×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/364245

«Δεν έχουμε κανένα περιθώριο επανάπαυσης»

* ΤΟΝΙΣΕ Ο ΝΕΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ 110 Π.Μ. ΜΙΛΤ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ * ΤΕΛΕΤΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ * ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ Τ.Α. ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ * ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ F-16 VIPER ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ 1ης ΤΑΞΑΣ

Δημοσίευση: 13 Ιουν 2024 13:03
Κατά την παράδοση αναμνηστικών από τον απερχόμενο διοικητή, σμήναρχο Δημ. Ντόλα (αριστερά), στον νέο διοικητή της 110 Π.Μ., Μιλτ. Παπαδάκη (δεξιά) Κατά την παράδοση αναμνηστικών από τον απερχόμενο διοικητή, σμήναρχο Δημ. Ντόλα (αριστερά), στον νέο διοικητή της 110 Π.Μ., Μιλτ. Παπαδάκη (δεξιά)

«Η θέση της μονάδας σε σχέση με τη διεθνή κατάσταση στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου και των Βαλκανίων καθιστά την 110 Πτέρυγα Μάχης αεροπορική βάση εξαιρετικής γεωπολιτικής σημασίας, με προφανές ενδιαφέρον και εκδηλώσεις αξιοποίησης της σημαντικής στρατηγικής της θέσης» τόνισε ο νέος διοικητής της 110 Πτέρυγας Μάχης Λάρισας, σμήναρχος Μιλτιάδης Παπαδάκης, κατά την ανάγνωση της ημερήσιας διαταγής του, στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης – παραλαβής της ηγεσίας της Πτέρυγας της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η τελετή που έγινε χθες το πρωί στην 110 Π.Μ., παρουσία του αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας, αντιπτεράρχου Παν. Γεωργακόπουλου, αλλά και του αεροπορικού ακόλουθου των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πράις, ξεκίνησε με επίσημη δοξολογία που τέλεσε ο στρατιωτικός ιερέας του ΑΤΑ Αθ. Τσιμενίδης. Ο απερχόμενος διοικητής, σμήναρχος Δημοσθένης Ντόλας, κατά την ανάγνωση της ημερήσιας διαταγής του σε έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «βασικοί άξονες αυτής της προσπάθειας ήταν η διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας, η αύξηση της διαθεσιμότητας των οπλικών συστημάτων και μέσων, η αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η ετοιμότητα υποδοχής των αεροσκαφών F-16 Viper, η συνέχιση της υποστήριξης της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας και τέλος, η συνεχής επιδίωξη βελτίωσης της διοικητικής μέριμνας και των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού».
ΥΠΟΔΟΧΗ F-16 VIPER ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΗΣ 1ης ΤΑΞΑΣ
Πρόσθεσε ότι «η τελευταία χρονιά αποδείχτηκε ιδιαίτερα απαιτητική, με σημαντικές προκλήσεις όχι μόνο στο επιχειρησιακό πεδίο, αλλά κυρίως στην υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και του μηχανισμού αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, ως απόρροια των καταστροφικών γεγονότων που έλαβαν χώρα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2023».
Αναφέρθηκε, ακόμη, επιγραμματικά, ο κ. Ντόλας «στην υποστήριξη της Άσκησης της Συμμαχίας Defender Europe και συγκεκριμένα στο τμήμα αυτής, στην άσκηση Swift Response, τον Μάιο του 2023. Ακολούθησαν οι καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του ίδιου έτους και τέλος τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου, που κατέκλυσαν τη Θεσσαλία και η μονάδα με το σύνολο του προσωπικού και των μέσων της κλήθηκε να υποστηρίξει και να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στην τοπική κοινωνία. Σε όλα τα παραπάνω ιστορικό σταθμό για τη μετέπειτα πορεία της μονάδας αποτελεί η άμεση υποστήριξη με εγκαταστάσεις, μέσα και προσωπικό, των αεροπορικών μονάδων της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, όταν απαιτήθηκε εκτάκτως να μετασταθμεύσουν προσωρινά στους χώρους της 110 Πτέρυγας Μάχης, ως συνέπεια των προαναφερόμενων πλημμυρικών φαινομένων. Σήμερα, μετά από σχεδόν έναν χρόνο, η Αεροπορία Στρατού δύναται να επιχειρεί από τη νέα της βάση, την 110 Πτέρυγα Μάχης, διατηρώντας έτσι τη δυνατότητα να επιτελεί απρόσκοπτα την αποστολή της, γεγονός που έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διατήρηση της αμυντικής ικανότητας της χώρας».
«ΥΨΗΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ»
«Σήμερα», τόνισε ο παραλαμβάνων διοικητής Μιλτ. Παπαδάκης, «γινόμαστε όλοι μάρτυρες της έντονης γεωπολιτικής ρευστότητας και των προκλήσεων ασφαλείας της περιόδου που διανύουμε, συνέπεια των οποίων οι μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας καλούμαστε να επιδεικνύουμε ετοιμότητα και φρόνημα, ώστε να ανταπεξερχόμαστε τις ενδεχόμενες δυσκολίες που οι συνθήκες επιβάλλουν και να συμβάλουμε αποτελεσματικά στο αδιάλειπτο καθήκον της προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, καθώς η ετοιμότητα και η ικανότητα είναι καρποί που απαιτούν χρόνο για να ανθίσουν και οι ενδεχόμενες συνέπειες διάβρωσής τους απαιτούν αντίστοιχα χρόνο για να αντιστραφούν. Ως εκ τούτου και ως η βορειότερη μονάδα αεροπορικών μέσων πρώτης γραμμής, δεν έχουμε κανένα περιθώριο επανάπαυσης». Παρουσιάζοντας τους στόχους του υπογράμμισε ότι προκειμένου η 110 Πτέρυγα Μάχης να φέρει σε πέρας την αποστολή που της έχει ανατεθεί, τίθενται οι εξής στόχοι: Υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα. Υψηλή διαθεσιμότητα των οπλικών μας συστημάτων και μέσων. Ρεαλιστική και αποτελεσματική εκπαίδευση σε έδαφος και αέρα, βασισμένη στις απαιτήσεις αντιμετώπισης των σύγχρονων δυνατοτήτων της απειλής και στον εξελικτικό σχεδιασμό της. Βελτιστοποίηση σχεδίων και διαδικασιών, προκειμένου με καινοτομία και πρωτοβουλία να επιτυγχάνεται η απαιτούμενη ανθεκτικότητα και εφεδρικότητα. Διατήρηση υψηλού επιπέδου ενσυνείδητης πειθαρχίας για την ελαχιστοποίηση της τριβής. Βελτίωση των υποδομών της πτέρυγας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Βελτίωση των συνθηκών εργασίας και της διαβίωσης του προσωπικού, με άμεση απόκριση στα θέματα ασφαλείας και μικρά αλλά σταθερά βήματα σε ζητήματα άνεσης, λόγω ευνόητων προτεραιοτήτων σε σχέση με τις αντίστοιχες αντικειμενικές δυνατότητες. Συνεχής επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού σχετικά με τη συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα στην ασφάλεια πτήσεων και εδάφους, προκειμένου να γίνουμε όλοι, όχι απλά παθητικοί δέκτες, αλλά ενεργοί συμμέτοχοι στη διαμόρφωση δίκαιης κι επωφελούς κουλτούρας ασφάλειας πτήσεων και εδάφους, για την επιβεβλημένη διάσωση πόρων και εργατοωρών, μέσω της αποτελεσματικής επίβλεψης και κυρίως της συνειδητής αυτοεπίβλεψης».
Στην τελετή, που ολοκληρώθηκε με την επίδοση αναμνηστικών στη Λέσχη της 110 Π.Μ., μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν ο πρώην Α/ΓΕΑ Γ. Μπλιούμης, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Χρύσα Τσαγανού, ο δήμαρχος Λαρισαίων Αθαν. Μαμάκος, διοικητές μονάδων, στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό της 110 Π.Μ., παλιοί διοικητές και απόστρατοι.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Gallery άρθρου

{gallery}364245{/gallery}
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass