχνης μετεωρολόγος – πιστοποιημένος προγνώστης Πάνος Αρχοντής.
«Το φετινό καλοκαίρι για τη χώρα μας είναι αδιαμφισβήτητα το θερμότερο που έχει περάσει» τονίζει και επισημαίνει «Οι θερμοκρασίες από τον Ιούνιο έως και τώρα σε καθημερινή βάση είναι πολύ υψηλές, τουλάχιστον 5-8 βαθμούς πάνω από τα κλιματικά, με την ανομβρία να χτυπάει κόκκινο στο σύνολο της χώρας, καθώς στις περισσότερες περιοχές δεν έχει πέσει σταγόνα βροχής. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα τον μεγάλο κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών. Επίσης, πολλά δέντρα βλέπουμε να έχουν κιτρινίσει τα φύλλα τους. Λόγω της ξηρασίας, μάλιστα, ρίχνουν τα φύλλα για να κρατήσουν τους χυμούς τους, έτσι ώστε να μην ξεραθούν τελείως. Και φυσικά πολλοί αγρότες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα χωράφια τους και το πότισμα αυτών».
«Και τα παλαιότερα χρόνια» λέει ο κ. Αρχοντής «είχαμε θερμά καλοκαίρια, αλλά είχαμε όμως και μεγάλες περιόδους δροσιάς ανάμεσα στους καύσωνες, πράγμα που πλέον δεν βλέπουμε.
Το ερώτημα γιατί φέτος υπάρχει αυτή η μεγάλη εμμονή με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι στα χείλη όλων. Η απάντηση ξεκινά από το ότι φέτος στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από τη βόρεια Ευρώπη, και συγκεκριμένα στην Ισλανδία, υπάρχει από την αρχή του καλοκαιριού σχεδόν στάσιμο ένα βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο ονομάζουμε πολικό χαμηλό λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας καθώς βρίσκεται στον Βόρειο Πόλο.
Το συγκεκριμένο, λοιπόν, πολικό χαμηλό από την αρχή του φετινού καλοκαιριού είναι σχεδόν στάσιμο στην περιοχή, με αποτέλεσμα εκεί να σημειώνονται έντονες βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα, με τις θερμοκρασίες να είναι πολύ χαμηλές, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη κυριαρχεί η ξηρασία και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Αυτό το πολικό χαμηλό λειτουργεί ως εμποδιστής του αντικυκλώνα των Αζόρων να αναπτυχθεί βορειότερα και να δώσει καλοκαιρία στην Ισλανδία και με αυτό το τρόπο να ανοίξει τον δρόμο για να έρθουν ψυχρότερες αέριες μάζες και αστάθεια από τη βόρεια Ευρώπη προς τον νότο. Αν μπορούσε να αναπτυχθεί ο αντικυκλώνας τον Αζόρων βορειότερα τότε θα άνοιγε ο δρόμος να έρθουν ψυχρές αέριες μάζες νοτιότερα μαζί με αστάθεια που θα έφερνε τις πολυπόθητες βροχές στη χώρα μας.
Αυτή η εμμονή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας για μήνες είναι και το αποτέλεσμα των συνεχόμενων πολύ υψηλών θερμοκρασιών και της μεγάλης ανομβρίας στην Ελλάδα, πράγμα που δεν φαίνεται να αλλάζει έως και το τέλος του μήνα».
«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ όσο κι αν κάποιοι ακόμη βρίσκονται στην αγκαλιά του Μορφέα» καταλήγει ο κ. Αρχοντής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass