Πτώση τζίρου 30% στα καφέ της Λάρισας

* ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΙΚΑΕΛ ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΠΑΡΑΤΣΗ *« ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ ΦΠΑ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΠΟΛΛΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΝ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ» ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» * Ο ΙΟΥΛΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΜΗΝΑΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2024 17:15

Ένα πραγματικό «σοκ» φαίνεται πως υπέστησαν οι επιχειρηματίες στον χώρο του καφέ, λόγω της κατακόρυφης αύξησης των σερβιριζόμενων ειδών, από το 13 % στο 24% ΦΠΑ, το τελευταίο διάστημα.

Στην περιοχή της Λάρισας σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, η ζημιά είναι τεράστια, καθώς υπολογίζεται πως ένα 30% των πελατών έχει χαθεί τον τελευταίο μήνα που εφαρμόζεται ο νέος φόρος. Αντίστοιχο ποσοστό υπολογίζουν πως είναι και η μείωση του τζίρου και προβληματίζονται πως πολλοί επαγγελματίες δεν θα αντέξουν μέσα στον χειμώνα. «Ο Ιούλιος ήταν ένας καταστροφικός μήνας για εμάς» δηλώνει η πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης νομού Λάρισας κ. Δήμητρα Μπαράτση.
«Από την έναρξη του μέτρου της επιστροφής του ΦΠΑ σε 24%, καταγράφουμε πως ήταν ο χειρότερος μήνας. Όχι όμως του χρόνου που διανύουμε, αλλά της τελευταίας δεκαετίας!
Με όποιους συναδέλφους μιλάμε, εισπράττουμε μια μεγάλη απογοήτευση, για το γεγονός πως καθημερινά χάνουμε κόσμο» σημειώνει και πιο συγκεκριμένα τονίζει «Με πρόχειρους υπολογισμούς βλέπουμε πως περίπου το 30% των πελατών από τα καταστήματα έχει χαθεί. Αυτό σημαίνει πως περίπου ανάλογο είναι και το ποσοστό που χάνεται και από τον τζίρο των καταστημάτων. Πρόκειται για ένα ποσοστό που αν συνεχιστεί, τότε δεν θα αποφύγουμε τις άσχημες καταστάσεις» λέει η κ. Μπαράτση, εννοώντας πως θα φέρει αρκετά «λουκέτα».
Την ίδια ώρα, σημειώνει η πρόεδρος του ΣΙΚΑΕΛ, εκτός από τη μείωση του αριθμού των πελατών, οι επιχειρηματίες καλούνται να αντιμετωπίσουν και τη μεγάλη αύξηση στις τιμές των προϊόντων που προμηθεύονται.  «Αυτή τη στιγμή ακόμα και οι πιο υγιείς επιχειρήσεις δυσκολεύονται να πληρώσουν τους προμηθευτές» υποστηρίζει. Να σημειωθεί πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) με αφορμή την αύξηση στο ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ στο 24%, απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας να τεθεί σε ισχύ ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 13% σε όλη την εστίαση, πλην αλκοολούχων ποτών. Την επιστολή συνυπέγραφε και ο ΣΙΚΑΕ Λάρισας. «Η ανακοίνωση της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% στον σερβιριζόμενο καφέ, γυρίζει την εστίαση στα σκληρά χρόνια των μνημονίων. Εξαθλιώνει οικονομικά τα καταστήματα εστίασης, προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό και αύξηση τιμών που θα κληθεί να πληρώσει ο τελικός καταναλωτής. Η εστίαση είναι ενιαία!» , αναφέρει στην επιστολή της η ΠΟΕΣΕ, τονίζοντας ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) καθώς και δεκάδες ενώσεις και σύλλογοι εστίασης σε όλη την Ελλάδα συνυπογράφουν το κοινό αίτημα: Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 13% σε όλη την εστίαση, πλην αλκοολούχων ποτών. «Το δεσμευτήκατε το 2019, το επαναλάβατε το 2023, υλοποιήστε το σήμερα», αναφέρει η ΠΟΕΣΕ, υπενθυμίζοντας προς την κυβέρνηση την υπογραφή βουλευτικής τροπολογίας 2183/ 19014/5/ 2019 που είχε καταθέσει στο παρελθόν.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass