«Ηλεκτροπληξία» από τις νέες αυξήσεις στο ρεύμα

* ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΛ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2024 14:15

Διεκδικώντας δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης, όπως και κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ, εργαζόμενοι συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας χθες το απόγευμα έξω από γραφεία ιδιωτικών εταιρειών παρόχων ενέργειας, στο κέντρο της πόλης, με αφορμή και τις νέες αυξήσεις (έως και 70%) στο ρεύμα που ανακοίνωσαν εταιρείες για τον Ιούνιο.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, στην πλατεία Λαού, ο πρόεδρος του ΕΚΛ Γιάννης Σκόκας τόνισε πως «κινδυνεύουμε να πάθουμε ηλεκτροσόκ, ηλεκτροπληξία, ενώ φοβόμαστε να ανοίξουμε τον διακόπτη του ρεύματος. Την ίδια ώρα που τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στην ενέργεια ολοένα και αυξάνονται, ανακοινώθηκαν οι νέες αυξήσεις των παρόχων ρεύματος με αυξήσεις έως και 70% για τον Ιούνιο, ενώ προβλέπεται για επιπλέον αυξήσεις κατά 20% τουλάχιστον τον Ιούλιο, που έρχονται να προστεθούν σε όλες τις προηγούμενες. Και δε φτάνει μόνο αυτό για να εξασφαλίζεται η σταθερή κερδοφορία όλων των παραγωγών ΑΠΕ και βασικά των ενεργειακών ομίλων, ετοιμάζουν αύξηση και για την τιμή του ΕΤΜΕΑΡ κατά 41% (τουλάχιστον) το φθινόπωρο».
«Οι ευθύνες για τα προβλήματα που ζούμε έχουν ονοματεπώνυμο και λέγεται στρατηγική για τη στήριξη των κερδών του κεφαλαίου. Αυτή υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις που «απελευθέρωσαν» την αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, μέσω και των ιδιωτικοποιήσεων που προηγήθηκαν.
Που στήριξαν την απολιγνιτοποίηση και στέρησαν από το ενεργειακό μείγμα της χώρας, μια εγχώρια και φθηνή πρώτη ύλη. Που συνέβαλαν στη δημιουργία του χρηματιστήριου ενέργειας, στην αντικατάσταση «συμβατικών» μορφών ενέργειας με ανανεώσιμες που τις χρυσοπληρώνουμε.
Γι’ αυτό είναι πρόκληση τα όσα λέει η κυβέρνηση πως «αν οι αυξήσεις δεν είναι μόνιμες δε θα παρέμβει και θα αφήσει τον ανταγωνισμό να λύσει το πρόβλημα». Μα στο πλαίσιο αυτού του ανταγωνισμού και της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας δεν έχουμε βουλιάξει μέσα στην ενεργειακή φτώχεια; Τι άλλαξε που σήμερα πια έχουμε να επιλέξουμε σε περίπου 20 διαφορετικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και σε 7 μεγάλους παραγωγούς; Πολύ απλά μαζί, όμως, με τον αριθμό των παραγωγών και παρόχων αυξήθηκαν και οι τιμές για να φτάσουν στα σημερινά απίθανα επίπεδα, χαρίζοντας τεράστια κέρδη στους ενεργειακούς ομίλους και βυθίζοντας ακόμα περισσότερο στην ενεργειακή φτώχεια τον λαό.
Η αιτία, όπως είπε κι ο πρωθυπουργός, είναι πως… δε φυσάει και πολύ και δε δουλεύουν οι ανεμογεννήτριες! Αποδείχτηκε πόσο παραμύθι μας πουλούσαν, λέγοντας πως «η απεξάρτηση από τον λιγνίτη και η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) θα φέρει φθηνότερο ρεύμα»! Σήμερα η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες που οι ΑΠΕ συμμετέχουν με το μεγαλύτερο αναλογικά ποσοστό στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής. Η τιμή του ρεύματος, όμως, για τον λαό είναι από τις ακριβότερες σε όλη την Ευρώπη.
Επιβεβαιώθηκε πως… η κοροϊδία πάει σύννεφο, όταν μας καλούσαν να επιλέξουμε τα πολύχρωμα τιμολόγια. Αυτό πους μας καλούσαν είναι να επιλέξουμε με ποιο χρώμα θα γίνεται η αφαίμαξη!
Ας αφήσει η κυβέρνηση και τα κόμματα που κυβέρνησαν τα παραμύθια για δήθεν «ευρωπαϊκή λύση». Με τους συμμάχους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα συμφώνησαν. Η οδηγία δέσμευσης της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» φέρνει ραγδαίες αυξήσεις στη φορολογία των ορυκτών καυσίμων».
Ο πρόεδρος του ΕΚΛ καλεί τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής μας «να βρεθούν σε θέση μάχης για την υπεράσπιση κάθε εργαζόμενου, κάθε λαϊκής οικογένειας, ενάντια στις διακοπές ρεύματος, τους πλειστηριασμούς, για να απαιτήσουμε μαζί με τον λαό ουσιαστικά μέτρα στήριξης του εισοδήματός μας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass