Nέα κρούσματα πανώλης σε Συκούριο και Δαμάσι

* ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΑΑΤ, ΧΘΕΣ ΣΕ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑ * ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΣΑΡΩΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Δημοσίευση: 23 Ιουλ 2024 13:01

Την αποφασιστικότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνονται για την εξάλειψη της πανώλης στα μηρυκαστικά εξέφρασε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, στο πλαίσιο των διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν χθες από το πρωί, στην έδρα της Περιφέρειας στη Λάρισα, παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστου Κέλλα, και του γ.γ. του Υπουργείου, Γιώργου Στρατάκου.

Η πρώτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία των εκατό και πλέον κτηνιάτρων δημόσιων υπηρεσιών, που έφτασαν στη Θεσσαλία απ’ όλη τη χώρα, από το ΥΠΑΑΤ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον ΕΦΕΤ και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, πανεπιστημιακών και στρατιωτικών κτηνιάτρων, που βρίσκονται στο πεδίο για τη λήψη δειγμάτων στις ζώνες προστασίας και τις ζώνες επιτήρησης στις περιοχές που βρέθηκαν τα κρούσματα και των τυροκόμων που ενημερώθηκαν για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων, ενώ ακολούθησε συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου και τέλος, η σύσκεψη για τη χορήγηση ζωοτροφών στα μαντρωμένα ζώα των μονάδων της Θεσσαλίας.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κουρέτας ζήτησε απ’ όλους να συνεργαστούν απόλυτα με τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και να εφαρμόσουν αυστηρά όλα όσα προβλέπει η Ευρωπαϊκή Οδηγία και πρόσθεσε πως «από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ στο πεδίο για την ολοκλήρωση των ελέγχων στις κτηνοτροφικές μονάδες.
Από τους στοχευμένους ελέγχους που πραγματοποιηθήκαν, εντοπίστηκαν άλλα δύο θετικά κρούσματα σε φάρμες στις περιοχές Συκουρίου Δήμου Τεμπών και Δαμασίου Δήμου Τυρνάβου.
Η εξέλιξη αυτή είναι θετική, καθώς αποδεικνύεται ότι οι έλεγχοι αποδίδουν και περιορίζεται περαιτέρω η εξάπλωση της νόσου. Η εκτίμηση είναι ότι μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου θα έχουμε μία καθαρή επιδημιολογική εικόνα και αυτή θα είναι ενθαρρυντική για τη συνέχεια».
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΥΠΑΑΤ, «τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν όλο το Σαββατοκύριακο είναι ενθαρρυντικά. Θα πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο όλα όσα προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί. Αν τηρήσουμε τα προβλεπόμενα, όλα θα πάνε καλά. Χρειαζόμαστε τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με την απαγόρευση μετακίνησης των ζώων. Όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε στην εθνική προσπάθεια περιορισμού και εξάλειψης της πανώλης, θέμα από το οποίο κρίνεται το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας».
Στη σύσκεψη αναλύθηκαν κι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό και την εξάλειψη της πανώλης, όπως είναι η απογραφή των μολυσμένων ζώων, η θανάτωση, η υγειονομική ταφή και στο τέλος η απολύμανση της επίμαχης μονάδας.
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυρ. Μπαμπασίδης, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Αντώνιος Ζαμπέλας, ο γενικός διευθυντής Κτηνιατρικής Μάκης Αλεξανδρόπουλος, ο προϊστάμενος του Τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων Γεώργιος Κόμητας κι άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Δ/νσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ: ΣΑΡΩΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ…
Όπως αναφέρθηκε, ο υφυπουργός Χρήστος συμμετείχε στις διαδοχικές συσκέψεις στη Λάρισα, ενώ ακολούθησε και σύσκεψη στην Ελασσόνα.
«Μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων και στην Π.Ε. Λάρισας, ξεκίνησαν σαρωτικοί έλεγχοι σε όλα τα πεδία, στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης», δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τονίζοντας πως «ζητούμε την ειλικρινή συνεργασία όλων, ώστε να περιορίσουμε τη μετάδοση της νόσου και να ξεφύγουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από την κρίση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών».
Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι τα πρώτα αποτελέσματα που λήφθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο ήταν αρνητικά, ενώ συνεχίζεται ο εντατικός έλεγχος όλων των μονάδων με δειγματοληψίες παντού.
«Οι κτηνίατροι του Υπουργείου και των εποπτευομένων φορέων μαζί με τους κτηνιάτρους της Περιφέρειας σαρώνουν όλα τα εκτροφεία της περιοχής. Γίνεται ο επιδημιολογικός έλεγχος και στη συνέχεια ο ιολογικός στο εργαστήριο της Αθήνας, ώστε να υπάρξει βεβαιότητα για την προέλευση των κρουσμάτων», δήλωσε ο υφυπουργός, προσθέτοντας τα εξής: «Η πανώλη δε μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Μεταδίδεται μόνο από αμνοερίφια σε αμνοερίφια».
Ο Χρήστος Κέλλας, τέλος, επισήμανε τα εξής: «Καταβάλλουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να τελειώσει η κρίση της πανώλης των αιγοπροβάτων, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Στο ΥΠΑΑΤ έχουμε την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τη διάθεση να την αντιμετωπίσουμε, καθώς επενδύουμε στην ελληνική κτηνοτροφία και στους Έλληνες παραγωγούς».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass