Δεκάδες περιστατικά θερμοπληξίας και λιποθυμικά επεισόδια

* ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ, ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΑ * ΚΥΡΙΩΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΒΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2024 13:51

Είκοσι δύο λιποθυμικά επεισόδια λόγω ζέστης και τρία περιστατικά θερμοπληξίας έχουν καταγραφεί σε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα στη Θεσσαλία. Το παρατεταμένο κύμα καύσωνα έχει δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες και έχει οδηγήσει πολλούς -και κυρίως ηλικιωμένους- στα νοσοκομεία.

Τα πληρώματα του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας έχουν κληθεί δεκάδες φορές για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες και να διακομίσουν τους θερμικά εξαντλημένους Θεσσαλούς στα κατά τόπους νοσοκομεία.
Όπως αναφέρει στην «Ε» ο πρόεδρος των Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλίας Γιάννης Γούλας: «Τα πληρώματα του ΕΚΑΒ έχουν έρθει αντιμέτωπα με πολλά περιστατικά που προκάλεσε η ζέστη. Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω πως τη Δευτέρα 15 Ιουλίου σε ολόκληρη τη Θεσσαλία είχαμε 10 λιποθυμικά επεισόδια και τρία περιστατικά θερμοπληξίας, 1 σε Τρίκαλα, 1 σε Καρδίτσα και 1 σε εργοστάσιο που βρίσκεται έξω από την πόλη της Λάρισας. Την Τρίτη 16 Ιουλίου είχαμε 7 λιποθυμικά επεισόδια και χθες Τετάρτη, μόνο μέχρι το μεσημέρι, είχαμε δύο. Τα περιστατικά αυτά κατά κύριο λόγο αφορούσαν ηλικιωμένους».
Ο κ. Γούλας συστήνει μεγάλη προσοχή στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και τονίζει ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πολίτες θα πρέπει να εφαρμόζουν κρύες κομπρέσες σε διάφορα σημεία του σώματός τους, ώστε να πέφτει η θερμοκρασία του οργανισμού και να απομακρύνεται ο κίνδυνος θερμοπληξίας ή λιποθυμικού επεισοδίου λόγω της ζέστης.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες της «Ε,» πολλοί ηλικιωμένοι που υπέστησαν είτε θερμοπληξία είτε λιποθύμησαν από τη ζέστη, στα σπίτια τους είχαν κλιματιστικά, αλλά δεν τα έβαλαν σε λειτουργία, από φόβο για την υψηλή τιμή της ενέργειας και τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν.
Στα δωμάτια που βρίσκονταν επικρατούσαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και όταν ρωτούνταν γιατί ενώ έχουν κλιματιστικά δεν τα έβαζαν σε λειτουργία, απαντούσαν ότι φοβόταν για το πόσο θα τους έρθει ο λογαριασμός του ρεύματος και ότι η σύνταξη δεν επαρκεί για πολλές ώρες ανοιχτού κλιματιστικού!
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Οδηγίες προστασίας από τη ζέστη εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας. Χαρακτηριστικά για τον τρόπο που πρέπει να προφυλάσσονται από τη ζέστη οι ηλικιωμένοι αναφέρεται ότι:
-Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους. Επειδή η μετατροπή του διαμερίσματος στη μεγάλη ζέστη είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, προτιμότερη είναι η μετακίνηση του ηλικιωμένου σε δροσερότερες περιοχές της χώρας, όταν, βέβαια, υπάρχει η δυνατότητα.
- Αν η μετακίνηση σε θάλασσα ή βουνό δεν είναι εύκολη, η παραμονή του ηλικιωμένου στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών είναι σχετικά εύκολη λύση.
- Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά κατά τη διάρκεια της ζεστής μέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού έχει δροσιστεί και μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα.
- Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περίπτωση θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι.
Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
Σε άλλο σημείο δε της ανακοίνωσης του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας αναφέρεται στο πώς θα πρέπει να παράσχουμε τις πρώτες βοήθειες σε κάποιον που έχει υποστεί θερμοπληξία ή θερμική εξάντληση. Αναφέρεται, λοιπόν, ότι:
-Μεταφέρουμε τον θερμόπληκτο χωρίς χρονοτριβή σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό ή κάτω από δέντρα, αν υπάρχουν. Τον ξαπλώνουμε ανάσκελα και απομακρύνουμε τους περίεργους που συγκεντρώνονται, για να μην εμποδίζουν τον αερισμό.
-Αφαιρούμε τα βαριά ρούχα και του αερίζουμε το σώμα με οποιοδήποτε πρόχειρο μέσο (π.χ. βεντάλια ή χαρτόνι).
-Τοποθετούμε ψυχρά επιθέματα (κομπρέσες ή παγοκύστη) στο μέτωπο και στο κεφάλι.
-Βρέχουμε το πρόσωπο, τον λαιμό, το στήθος και γενικά το σώμα με κρύο νερό.
-Κάνουμε ζωηρές εντριβές στα άκρα, χέρια και πόδια, με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω.
-Δίνουμε να εισπνεύσει ξύδι, αιθέρα ή αμμωνία και αν μπορεί να πιει, του δίνουμε άφθονα υγρά και μικρές ποσότητες αλατιού για να αναπληρώσει αυτό που έχασε ο οργανισμός του εξαιτίας της μεγάλης εφίδρωσης.
-Αν η κατάστασή του είναι πολύ βαριά, πρέπει να κληθεί επειγόντως γιατρός ή να μεταφερθεί στο νοσοκομείο».
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass