Γκρεμίζονται κτίρια δίπλα στο Α’ Αρχαίο Θέατρο

* ΘΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ Ο ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΑΝΑΛΗΜΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΙΧΟΣ ΠΟΥ «ΚΡΑΤΑ» ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΟΦΟ * «ΑΝΑΠΝΕΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ» ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΦΕΞΗΣ

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2024 15:15

«Αναπνέει» το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, από την ανατολική του πλευρά, αφού τα τρία κτίρια που ήταν «κολλημένα» πάνω του γκρεμίζονται.

Από χθες το πρωί, μπουλντόζα επιχειρεί στο σημείο με τον προϊστάμενο του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Γιώργο Τουφεξή να επιβλέπει τις εργασίες.
Με το που πέσουν τα τρία κτίρια θα αποκαλυφθεί ο ανατολικός αναλημματικός τοίχος, ενώ με την εμφάνισή του θα αποκαλυφθεί και το πλήρες σχήμα του μνημείου.
Μάλιστα, με το γκρέμισμα των τριών καταστημάτων θα αποκαλυφθεί και ο τοίχος αντιστήριξης -που βρίσκεται στην «πλάτη» των καταστημάτων που πέφτουν- και κρατά «ολόκληρο» τον λόφο του Φρουρίου.
Τον τοίχο περιμένουν να τον δούνε με προσμονή οι αρχαιολόγοι, στην ολότητά του, αφού μέχρι πρότινος μπορούσαν να δούνε και να μελετήσουν μόνο μικρά τμήματά του.
Μάλιστα, στο «κενό» που αφήνουν τα γκρεμισμένα κτίρια θα δημιουργηθεί και η σκάλα εισόδου και εξόδου στο μνημείο, με το αναβατόριο για τα άτομα με αναπηρία, ενώ η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας σχεδιάζει και θα ανακοινώσει μια σειρά παρεμβάσεων σε όλο τον περιβάλλοντα χώρο του εμβληματικού μνημείου, που θα το αναδείξει έτι περαιτέρω και θα το κάνει ακόμη πιο λειτουργικό.
Μιλώντας στην «Ε» ο αρχαιολόγος κ. Γιώργος Τουφεξής δηλώνει ότι: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε τις εργασίες κατεδάφισης των τριών καταστημάτων, που βρίσκονται αμέσως ανατολικά της ανατολικής παρόδου του Αρχαίου Θεάτρου, να έχουν ξεκινήσει και να είναι σε εξέλιξη. Πρόκειται για μια προσπάθεια που κράτησε 8 χρόνια και η απαλλοτρίωση συντελέστηκε εξ ολοκλήρου από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Μετά την κατεδάφιση των κτιρίων θα ακολουθήσει η κατασκευή της οριστικής κλίμακας εισόδου-εξόδου του Αρχαίου Θεάτρου, η οποία θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Επίσης, στο πρόγραμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων είναι -σε δεύτερο στάδιο- να ακολουθήσει η διενέργεια ανασκαφών με σκοπό να δούμε τη συνέχεια του αναλημματικού τοίχου και γενικά τις αρχαιότητες δίπλα από το Αρχαίο Θέατρο».
«Το γκρέμισμα μπορεί να φέρει στο φως νέες αρχαιότητες. Τι προσδοκάτε να ανακαλύψετε, κ. Τουφεξή» ρωτάμε τον πολύπειρο επιστήμονα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, και απαντά: «Προσδοκούμε και θα είμαστε πολύ χαρούμενοι εάν πράγματι αποκαλυφθεί η συνέχεια του αναλημματικού τοίχου, ο οποίος βρίσκεται στο πίσω μέρος των καταστημάτων που τώρα κατεδαφίζονται. Πέρα απ’ αυτό, το θέατρο με την κατεδάφιση αυτών των κτιρίων αναπνέει, και επομένως αυτή η αίσθηση ότι το θέατρο ασφυκτιά δεν θα υπάρχει. Θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους μας να έχουμε και μια πιο καλή οπτική επαφή με τον λόφο του Φρουρίου όπου από αρχαιοτάτων χρόνων εντοπιζόταν ο πυρήνας της κατοίκησης της αρχαίας Λάρισας».
Για το ποια θα είναι η συνέχεια, μας απαντά: «Σε επόμενο στάδιο προγραμματίζεται και η απαλλοτρίωση των καταστημάτων ακριβώς απέναντι από το Αρχαίο Θέατρο, στο Χαμάμ, μια διαδικασία που προχωράει και είναι στο πλαίσιο της ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων. Εντάσσεται δε μέσα στην προσπάθεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων στην οποία συμμετέχει και ο Δήμος Λαρισαίων».
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass