Αντιπλημμυρικά έργα 42 εκατ. ξεκινά η Περιφέρεια Θεσσαλίας

* ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜ. ΚΟΥΡΕΤΑ ΜΕ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΟΡΕΙΝΗΣ ΥΔΡΟΝΟΜΙΑΣ * ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ Δ. ΚΟΥΡΕΤΑ ΚΑΙ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2024 16:15

Οξεία αντιπαράθεση μεταξύ του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα και του πρώην περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού για τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν κατασκευαστεί, αλλά και αυτά που πρόκειται να γίνουν, σημειώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς ο πρώτος μίλησε για δεκάδες καταγγελίες που έχουν γίνει στην Αρχή Διαφάνειας, για συνεργάτες του πρώην περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού και σε πειθαρχικές διώξεις που έχουν ξεκινήσει για κακοδιαχείριση σε δημόσια έργα και ο δεύτερος ζήτησε επίσημη ενημέρωση και όχι γενικές καταγγελίες που αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων.

Ο Δ. Κουρέτας δεσμεύτηκε να γίνει πιο συγκεκριμένος ...όταν έρθει η ώρα, ενώ ο Κ. Αγοραστός τού άσκησε κριτική, τονίζοντας ότι «η νέα Περιφερειακή Αρχή δεν έχει εκτελέσει ούτε ένα δικό της αντιπλημμυρικό έργο».

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ
«Το πράσινο φως για νέα αντιπλημμυρικά έργα (διανοίξεις ρεμάτων, καθαρισμούς ποταμών-αναχωμάτων) συνολικού προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ, έδωσε η Περιφερειακή Επιτροπή στην πρόσφατη συνεδρίασή της.  Πολύ σύντομα θα παρουσιάσω στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τα έργα ορεινής υδρονομίας, που πρόκειται να κατασκευαστούν σε 264 σημεία σε όλη τη Θεσσαλία» δήλωσε ο κ. Κουρέτας και σημείωσε πως «Η επίσημη ανακοίνωση των έργων θα γίνει σύντομα και από κοινού με τον πρωθυπουργό, ενώ υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης, υπό τη συνεπίβλεψη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του ΤΑΙΠΕΔ».
Τα παραπάνω ανέφερε ο περιφερειάρχης, απαντώντας σε ερώτηση της παράταξης «Συμμαχία υπέρ των πολιτών», για τα έργα προσωρινών αποκαταστάσεων που έγιναν και αυτά που πρόκειται να γίνουν. Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα «όσα έργα είχαν συμβασιοποιηθεί μέχρι 31/12/2023 ολοκληρώθηκαν περί τα τέλη Μαρτίου. Οι δικές μας προτάσεις εγκρίθηκαν αρχικά από το αρμόδιο Υπουργείο και πρόσφατα από την Περιφερειακή Επιτροπή και τα έργα θα ξεκινήσουν άμεσα».  Ο κ. Κουρέτας παρέδωσε στον κ. Αγοραστό πολυσέλιδο σημείωμα με όλα τα αντιπλημμυρικά έργα. Τον κατηγόρησε δε για ανολοκλήρωτα δημόσια έργα, τα οποία «τρέχει» πλέον η νέα Περιφερειακή Αρχή.

Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Από την πλευρά του, ο πρώην περιφερειάρχης κατηγόρησε τον Δ. Κουρέτα ότι «όλο αυτό το διάστημα δεν έχει εκτελέσει κανένα δικό του αντιπλημμυρικό έργο. Εμείς είχαμε εξασφαλίσει και εντάξαμε σε διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία έργα ύψους 43.550.000 ευρώ μέχρι τέλος του 2023. Όπως προκύπτει από την ενημέρωσή σας όλους αυτούς τους 7 μήνες δεν έχετε ξεκινήσει ούτε ένα δικό σας αντιπλημμυρικό έργο. Μόλις χθες εγκρίθηκαν τα νέα, από την Περιφερειακή Επιτροπή».
Ο Κ. Αγοραστός με αφορμή το -ανακριβές, όπως το χαρακτήρισε- δελτίο Τύπου του βουλευτή της Ν.Δ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, κατηγόρησε τον κ. Κουρέτα για «σκόπιμη λανθασμένη ενημέρωση εκ μέρους του ή παρανόηση από την πλευρά του βουλευτή», διευκρινίζοντας ότι «η γέφυρα στο Βλαχογιάννι Ελασσόνας είχε δημοπρατηθεί (με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση), αλλά λόγω αλλαγής της μελέτης (την ήθελαν περισσότερο ανθεκτική) το έργο δεν προχώρησε».
Σχετικά με τους μεγάλους οδικούς άξονες που αναφέρονταν στο επίμαχο Δ.Τ., όπως ο δρόμος της Συκεώνας και το Δέλτα της Καρδίτσας, ο Κ. Αγοραστός μίλησε για μεγάλα έργα που λόγω γραφειοκρατίας (αρχαιολογία, καθυστέρηση στις απαλλοτριώσεις λόγω covid) δεν ολοκληρώθηκαν καθότι δόθηκαν παρατάσεις, υπενθυμίζοντας ότι «τα έργα είναι μία συνεχής μάχη δυσκολιών». Διευκρίνισε δε ότι «δεν πρόκειται να χαθούν χρήματα».
Καταλήγοντας, μέμφθηκε τον κ. Κουρέτα, λέγοντας «θα σας ακολουθούν τα ψέματα που λέτε» και δήλωσε «μη ικανοποιημένος», καθώς «κανένα από τα ερωτήματα που έθεσε δεν απαντήθηκε ολοκληρωμένα».
Σχολιάζοντας δε, την αναφορά Κουρέτα περί καταγγελιών στην Αρχή Διαφάνειας, ο Κ. Αγοραστός ζήτησε από τον περιφερειάρχη να γίνει πιο συγκεκριμένος και να μη μιλάει γενικά και αόριστα, συκοφαντώντας τους πάντες.
«Το γεγονός ότι δεν μου παραδίδετε το έγγραφο που επικαλείστε, σημαίνει ότι δεν έχετε να μου προσάψετε τίποτε συγκεκριμένο. Μιλάτε για συνεργάτες μου, αλλά να γνωρίζετε ότι στην αυτοδιοίκηση όπως και στην πολιτική, όλοι και όλα ελέγχονται. Όπως και εσείς φυσικά. Συνεπώς σταματήστε την παραπληροφόρηση».

Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
Στην αρχή της συνεδρίασης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτας ενημέρωσε το σώμα για την επιστολή που απέστειλε στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας, ώστε να κηρυχθεί η Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της εμφάνισης πανώλης σε μηρυκαστικά. Σημείωσε πως, σήμερα Παρασκευή, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ θα βρίσκεται στη Θεσσαλία και σε διευρυμένη σύσκεψη (στις 11 π.μ.) θα εξεταστεί το πολύ σοβαρό αυτό θέμα. Ο Δ. Κουρέτας ενημέρωσε το Συμβούλιο για το πώς ξεκίνησε η ζωονόσος.

Η 28η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
Τιμώντας τη μνήμη των αδικοχαμένων συμπολιτών μας στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, η Περιφερειακή Αρχή πρότεινε -και το σώμα ενέκρινε- να καθιερωθεί η 28η Φεβρουαρίου κάθε έτους σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, ως ημέρα τιμής και μνήμης.

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε χθες τη συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε δράσεις προώθησης των θεσσαλικών προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα και πιο συγκεκριμένα:
*Στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Γενετικής Βελτίωσης Φυτών (E.E.E.Γ.Β.Φ.), 16-18 Οκτωβρίου 2024, Λάρισα, ξενοδοχείο Imperial, Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Γενετικής Βελτίωσης Φυτών.  Ο τίτλος του συνεδρίου είναι «Καινοτομία - Ανθεκτικότητα - Βιώσιμη Ανάπτυξη. Η Γενετική Βελτίωση Φυτών αρωγός στην ανάπτυξη της σύγχρονης γεωργίας». Στο περίπτερο της Περιφέρειας στον χώρο του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν και θα προβληθούν αγροδιατροφικά προϊόντα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
*Διεθνή Έκθεση PLMA CHICAGO 2024 - WORLD OF PRIVATE LABEL TRADE SHOW, 18-19 Νοεμβρίου 2024, Σικάγο ΗΠΑ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συνάντηση παραγωγών Ιδιωτικής Ετικέτας στις Η.Π.Α. που διοργανώνεται για περισσότερα από 40 χρόνια.
Η συμμετοχή των επιχειρήσεων στην έκθεση δίνει την ευκαιρία για επαφές με τους αγοραστές από όλες τις μεγάλες αλυσίδες super markets, super centers, drug stores, convenience stores, online retailers, special tychains, αλλά και γενικά χονδρεμπόρους και εισαγωγείς που αναζητούν νέους προμηθευτές, κατασκευαστές και παραγωγούς για να υλοποιήσουν τα προγράμματά τους για την πώληση προϊόντων με τη δική τους ετικέτα.

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Η 2η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ AREPO
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τη διοργάνωση, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, της 2ης Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης AREPO για το 2024 στη Λάρισα στις 23 και 24 Οκτωβρίου. Η Ένωση Ευρωπαϊκών Περιφερειών και Οργανισμών παραγωγών ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων «AREPO» με έδρα τις Βρυξέλλες, δημιουργήθηκε το 2004 συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για τα προϊόντα με ΓΕ, τόσο στον τομέα τροφίμων όσο και στον τομέα κρασιών και αλκοολούχων ποτών της Ε.Ε. Η Γενική Συνέλευση προσελκύει εκπρόσωπους από τις συνολικά 35 Περιφέρειες και τις 850 οργανώσεις παραγωγών μελών της Ένωσης. Κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιηθούν δράσεις που θα προβάλουν τη Θεσσαλία στους συμμετέχοντες εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών Περιφερειών και των οργανώσεων παραγωγών, ενώ ταυτόχρονα θα κάνουν γνωστά και θα προωθήσουν τα υψηλής ποιότητας και πλούσιας γευστικής αξίας θεσσαλικά προϊόντα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ
Ενόψει του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, διοργανώνονται από το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας εκδηλώσεις το χρονικό διάστημα 1-7 Νοεμβρίου 2024.  Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας και στις Μαιευτικές Κλινικές και η Περιφέρεια θα καλύψει τις δαπάνες για να γίνει ενημέρωση στο ευρύ κοινό για τα οφέλη και πλεονεκτήματα του θηλασμού, θα μοιραστούν ενημερωτικά φυλλάδια και θα δοθεί το ερέθισμα στα παιδιά να ζωγραφίσουν με θέμα τον μητρικό θηλασμό. Επίσης, θα γίνει διανομή φυλλαδίων για τον μητρικό θηλασμό και στις Μαιευτικές Κλινικές της Λάρισας.
Όπως τονίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση «σκοπός της εκδήλωσης είναι η προαγωγή, προώθηση και υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού. Επιπροσθέτως σκοπός είναι και η ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη του θηλασμού και κυρίως για τα οφέλη του μητρικού γάλακτος που συνεισφέρει στο χτίσιμο του σώματος, των μυών και ακόμη και του εγκεφάλου του μωρού, έτσι ώστε το ανοσοποιητικό και πεπτικό σύστημα του μωρού να δουλεύει σωστά.
Επίσης, ο μητρικός θηλασμός βοηθά στη μείωση κινδύνου ανάπτυξης αλλεργιών στο μέλλον. Ο σκοπός της εκδήλωσης, συνδέεται άμεσα με τον σκοπό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και εξυπηρετεί τους στόχους της Δημόσιας Υγείας, όπως αυτοί περιγράφονται στον οργανισμό της Υπηρεσίας μας και ανάγονται ιδίως στη διαφύλαξη και βελτίωση της υγείας και της ευεξίας του πληθυσμού. Οι δράσεις απευθύνονται στις μέλλουσες μητέρες, θηλάζουσες και στο οικείο περιβάλλον τους, καθώς και στα παιδιά, από τον Νομό Λάρισας και όχι μόνο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass