Γολγοθάς η αναζήτηση φοιτητικής στέγης

* ΑΠΟ 210 ΩΣ 340 ΕΥΡΩ ΚΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΓΙΑ ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ * ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ * ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΣΤΑ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2024 13:15

Σε διαδικασία επιλογής σχολών μέσω του μηχανογραφικού δελτίου βρίσκονται γονείς και ...υποψήφιοι σπουδαστές, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ταυτόχρονα ξεκίνησε και η αναζήτηση της φοιτητικής στέγης, για τους τυχερούς που γνωρίζουν από τώρα την πόλη που θα τους φιλοξενήσει για τα επόμενα ...καλύτερα χρόνια της ζωής τους. Αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα καλύτερης διαπραγμάτευσης και περισσότερων επιλογών σε σύγκριση με όσους αναμένουν την ανακοίνωση των βάσεων για να ξεκινήσουν να βρούνε την κατάλληλη φοιτητική στέγη. Η σωστή προετοιμασία και η προσοχή στις λεπτομέρειες μπορούν να βοηθήσουν τους φοιτητές να βρουν μια κατάλληλη και ασφαλή κατοικία στην περιφέρεια. Η αναζήτηση φοιτητικής στέγης στην περιφέρεια της Ελλάδας παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από φοιτητές και γονείς. Ένα από τα βασικά ζητήματα είναι τα υψηλά ενοίκια σε συνδυασμό με τα μικρά διαμερίσματα, τα οποία δεν προσφέρουν πάντα την αναμενόμενη άνεση.
«Χαρήκαμε με τους βαθμούς, αλλά τώρα ξεκινούν τα δύσκολα» το σχόλιο Λαρισαίου πατέρα, ο οποίος το περασμένο Σαββατοκύριακο βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για την εξεύρεση σπιτιού για τον γιο.
Στη Λάρισα τα πράγματα είναι καλύτερα σε σχέση με τη συμπρωτεύουσα, αλλά όχι εύκολα. Κι αυτό γιατί δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επέλεξαν να εγγράψουν τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλάζοντας τον χάρτη της φοιτητικής κατοικίας και μειώνοντας σαφώς τις επιλογές για τη σπουδάζουσα νεολαία. «Το να βρει κάποιος οικονομικό και ταυτόχρονα αξιοπρεπές σπίτι είναι σχεδόν άπιαστο όνειρο», λένε όσοι γνωρίζουν την αγορά, αν και οι μεσίτες τονίζουν ότι «υπάρχουν σπίτια για όλα τα βαλάντια».

ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Ο διευθυντής της Remax σε Λάρισα και Πιερία Γιώργος Γκουγκούδης σχολιάζοντας την επιχείρηση εξεύρεσης φοιτητικής στέγης ανέφερε στην «Ε» ότι «δειλά δειλά ξεκίνησαν οι γονείς με τα παιδιά να ψάχνουν σπίτια στην πόλη μας. Κυρίως αυτό το Σαββατοκύριακο είχαμε πολλά διερευνητικά τηλεφωνήματα, κυρίως από οικογένειες που περιμένουν ότι η Λάρισα θα είναι η πόλη που θα φιλοξενήσει τα παιδιά τους. Οι τιμές ξεκινούν για τις γκαρσονιέρες από 210 ευρώ και φθάνουν 340 ευρώ ανεπίπλωτες και χωρίς ηλεκτρικές συσκευές. Το εύρος των τιμών ποικίλει ανάλογα την περιοχή και το έτος κατασκευής του κτιρίου. Φυσικά αν μιλάμε για επιπλωμένες γκαρσονιέρες οι τιμές ανεβαίνουν αρκετά. Γενικά οι τιμές παραμένουν τσιμπημένες όχι όμως στα περσινά επίπεδα. Βέβαια δεν αποκλείω να δούμε υπερβολικές απαιτήσεις από τους ιδιοκτήτες μετά την ανακοίνωση των βάσεων, όταν το ενδιαφέρον των μισθωτών αυξηθεί. Στη Λάρισα υπάρχουν δύο κατηγορίες φοιτητών. Είναι αυτοί που σπουδάζουν στο χώρο του πρώην ΤΕΙ, οι οποίοι επιλέγουν τις περιοχές του Αγίου Αντωνίου, Αγίου Νικολάου, με επίκεντρο την Ανθίμου Γαζή και την Ιωαννίνων με βάση και το σχετικό δρομολόγιο του Αστικού. Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν και περιπτώσεις συστέγασης των φοιτητών. Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτή των φοιτητών Ιατρικής, οι οποίοι επιλέγουν κυρίως το κέντρο και κάποιες περιοχές κοντά στο ΓΝΛ και το ΑΤΑ και φυσικά τις οδούς από όπου διέρχεται το αστικό λεωφορείο. Συνήθως οι γονείς των φοιτητών αυτών προσπαθούν να επιλέξουν αναβαθμισμένες, επιπλωμένες και σύγχρονες γκαρσονιέρες».
Συνήθως η αναζήτηση φοιτητικής στέγης ξεκινά από τις αγγελίες στις εφημερίδες, αλλά και σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες, όπως το Spitogatos και το XE.gr.
Υπενθυμίζεται ότι ο σπουδαστής μπορεί να κάνει αίτηση για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα μέσω της πλατφόρμας του gov.gr, το οποίο παρέχει οικονομική βοήθεια στους φοιτητές για τα έξοδα στέγασης.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Οι φοιτητές πρέπει να είναι προσεκτικοί όσον αφορά τους όρους των συμβολαίων μίσθωσης. Πολλές φορές, οι όροι είναι δυσμενείς για τους ενοικιαστές, όπως η υποχρέωση καταβολής όλων των ενοικίων σε περίπτωση πρόωρης λήξης της μίσθωσης. Είναι σημαντικό να μην υπογράφονται όροι που δεν είναι κατανοητοί ή αποδεκτοί. Επιπλέον, η αναζήτηση στέγης συχνά συνοδεύεται από την ανάγκη αποφυγής απατεώνων, όπως ψευτομεσίτες, που ζητούν προκαταβολές χωρίς να προσφέρουν πραγματική βοήθεια. Να σημειωθεί ότι η Λάρισα φέτος απέκτησε και Σύλλογο Μεσιτών. Καλό είναι όσοι ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με μεσίτη, να επικοινωνήσουν με τον Σύλλογο. Οι φοιτητές και οι γονείς πρέπει να είναι επιφυλακτικοί και να μην προκαταβάλουν χρήματα χωρίς σαφείς και εγγυημένες υπηρεσίες.
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass