«Κανένας συντονισμός και καμία οργάνωση…»

* ΤΟΝΙΣΕ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ 43ΧΡΟΝΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΟ «ΜΑΡΤΥΡΙΟ» ΠΟΥ ΒΙΩΣΕ ΓΙΑ 6 ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΗ ΚΟΡΗ ΤΗΣ * ΣΤΙΣ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ «ΙΑΝΟΥ»

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2024 14:30
ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ

Η συγκινητική κατάθεση της Φωτεινής Πλακιά, μητέρας της αδικοχαμένης 43χρονης φαρμακοποιού που έχασε τη ζωή της όταν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του χειμμάρου ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό της στο Μουζάκι, χαρακτήρισε τη δίκη για τον κακοκαιρία «Ιανός» που ξεκίνησε χθες στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας.

Καιρικά φαινόμενα, που, μεταξύ άλλων περιοχών της Θεσσαλίας, έπληξαν και τον Νομό Καρδίτσας στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020, με αποτέλεσμα τέσσερις πολίτες, μεταξύ των οποίων και η 43χρονη φαρμακοποιός, να χάσουν τη ζωή τους και να ασκηθεί έτσι δίωξη σε βάρος συνολικά 10 αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων, οι οποίοι παραπέμπονται κατά περίπτωση για τα πλημμελήματα της πλημμύρας από αμέλεια διά παραλείψεως, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο, και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως άπαξ και κατά συρροή.
Μετά από συνεχείς διακοπές με αφορμή διάφορα αιτήματα συνηγόρων υπεράσπισης, τα οποία απέρριψε το Δικαστήριο, η δίκη ξεκίνησε χθες επί της ουσίας με πρώτο μάρτυρα πλημμυροπαθή κάτοικο της Καρδίτσας να καταθέτει σημειώμοντας ότι έχοντας πλημμυρίσει το σπίτι του υπέστη ζημιές αξίας περίπου 100.000 ευρώ, λαμβάνοντας, όπως ανέφερε, συνολική αποζημίωση ύψους μόλις 11.000 ευρώ.
Επέρριψε ευθύνες σε αιρετούς της περιοχής, σημειώνοντας πως ενώ είχαν δηλώσει ότι είναι προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων, «δεν είχαν κάνει τίποτα», περιγράφοντας μετά από ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας τις ενέργειες που έπρεπε να είχαν προηγηθεί (καθαρισμός ποταμών, ενίσχυση αναχωμάτων κ.ά.) για να μην πλημμυρίσει ο Δήμος Καρδίτσας. Ακόμη, καταλήγοντας υπογράμμισε με έμφαση την ανάγκη «να αποδωθεί δικαιοσύνη».
Την αγωνία που βίωσε επί 6 ημέρες αναζητώντας την αγνοούμενη κόρη της περιέγραψε η μητέρα της φαρμακοποιού, η οποία άρχισε να την αναζητά από τις πρώτες ώρες.
Όπως είναι γνωστό, η 43χρονη ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό της στον δρόμο παράλληλα του Κέντρου Υγείας Μουζακίου, ο δρόμος υποχώρησε κάτω από την πίεση των ορμητικών νερών, με αποτέλεσμα το Ι.Χ. να παρασυρθεί και η φαρμακοποιός να χάσει τη ζωή της. Η σορός της εντοπίστηκε μετά από έξι ημέρες στις όχθες του ποταμού Πάμισου, κοντά στη γέφυρα που οδηγεί στον οικισμό Μαγουλίτσα του Δήμου Μουζακίου. Η κ. Πλακιά περιγράφοντας τις συνθήκες που χάθηκε η κόρη της σημείωσε πως «ο δρόμος κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, άνοιξε το οδόστρωμα και το αυτοκίνητο έπεσε στο ποτάμι και μετά παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά».
Απαντώντας στα όσα λέχθηκαν εκείνες τις ημέρες ότι η 43χρονη παράκουσε τις εντολές και κινήθηκε στον δρόμο ενώ είχε απαγορευθεί η κυκλοφορία, η κ. Πλακιά τόνισε πως «δεν υπήρχε φωτισμός, δεν υπήρχε ορατότητα, δεν είχε τη δυνατότητα (η κόρη της) να δει και να ακούσει» εντολές, λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν από την ένταση των φαινομένων και τον θόρυβο των φερτών υλικών του χείμαρρου.
Ακόμη, πρόσθεσε ότι «πήγα στο σπίτι και περίμενα μήπως φανεί η κόρη μου. Την ψάχναμε έξι ολόκληρες ημέρες, το μαρτύριό μας συνεχιζόταν. Βρήκανε το αυτοκίνητο, αλλά όχι και την κόρη μου. Ενώ περιμέναμε, ο δήμαρχος έλεγε ότι η κόρη μου είχε την ευθύνη και δε σταμάτησε» κατέληξε η κ. Πλακιά, για να προσθέσει ότι εκείνες τις ώρες «δεν υπήρξε κανένας συντονισμός και καμία οργάνωση». Η δίκη διακόπηκε για να συνεχιστεί στις 4 Ιουλίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass