Σύντομες Ειδήσεις

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2024 13:30

«Απειλούν απεργούς εκπαιδευτικούς»
* ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

«Απειλητική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και πιέσεις σχολικών συμβούλων-αξιολογητών στους απεργούς εκπαιδευτικούς» καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας «Κων. Κούμας» και συγκεκριμένα σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Μέσα στο καλοκαίρι, το ΥΠΑΙΘΑ με έγγραφο του γ.γ. επιχειρεί για πολλοστή φορά να τρομοκρατήσει τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν σε απεργία αποχή.

Σύμφωνα με αυτό καλεί τους αξιολογητές/-τριες μέχρι και την 20ή/07/2024 να προβούν σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για τη διευθέτηση τυχόν υφιστάμενων εκκρεμοτήτων στην ειδική ψηφιακή εφαρμογή για την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ. Επιπλέον, καλεί τους διευθυντές/-ντριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να εφαρμόσουν τη διάταξη του άρθρου 56 του ν. 4823/2021 (Α’ 136).
Το Υπουργείο βλέπει την αντίδραση του εκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στην αξιολόγηση, τρία χρόνια τώρα, και προσπαθεί να τη λυγίσει! Επιτίθεται σε περίοδο καλοκαιρινών διακοπών, γιατί φοβάται τις αντιδράσεις, θεωρώντας ότι θα μας πιάσει στον ύπνο. Ο σχεδιασμός του δεν προχωράει καθώς χιλιάδες εκπαιδευτικοί και τη δεύτερη χρονιά απόπειρας εφαρμογής της ατομικής αξιολόγησης συμμετέχουν μαζικά στην απεργία αποχή γι’ αυτό και καταφεύγει στην τρομοκρατία και απόπειρα δίωξης απεργών.  
Απαιτούμε εδώ και τώρα το έγγραφο αυτό να αποσυρθεί! Υπενθυμίζουμε στο ΥΠΑΙΘΑ ότι το δικαίωμα στην απεργία δεν έχει καταργηθεί ακόμη. Δεν αφορά αμέλεια και ολιγωρία των εκπαιδευτικών και των διευθυντών/-ντριών, προϊσταμένων η μη συμμετοχή στην ατομική αξιολόγηση, αλλά το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους και μάλιστα με απόφαση γενικών συνελεύσεων και συλλογικών οργάνων...
Επισημαίνουμε στους αξιολογητές - συμβούλους να σταματήσουν να ενοχλούν στο ελάχιστο συναδέλφους/συναδέλφισσες και τους διευθυντές στη διάρκεια της καλοκαιρινής άδειας. Δηλώνουμε ότι πιθανή απόπειρα επιβολής ποινής σε απεργούς εκπαιδευτικούς – μέλη του σωματείου μας, θα τους φέρει αντιμέτωπους όχι μόνο με τις κινητοποιήσεις μας, αλλά και με τις ένδικες – ποινικές ευθύνες που συνεπάγεται η αμφισβήτηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου απεργιακού δικαιώματος των εργαζόμενων εκπαιδευτικών».
Όλες και όλοι στην παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου μας στη Διεύθυνση Π.Ε. Λάρισας τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024 και ώρα 11:00 το πρωί.

 

 

Τοποθετήσεις δικαστικών λειτουργών
* ΣΕ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΙ ΕΦΕΤΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Συνεδρίασε χθες το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και αποφάσισε τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις εφετών και πρωτοδικών. Αναλυτικότερα οι αποφάσεις έχουν ως εξής:
Μεταθέσεις πρόεδρων εφετών: ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ (Εφετείο που υπηρετεί) Λάρισας (Εφετείο που μετατίθεται) Θεσσαλονίκης, ΣΙΑΠΚΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ Λάρισας Θεσσαλονίκης.
Τοποθετήσεις Νεοπροαχθέντων Προέδρων Εφετών: ΤΖΙΟΥΒΑΡΑ ΕΛΕΝΗ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΚΟΥΤΣΟΓΕΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ.
Μεταθέσεις Εφετών: ΜΟΥΡΤΖΗ ΕΛΕΝΗ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΒΕΡΟΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΕΥΚΑΡΠΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΖΑΣΚΑ ΙΩΑΝΝΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΤΣΙΒΟΥΛΗ ΣΟΦΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΔΕΛΗΚΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΛΑΜΙΑΣ, ΛΙΟΥΜΠΑ ΕΥΛΑΛΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΘΡΑΚΗΣ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΡΧΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΘΡΑΚΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΕΥΜΟΡΦΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΜΑΝΤΖΙΑΡΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΑΛΜΠΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΤΙΤΣΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΒΟΥΒΑΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΝΑ ΠΑΤΡΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ.
Μεταθέσεις Προέδρων Πρωτοδικών: ΤΣΩΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΒΑΣΔΕΚΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΜΥΛΩΝΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ.
Μεταθέσεις Πρωτοδικών: ΝΤΙΟΥΔΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΣΟΥΦΛΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ.
Τοποθετήσεις Νεοπροαχθέντων Αντεισαγγελέων Πρωτοδικών: ΜΑΛΟΥΤΑ ΠΑΡΘΕΝΑ - ΜΑΡΙΑ ΑΧΑΪΑΣ.

 

 

Συνεχίζεται στις 24 Ιουλίου η δίκη για τον «Ιανό»
* ΜΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

Την Τετάρτη 24 Ιουλίου με τις καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας η δίκη για τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό», που έπληξε τη Θεσσαλία στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020, με αποτέλεσμα τρεις κάτοικοι του Νομού Καρδίτσας να χάσουν τη ζωή τους. Χθες κατάθεσαν υπηρεσιακοί παράγοντες, δημοσιογράφος, καθώς και δημοτικός υπάλληλος Καρδίτσας, περιγράφοντας τα γεγονότα των ημερών, ενώ σημειώνεται πως για την Πέμπτη 25 Ιουλίου είναι προγραμματισμένο να καταθέσει πραγματογνώμονας και καθηγητής του Πανεπιστημίου. Όπως είναι γνωστό, μετά την εκδίκαση της 26ης Ιουλίου το δικαστήριο θα διακόψει για τις 2 Σεπτεμβρίου.

 

Τιμούν τον προστάτη τους

* ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΔΑΣΚΑΛΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ «Ο ΠΕΛΑΣΓΟΣ»

Εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου και προστάτη του οικισμού δασκάλων Ν. Λάρισας «Ο Πελασγός», που βρίσκεται στην Τοπόλιανη Λιτοχώρου, πάνω από την Εθνική Οδό, θα πραγματοποιηθούν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δασκάλων Ν. Λάρισας και την Ερανική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Νικόδημου του Αγιορείτου. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Σήμερα Σάββατο 13 Ιουλίου, 8.00 – 9.30 μ.μ., πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία και λιτάνευση της ιεράς εικόνας εντός του οικισμού. Αύριο Κυριακή 14 Ιουλίου, 7.30 – 10.15 π.μ., Όρθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία. 8.00 – 9.00 μ.μ. μυστήριο ιερού ευχελαίου.

 

 

Εγκαίνια του Ωδείου Λαρίσης 10-7-1928, μετέπειτα Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Από τον
Γιώργο Κουλιόπουλο,
δ/ντή Δημοτικού Ωδείου
Λάρισας10-7-1928, ημέρα Κυριακή.
Ίσως η σημαντικότερη ημερομηνία και θεμέλιος λίθος για την έναρξη μιας πορείας συνεχούς Πολιτιστικής Αγωγής και Παραγωγής μέχρι τις ημέρες μας, που είχε ξεκινήσει πιο πριν από διάφορους συλλόγους και oμάδες πολιτών, όπως ο «Μουσικός & Γυμναστικός Σύλλογος», ο «Σύλλογος Φιλoμούσων» κ.ά., όμως ταυτόχρονα και Μουσικής Αγωγής και Εκπαίδευσης που ανύψωσαν το ποιοτικό, μορφωτικό και πολιτιστικό επίπεδο της Λάρισας, καταστώντας τη σημείο αναφοράς πανελληνίως.
Η Κυριακή, λοιπόν, 10-7-1928 ήταν η μέρα που υλοποιήθηκε ο στόχος και ο σκοπός του Συλλόγου Φιλoμούσων, που ήταν η ίδρυση Ωδείου. Το Ωδείο θα είχε ως βασικό προορισμό να βοηθήσει την ανάπτυξη της μουσικής εκπαίδευσης των νέων.
Έτσι, λοιπόν, αυτήν την ημέρα έγιναν πανηγυρικά τα εγκαίνια αυτού του Ιδρύματος, με λόγο που εκφώνησε η πρόεδρός του, Ιουλία Μ. Σάπκα, ως «Ωδείον Λαρίσης» και κατά τα πρότυπα και το καταστατικό του Εθνικού Ωδείου των Αθηνών, με την εποπτεία και τις οδηγίες του Μανώλη Καλομοίρη, διευθυντή του Εθνικού Ωδείου και εκπρόσωπο της Ελληνικής Εθνικής Σχολής.
Αργότερα και με δεδομένες τις δυσκολίες δαπανών λειτουργίας του ως ιδιωτικό ίδρυμα, ζητήθηκε από την επιτροπή, η οποία διοικούσε το Ωδείο, η συνδρομή του Δήμου, ο οποίος ανταποκρίθηκε και με δήμαρχο τότε τον σύζυγο της Ιουλίας, ευπατρίδη πολιτικό Μιχαήλ Σάπκα, ο οποίος είχε μια επί πλέον ευαισθησία στο θέμα, εφόσον η γυναίκα του ήταν ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε τη δημιουργία του Ωδείου, εισηγήθηκε και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο σημαντική ετήσια οικονομική επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών αναγκών.
Στη συνέχεια, ο δήμαρχος εισηγήθηκε να χαρακτηριστεί το Ωδείο ως Δημοτικό Ίδρυμα και στις 22 Φεβρουαρίου 1930 εκδόθηκε η υπ’ αριθμόν 95 σχετική πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου και εγκρίθηκε ο κανονισμός λειτουργίας του ως Δημοτικό Ωδείο Λάρισας που παραμένει μέχρι σήμερα και που ανέδειξε πολλούς νέους με μουσική ιδιοφυΐα, οι οποίοι σταδιοδρόμησαν όχι μόνο στον ελληνικό, αλλά και στον διεθνή μουσικό χώρο και αποτέλεσε για χρόνια και αποτελεί και σήμερα τον πυρήνα και την εστία κάθε μουσικής εκδήλωσης στην πόλη. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα ενημερωτικά στοιχεία αντλήθηκαν από το βιβλίο του Νίκου Παπαθεοδώρου, «ΜΙΧΑΗΛ ΣΑΠΚΑΣ», ο ευπατρίδης πολιτικός (1873-1956), σε έκδοση της Δ.Ε.Υ.Α. Λάρισας το 2013 και γι’ αυτό τον ευχαριστώ.

 

 

Κλιματιζόμενη αίθουσα για τον καύσωνα

* ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός του Δήμου Λαρισαίων για την προστασία αστέγων της πόλης, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ενώ παράλληλα διατίθεται και κλιματιζόμενη αίθουσα για τους πολίτες που διαβιούν σε επικίνδυνες συνθήκες. Πιο συγκεκριμένα, από τις 15 ως τις 18 Ιουλίου θα είναι διαθέσιμος κλιματιζόμενος χώρος στο Γ’ ΚΑΠΗ (Ηρώων Πολυτεχνείου και 23ης Οκτωβρίου, τηλ. 2410-286.576, 2410-233.430), από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης -ιδιαίτερα μέσα στο Σαββατοκύριακο- οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τις Υπηρεσίες της Πρόνοιας και στο τηλ. 6932-276.183.
ΝΕΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας του Δήμου Λαρισαίων ανακοινώνεται ότι οι ωφελούμενοι μπορούν να προσέρχονται για την εξυπηρέτησή τους από τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024 στα νέα γραφεία, που βρίσκονται στην οδό Ηπείρου 96-98 (κτίριο Γουμενόπουλου), 1ος όροφος.
Τηλέφωνα για πληροφορίες και ραντεβού:
2414-400.702: Για το Κέντρο Κοινότητας (επιδόματα: αναπηρικά, γέννησης, ανασφάλιστων υπερηλίκων).
2414-400.701: Για το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ‘ΚΕΑ’, Επίδομα Στέγασης, αιτήματα αλλοδαπών).
2414-400.706: Για Φαρμακευτική Περίθαλψη Ανασφαλίστων.
2414-400.711: Για Συμβουλευτικό Σταθμό - Κοινωνικό Παντοπωλείο - Φαρμακείο - Συσσίτιο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass