Κρατική ευθύνη η διαβίωση προσφύγων

*ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΚΚΕ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟΥ

Δημοσίευση: 21 Ιουν 2024 14:11

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφθηκε τη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο στο Κουτσούχερο Λάρισας με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων.

Οι Τάσος Τσιαπλές, Γιάννης Σκόκας, Πέτρος Κρίκης και Γιώργος Παπαδούλης συναντήθηκαν και ενημερώθηκαν από τον διοικητή της δομής Απόστολο Παπαπαρίση και μοίρασαν στους εργαζόμενους την ανακοίνωση του ΚΚΕ για τους πρόσφυγες. Περιηγήθηκαν στους χώρους της δομής και συνομίλησαν με εργαζόμενους από προγράμματα απασχόλησης γυναικών και παιδιών, αλλά και από προγράμματα που λήγουν όπως ενισχυτικής διδασκαλίας και υπολογιστών. Συνομίλησαν και με τους διασώστες της δομής, που στο τέλος Ιουνίου μένουν χωρίς δουλειά.
Όπως αναφέρουν μάλιστα στη σχετική ανακοίνωση «Ο ΕΟΔΥ δεν ανανεώνει τις συμβάσεις τους και η παροχή ιατρικής φροντίδας περνάει στους γιατρούς του κόσμου σε συνεργασία με μια ιδιωτική κλινική, το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, όπως μας ενημέρωσε ο διοικητής της δομής. «Είμαι πέντε χρόνια εδώ, σε λίγες μέρες δεν θα έχω δουλειά, είμαι 54 ετών, τι θα απογίνω;» λέει αγανακτισμένη η διασώστρια Μαρία Θεοδώρου, που καθημερινά πηγαινοέρχεται στη δομή από τα Τρίκαλα. Στο Ιατρείο απασχολούνται 14 εργαζόμενοι και μία γιατρός με μπλοκάκι. «Ήρθαμε μέσω ΑΣΕΟ συμβασιούχοι, ήμασταν εδώ στην καραντίνα με τον κορονοϊό και τώρα θα είμαστε άνεργοι» λέει η Μαρία, καθώς το νέο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει ούτε διασώστες ούτε βοηθούς νοσηλευτή.
«Με αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους και της κυβέρνησης πρέπει να διασφαλίζονται όλοι οι απαραίτητοι όροι για τη διαβίωσή τους και να διευκολύνονται οι διαδικασίες παροχής ασύλου προκειμένου οι πρόσφυγες να ταξιδέψουν σε άλλη χώρα στην προσπάθειά τους να βρουν μια καλύτερη ζωή» τόνισε σε δήλωσή του ο Γιάννης Σκόκας, Πρόσθεσε πως «το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν αντιμετωπίζεται με τις πολιτικές της ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση, θα οξύνεται και θα διευρύνεται λόγων των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει την προσπάθεια να οργανώνει τον αγώνα μαζί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες απαιτώντας ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όσο θα είναι στην Ελλάδα».
Στα αραδιασμένα κοντέινερ ζουν 305 πρόσφυγες από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν, ξεριζωμένες οικογένειες από τον πόλεμο και τη φτώχεια. Εκεί, στα ίδια κοντέινερ, ζουν και 61 Ελληνες πλημμυροπαθείς της περιοχής, ξεριζωμένοι από τον «Ντάνιελ». Πρόσφυγες και Ελληνες στοιβαγμένοι σε μερικά τετραγωνικά μέτρα προσδοκώντας μια ηλιαχτίδα να φανεί. Για 60 φιλοξενούμενους η ελπίδα αναθάρρησε, με δικά τους έξοδα ναύλωσαν λεωφορείο και πήγαν στη Θεσσαλονίκη για να πάρουν τα χαρτιά του ασύλου έπειτα από μήνες προσμονής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass