«Φούσκωσε» ο καφές στο τραπέζι

* ΑΥΞΗΘΗΚΕ Ο ΦΠΑ ΣΤΟ 24% ΚΑΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΗΔΗ «ΤΣΙΜΠΗΣΕ» ΜΙΣΟ ΕΥΡΩ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΟΤΑΝ ΣΕΡΒΙΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ * ΔΗΜ. ΜΠΑΡΑΤΣΗ - ΣΙΚΑΕΛ: ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΟΥΝ ΚΙ ΕΜΑΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ * ΣΩΤ. ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ - ΙΝΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: ΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ * ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2024 15:15

Του Κώστα Γκιάστα

Ακριβότερος κατά μισό ευρώ εμφανίζεται από χθες σε πολλά καταστήματα της Λάρισας ο καφές, όταν αυτός σερβίρεται στο τραπέζι.

Πρόκειται για την άμεση αντίδραση των καταστημάτων της εστίασης στην αλλαγή του ΦΠΑ που από το 13% εκτοξεύτηκε στο 24% για μια σειρά προϊόντων, με κορυφαίο τον καφέ όλων των ειδών. Από χθες λοιπόν και μια καθημερινή συνήθεια των πολιτών γίνεται ακόμα πιο ακριβή, με αποτέλεσμα ή να κόβεται ή να περιορίζεται μόνο σε «πλαστικό».
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Καταστηματαρχών Αναψυχής και Εστίασης νομού Λάρισας κ. Δήμητρα Μπαράτση μιλώντας στην «Ε» εξήγησε πως πρόκειται για μια φυσιολογική εξέλιξη καθώς ήδη οι άνθρωποι της αγοράς έχουν απορροφήσει πολλές αυξήσεις και πως αν συνεχίσουν να το κάνουν θα ... απορροφηθούν μια και καλή από τα έξοδα. Από την πλευρά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Θεσσαλίας κ. Σωτήρης Τερζόπουλος εξήγησε πως με αυτόν τον τρόπο ο καφές γίνεται είδος πολυτελείας για τους πολίτες, ενώ τόνισε πως πρόκειται για ένα ακόμα από τα κόλπα της κυβέρνησης.
Πάντως οι περισσότεροι πολίτες χθες μόλις κάθονταν στα καφέ το πρώτο πράγμα που ρωτούσαν είναι αν έχει αυξηθεί η τιμή και πόσο, με τους εργαζόμενους στον χώρο να τους εξηγούν τι έχουν πράξει τα καταστήματα και για ποιο λόγο.
Η αύξηση του σερβιριζόμενου καφέ ήταν με διαφορά το πρώτο θέμα συζήτησης στα καφέ της πόλης...
«Είμαστε σε αδιέξοδο και αυτό δεν χωράει δεύτερη κουβέντα» λέει στην «Ε» η πρόεδρος του ΣΙΚΑΕΛ, κ. Δήμητρα Μπαράτση «όλοι οι επαγγελματίες είναι στα όριά τους. Σε όλους τις προηγούμενες περιόδους έχουμε απορροφήσει όλες τις αυξήσεις και τις κρίσεις. Τώρα όμως δεν αντέχουμε άλλο. Η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% αποτελεί ένα ύπουλο χτύπημα για τον χώρο μας». Στέκεται μάλιστα στον διαχωρισμό που γίνεται ανάμεσα στα δύο ποσοστά φορολόγησης. «Πώς γίνεται εμείς να αγοράζουμε τον καφέ στο 13% και να πωλείται με 24% ΦΠΑ; Είναι ένα φαινόμενο προς διερεύνηση. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πώς γίνεται».
Για το πώς αντέδρασαν τα περισσότερα καταστήματα στην πόλη και στον νομό με την πρώτη ημέρα της αλλαγής του ΦΠΑ, τόνισε πως οι περισσότεροι αύξησαν την τιμή κατά 50 περίπου λεπτά στον σερβιριζόμενο καφέ. Κάτι που, όπως λέει, κατανοεί πως είναι επιβαρυντικό για τους πελάτες, αλλά το χαρακτηρίζει ως μονόδρομο για την επιβίωση των καταστημάτων.

ΙΝΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
«Το πρώτο που πρέπει να εξετάσουμε είναι το γεγονός πως τα είδη που ανήκουν στην κλίμακα του 24% ΦΠΑ είναι τα είδη πολυτελείας. Άρα για την κυβέρνηση της ΝΔ ο καφές και το ρόφημα στο τραπέζι είναι ένα είδος πολυτελείας» σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Λάρισας κ. Σωτήρης Τερζόπουλος και συνεχίζει λέγοντας πως αυτό που κάνει η ΝΔ έχει συγκεκριμένο στόχο «προσπαθεί να εξασφαλίσει έσοδα από ένα προϊόν που έχει κατανάλωση για να μπορεί μετά να τα δίνει σε μορφή pass. Εν συνεχεία αυτά να καταναλώνονται πάλι σε προϊόντα που είναι πάλι πολύ ακριβά και αυτός ο κύκλος της ακρίβειας δεν μπορεί να κλείσει ποτέ. Ίσα – ίσα ανανεώνεται με ευθύνη της κυβέρνησης».

ΑΑΔΕ
Διευκρινιστική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ ξεκαθαρίζει το τοπίο στην εστίαση αποσαφηνίζοντας τις περιπτώσεις που ο ΦΠΑ στον καφέ από χθες 1η Ιουλίου θα παραμείνει μόνιμα μειωμένος στο 13%, αλλά και πότε οι καταναλωτές θα πληρώνουν τον καφέ με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%.
Όπως διευκρινίζει η ΑΑΔΕ:
– Από την 1η Ιουλίου 2024 εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% στην επιτόπια κατανάλωση (σερβιριζόμενα) κάθε είδους καφέδων, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων και συνεπώς, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% εφαρμόζεται σε όλα τα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά χυμούς και ροφήματα που διατίθενται για επιτόπια κατανάλωση.
– Εξακολουθεί και μετά την 1η Ιουλίου 2024 να εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στην παράδοση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων σε «πακέτο» (takeaway και delivery), συμπεριλαμβανομένων των καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι και λοιπών αφεψημάτων καθώς συνιστούν παραδόσεις αγαθών, καθώς επίσης και όταν η παράδοση αυτών από τις επιχειρήσεις εστίασης προς τους πελάτες τους δεν αποτελεί μέρος μιας συνολικής επιτόπιας παροχής υπηρεσίας εστίασης.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Όπως ανακοίνωσε πιο συγκεκριμένα η Ομοσπονδία Εστίασης, σχετικά με τον εφαρμοστέο συντελεστή ΦΠΑ από 1.7.2024 στην εστίαση ισχύουν τα κάτωθι (Πίνακας).

 

PINAKAS.jpg

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass