Σύντομες Ειδήσεις

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2024 13:40

Απεργιακή συγκέντρωση

* ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει σήμερα Τρίτη 21 Μαΐου, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Ταχυδρομείου, το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Λάρισας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας που έχει κηρύξει το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, «ενάντια στην ακρίβεια και την οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων από την πολιτική της Κυβέρνησης».

Απεργία έχει κηρύξει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.). Τα αιτήματα είναι τα εξής: «Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, ώστε να αντιμετωπισθεί το κύμα ακρίβειας και αισχροκέρδειας.
Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) για τους μισθούς μας. Αναγνώριση μισθολογικά της διετίας 2016-2017. Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας. Αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ. Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (Υγεία, Παιδεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες, Ασφάλιση κ.λπ.) και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές».
Στην απεργιακή συγκέντρωση στη Λάρισα θα συμμετέχει και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας «Κων. Κούμας».
Την κινητοποίηση στηρίζει με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου Ν. Λάρισας.

 

 

Αιτήσεις πλημμυροπαθών για απαλλαγή τελών

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Ανοιχτή παραμένει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων πλημμυροπαθών, για απαλλαγή από ανταποδοτικά δημοτικά τέλη, δημοτικό φόρο και ΤΑΠ για μη κατοικήσιμα ακίνητα, εξαιτίας της πλημμύρας από τη θεομηνία «Daniel», στην ιστοσελίδα του Δήμου Λαρισαίων.
Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων, είχε αποφασίσει ομόφωνα: Την απαλλαγή για 2 χρόνια, από τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, τον φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, των ακινήτων που βρίσκονται στον Δήμο Λαρισαίων, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω της κακοκαιρίας «Daniel» της εβδομάδας 4/09/2023 με 10/09/2023 και έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές, με βάση τον αριθμό απογραφικού δελτίου αυτοψίας κτιρίου από τη Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ., και έχει γίνει δεκτή η αίτησή τους από το arogi.gov.gr, καθώς και τα υπόγεια των ακινήτων που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές, κατόπιν βεβαίωσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Ειδικότερα τα υποχρεωτικά απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα εξής:
1. Τελευταίος Λογαριασμός Ηλεκτρικής Ενέργειας (και οι 2 όψεις).
2. Δελτίο αυτοψίας κτιρίου από τη Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.
3. Αποδοχή αίτησης από το arogi. gov.gr.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τη σχετική αίτηση απαλλαγής τελών σε πλημμυροπαθείς μέσω της Ψηφιακής Πλατφόρμας του Δήμου Λαρισαίων. Η σύνδεση με την Ψηφιακή Πλατφόρμα του Δήμου Λαρισαίων (ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ - Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες) γίνεται στο ακόλουθο link:
https://larissa-slgcloud.elocalgovernments.gr/login?gov=0&service=EXR%7CTEL%7CAPL.ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ
«Επιλέγοντας τον παραπάνω σύνδεσμο (link), ο ενδιαφερόμενος: εισέρχεται στο περιβάλλον της Ψηφιακής Πλατφόρμας, ακολουθεί η αυθεντικοποίηση του χρήστη με τους κωδικούς TAXISNEΤ, επιλέγει από το αριστερό μενού: «Αιτήσεις» - «Οι Αιτήσεις μου» επιλέγει: «+Νέο» για την καταχώρηση Νέας Αίτησης.
Στο πεδίο Κατηγορία Υπηρεσιών επιλέγει: Τμήμα Εσόδων - Απαλλαγές Τελών και στο πεδίο Υποκατηγορία Υπηρεσιών επιλέγει: Αίτηση απαλλαγής τελών σε πλημμυροπαθείς. Συμπληρώνει όλα τα πεδία (τα υποχρεωτικά έχουν την ένδειξη *). Στην ενότητα Συνοδευτικά Δικαιολογητικά επιλέγοντας κάθε γραμμή και πατώντας το σύμβολο + στη στήλη Επισύναψη, επισυνάπτει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Ο ενδιαφερόμενος αποθηκεύει προσωρινά τις αλλαγές πατώντας το κουμπί «Αποθήκευση».
Η αίτηση θα πρωτοκολληθεί μετά την Οριστική Υποβολή (στο πεδίο: «Οριστική Υποβολή» ο ενδιαφερόμενος επιλέγει: Ναι).
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Εσόδων, στα τηλέφωνα: 2413-500.295 & 344.

 

 

Εκδήλωση για τη θεραπεία του καρκίνου

* ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 23 ΜΑΪΟΥ ΣΤΟ «ΔΙΒΑΝΗ»

«Νεότερες εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου, αλήθειες και μύθοι στην Ελλάδα του 2024» είναι το θέμα της ενημερωτικής εκδήλωσης που οργανώνει το Τμήμα ΑΧΕΠΑ Λάρισας «P. Baltis», μεθαύριο Πέμπτη 23 Μαΐου, στις 19:00, στο ξενοδοχείο «Διβάνη», με ελεύθερη είσοδο. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να ενημερωθεί το κοινό για θέματα που αφορούν στις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της ιατρικής, σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου. Ο καθηγητής Αιματολογίας κ. Γεώργιος Βασιλόπουλος στην ομιλία του με τίτλο «Νέα Φάρμακα στις νεοπλασίες, η θέση της χώρας στη νέα φαρμακολογία» θα αναπτύξει τα τελευταία νέα που αφορούν στις εξελίξεις των φαρμάκων.
Ο καθηγητής Γυναικολογίας ΕΚΠΑ κ. Θεοχάρης Παπαγεωργίου θα προλογίσει τον ομιλητή και θα αναφερθεί συνοπτικά στο έργο του.  Ο καθηγητής Χειρουργικής και διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής κ. Δημήτριος Ζαχαρούλης στην ομιλία του θα αναπτύξει το θέμα «Νεότερες εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου, αλήθειες και μύθοι στην Ελλάδα του 2024». Η εισήγηση θα περιλαμβάνει μια εκλαϊκευμένη ανάλυση για το τι είναι καρκίνος, τι μορφές έχει και θα απαντηθούν μια σειρά από ερωτήματα που απασχολούν το κοινό. Θα αναφερθεί στα νεότερα δεδομένα που προκύπτουν από την εφαρμογή νέων αντικαρκινικών φαρμάκων, καθώς και νέων χειρουργικών τεχνικών και τεχνολογιών. Επίσης, θα σχολιαστεί η σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και οι μελλοντικές κατευθύνσεις στην αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών. Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί να απευθύνουν χαιρετισμό ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Αθανάσιος Μαμάκος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κώστας Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Αθανάσιος Κουτσούκης και ο κυβερνήτης της AHEPA Hellas κ. Χρήστος Καραπιπέρης.
Τα έσοδα από τους χορηγούς της εκδήλωσης θα διατεθούν για την ενίσχυση του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας.

 

 

Εκδήλωση για το Clawback
* ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΩΝ

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Clawback στην υγεία, πληγή για την ιατρική κοινότητα, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.) και την κοινωνία» διοργανώνουν αύριο Τετάρτη 22 Μαΐου και ώρα 7:00 μ.μ., στην ισόγεια αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας (Ι.Σ.Λ.) και η Ένωση Ιδιωτών Μικροβιολόγων-Βιοπαθολόγων Λάρισας (Ε.Ι.Μ.-Β.Λ.). Τα Ιδιωτικά Διαγνωστικά Εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα είναι κλειστά για τρίτη εβδομάδα, αντιδρώντας στο μνημονιακό μέτρο του clawback. Στόχος των διοργανωτών είναι να ενημερώσουν και εξηγήσουν σε όλους τους φορείς, που τα μέλη τους δέχονται εργαστηριακές υπηρεσίες στην Π.Φ.Υ., τι σημαίνει clawback και πώς επηρεάζει δυσμενώς την υγεία των πολιτών, την άσκηση της Ιατρικής, την ιατρική εκπαίδευση, την οικονομική δραστηριότητα και έχει φέρει τους εργαστηριακούς γιατρούς στο χείλος του γκρεμού.

 

 

Σε τρεις φάσεις η διαβούλευση για τον νέο Κανονισμό του ΕΛΓΑ
* ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΕΛΗ ΜΑΪΟΥ Η ΠΡΩΤΗ
*ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

Το σχέδιο για το νέο θεσμικό πλαίσιο ασφαλίσεων του ΕΛΓΑ έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης. Το σχέδιο τίθεται σε διαβούλευση έως το τέλος Μαΐου και στη συνέχεια, αφού ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις των παραγωγών, θα τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ακολούθως, με τη μορφή που θα έχει λάβει θα τεθεί και πάλι σε διαβούλευση και κατόπιν θα ανέβει στο gov.gr για να κατατεθεί στη Βουλή. Όπως είπε σε δηλώσεις του ο ΥπΑΑΤ, «δεν αποφασίζουμε ερήμην των αγροτών» και τόνισε ότι στόχος είναι να περάσει από τη Βουλή το συντομότερο δυνατό.
Βασικοί στόχοι της μεταρρύθμισης του νέου ΕΛΓΑ είναι ο οικονομικός και επιχειρησιακός εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας, αλλά και την ανάπτυξη νέων ανταγωνιστικών υπηρεσιών, η ψηφιοποίηση και πιστοποίηση των εκτιμητικών διαδικασιών, επιτυγχάνοντας την επιτάχυνση και διαφάνεια της εκτιμητικής διαδικασίας και της καταβολής των αποζημιώσεων, η προσαρμογή στην κλιματική κρίση και σε νέα ζημιογόνα αίτια και κινδύνους (πυρκαγιά, βροχοπτώσεις, καύσωνας, παγετός) με νέα προγράμματα καλύψεων, ο ασφαλιστικός εκσυγχρονισμός με την κάλυψη ιχθυοκαλλιεργειών, θερμοκηπίων (σε επίπεδο εγκαταστάσεων) και ζωικής παραγωγής (αναφορικά με την πτηνοτροφία και τη χοιροτροφία), η κατάργηση του ανώτατου ποσοστού αποζημίωσης καλύπτοντας το 100% της ασφαλιζόμενης αξίαςκαι κατάργηση της αφαίρεσης κατά 12% του ποσοστού εκτίμησης της ζημιάς, η τροποποίηση του ανώτατου ποσού αποζημίωσης και απαλοιφή του στην περίπτωση «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Σύμφωνα με τον ΥΠΑΑΤ, «συνεχίζεται η ανάπτυξη του έργου της Ψηφιακής Εκτιμητικής Διαδικασίας του ΕΛΓΑ που βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης του διαγωνισμού. Το έργο αυτό θα επιτρέψει την εκ βάθρων αναβάθμιση της εκτιμητικής διαδικασίας και της αξιοποίησης της υπάρχουσας βάσης δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος του Οργανισμού. Έτσι, δίνουμε τη δυνατότητα στον εκτιμητήνα οργανώνει, να ενεργεί και να ολοκληρώνει την εκτίμησή του, έχοντας online ή και offline διαθέσιμα όλα τα στοιχεία που του είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας επί τόπου στο πεδίο δράσης του (αγροτεμάχιο - εκμετάλλευση), κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο, αξιοπιστία, μείωση κόστους και ευελιξία για όλη την εκτιμητική διαδικασία.
Παράλληλα, προχωρούμε τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού τουλάχιστον 200 ατόμων, με δημόσια προκήρυξη και με τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, με συμβάσεις διάρκειας τριών (3) ετών και δυνατότητα παράτασης για επιπλέον τρία (3) έτη. Επιπλέον, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την επέκταση του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας 2025-2028, με εναέρια και άλλα τεχνολογικά μέσα, καλύπτοντας νέες γεωγραφικές περιοχές, ώστε να προστατεύονται αποτελεσματικά οι καλλιέργειες των παραγωγών και στη Δυτική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, διπλασιάζοντας ουσιαστικά τον σημερινό αριθμό των ήδη καλυπτόμενων στρεμμάτων. Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάπτυξη του συστήματος προειδοποιήσεων επικίνδυνων μετεωρολογικών φαινομένων και ενημέρωσης (αγροτικό 112), ένα καινοτόμο και εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο θωράκισης των αγροτών μας απέναντι σε πρωτόγνωρες νέες απειλές».

 

 

Εγκαινιάζεται Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας

* ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ «ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ»

Το Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πραγματοποιεί εγκαίνια του κτιρίου στο οποίο θα στεγαστεί το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας, αύριο Τετάρτη στις 6 το απόγευμα. Προσκεκλημένος ομιλητής είναι ο δρ Gérard Arnold, ομότιμος διευθυντής Έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS). Θέμα ομιλίας: «Ερωτήματα σχετικά με την αξιολόγηση κινδύνου των φυτοφαρμάκων και η πολιτική έρευνας της Ε.Ε. στο συγκεκριμένο πεδίο».
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα 12 του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, στο «Γαιόπολις» Λάρισας.
Θα ακολουθήσει εκδήλωση στον χώρο του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας.

 

 

ΟΜΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Ουσιαστικός ο ρόλος των μελισσών στη διατήρηση της βιοποικιλότητας

Έκκληση στους νέους να γνωρίσουν τη μέλισσα και να συμβάλλουν στη διάσωσή της απευθύνει η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας.
Σε ανακοίνωσή της δίνει το στίγμα του φετινού εορτασμού, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας 2024 η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του OHE έχει ακριβώς αυτό σαν θέμα, το πώς οι νέοι άνθρωποι θα έρθουν κοντά στη μέλισσα (Beeengaged with Youth), μέσα από τη συμμετοχή των νέων στη μελισσοκομία και τις προσπάθειες διατήρησης των επικονιαστών. Η φετινή εκστρατεία στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τους νέους, αλλά και όλους όσοι ενδιαφέρονται, σχετικά με τον ουσιαστικό ρόλο των μελισσών και άλλων επικονιαστών στη γεωργία (75% των καλλιεργειών επικονιάζονται από μέλισσες), την οικολογική ισορροπία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας (90% των άγριων ανθοφόρων φυτών χρειάζονται τις μέλισσες ή άλλους επικονιαστές). Στηρίζουμε ολόψυχα την εκστρατεία αυτήν του FAO, που, προφανώς, δε θα ολοκληρωθεί σε μία μέρα!
Η γνωριμία των παιδιών με τη μέλισσα περνούσε πάντα μέσα από δύο πράγματα στη χώρα μας: το μέλι και την παράδοση. Το μέλι υπήρχε πάντα στο σπίτι του Έλληνα κι όχι μόνο τα Χριστούγεννα, κι όλα τα παιδιά μάθαιναν ότι εκτός από νόστιμο είναι και ωφέλιμο! Η λαϊκή παράδοση τιμούσε τη μέλισσα, όπως και η Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη.
Η Ομοσπονδία μας αγωνίζεται από την ίδρυσή της για την πρόοδο και την ευμάρεια της μελισσοκομίας και των μελισσοκόμων και αυτονόητα για την υγεία και την ευδοκίμηση της μέλισσας. Πριν λιγότερο από 20 χρόνια δε διανοούμασταν ότι έπρεπε να αγωνιστούμε για να σώσουμε τη μέλισσα, όλες τις μέλισσες, εκτρεφόμενες και μη! Το κάναμε όμως. Αντιμετωπίσαμε τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα και τα γενετικά τροποποιημένα φυτά, ακόμη και τις στρεβλώσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, σημειώσαμε νίκες σε πολλά μέτωπα, αλλά είχαμε και ήττες. Και κάθε χρόνο εμφανίζονται νέες απειλές...
Καλούμε και φέτος τους νέους να ενδιαφερθούν να μάθουν περισσότερα και για την κλιματική αλλαγή και για τη σημασία της μέλισσας και των άλλων επικονιαστών και να συμμετάσχουν στις δράσεις που θα οργανώσει η Ομοσπονδία σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς φορείς, αλλά και με την Πολιτεία ελπίζουμε.
Μπορούμε όλοι, όπως επισημαίνει ο FAO στην ανακοίνωσή του, να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά να ηγηθεί στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και των επικονιαστών. Μπορούμε όλοι να συμμετάσχουμε: οι νέοι στα χρόνια και οι νέοι στην καρδιά. Μπορούμε να βοηθήσουμε ακόμη και τρώγοντας δύο κουταλιές του γλυκού από το θαυμάσιο ελληνικό μέλι καθημερινά. Είναι γευστικά μοναδικό, εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία και καταναλώνοντάς το στηρίζετε τον Έλληνα μελισσοκόμο και τις μέλισσές του. Ας είναι κάθε χρόνο η 20ή του Μάη γιορτή κι όλον τον άλλον χρόνο να αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε καλύτερα, σε έναν καλύτερο κόσμο. Ζωή χωρίς τις μέλισσες δεν υπάρχει, τουλάχιστον ζωή όπως την ξέρουμε σήμερα. Ας μην το θυμόμαστε αυτό μόνο στις 20 του Μάη!».

 

 

Αιτήσεις για απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου
* ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΜΑΪΟΥ

Όσοι/-ες έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας της υποχρεωτικής φοίτησης και επιθυμούν να αποκτήσουν απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου υποβάλλονται σε γραπτή ή/και προφορική δοκιμασία. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων υποβάλλονται στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, στην οποία υπάγεται το σχολείο, στη σχολική περιφέρεια του οποίου διαμένουν. Οι εξετάσεις διεξάγονται το πρώτο δεκαήμερο των μηνών Σεπτεμβρίου, Δεκεμβρίου, Φεβρουαρίου, Απριλίου και Ιουνίου. Στην ίδια διαδικασία μπορούν να πάρουν μέρος και όσοι απώλεσαν τον Τίτλο Σπουδών τους και δεν είναι εφικτή η έκδοση Πιστοποιητικού Σπουδών. Οι αιτήσεις θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας μέχρι και τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2024. Δικαιολογητικά: Πιστοποιητικό γέννησης. Φωτοτυπία ταυτότητας. Υπεύθυνη Δήλωση για τον τόπο διαμονής. Διεύθυνση μόνιμης κατοικίας, η οποία τεκμηριώνεται με σχετικό αποδεικτικό, όπως λογαριασμό-ΔΕΚΟ ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο:2414-409.867 κ. Λιάρου Ελένη (Τμήμα Εκπαιδευτικών Θεμάτων).

 

 

ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Τελευταία προθεσμία για τις δηλώσεις άρδευσης

Παράταση για την υποβολή αιτήσεων – υπεύθυνων δηλώσεων άρδευσης δίνει ο Δήμος Ελασσόνας  στους αρδευτές μέχρι αύριο Τετάρτη 22 Μαΐου. Ο Δήμος Ελασσόνας καλεί όλους τους αρδευτές να καταθέσουν τις δηλώσεις τους εγκαίρως, καθώς δε θα υπάρξει άλλη παράταση, προκειμένου να καταρτισθούν τα ωρολόγια προγράμματα και να αποφευχθούν καθυστερήσεις και περιττές δαπάνες. Οι αρδευτές ή εκπρόσωποί τους θα πρέπει να προσέλθουν στο Δημαρχείο Ελασσόνας, ώστε να αιτηθούν να συνδεθούν με το δημοτικό αρδευτικό δίκτυο, καθώς καθυστερήσεις που μπορεί να προκαλέσουν οι εκπρόθεσμες δηλώσεις θα οδηγήσουν σε αδυναμία παροχής νερού εντός του προβλεπόμενου χρόνου σε όλες τις κοινότητες.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες: 2493-350.205.

 

Υποτροφίες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών

* ΓΙΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα χορηγήσει 278 υποτροφίες για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές μέσω των κληρονομιών και των δωρεών που διαχειρίζεται με αυτόν τον σκοπό.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο εκπλήρωσης της βούλησης των κληροδοτών και δωρητών του, το έτος 2024 θα γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για να χορηγηθούν: Από δεκατέσσερα κληροδοτήματα/δωρεές, υποτροφίες με κριτήρια επιλογής για προπτυχιακές σπουδές (σύνολο 193). Από οκτώ κληροδοτήματα/δωρεές, υποτροφίες με κριτήρια επιλογής για μεταπτυχιακές σπουδές (σύνολο 30). Από έξι κληροδοτήματα/δωρεές, υποτροφίες με διαγωνισμό για προπτυχιακές σπουδές (σύνολο 26). Από επτά κληροδοτήματα/δωρεές, υποτροφίες με διαγωνισμό για μεταπτυχιακές σπουδές (σύνολο 29).
Αναλυτικές πληροφορίες (ακαδημαϊκό έτος, ποσό υποτροφίας, κριτήρια επιλογής, θέσεις υποτροφιών), περιγράφονται στους συνημμένους αντίστοιχους πίνακες.
Οι προκηρύξεις για τη χορήγηση υποτροφιών με επιλογή θα αναρτηθούν τον Ιούνιο και οι προκηρύξεις για τη χορήγηση υποτροφιών με διαγωνισμό θα αναρτηθούν τον Σεπτέμβριο στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου και στις ιστοσελίδες των Τμημάτων. Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στο Τμήμα Υποτροφιών της Διεύθυνσης Κληροδοτημάτων (τηλέφωνα: 210-368.9132, 9133, 9134, email: ypotrofies@uoa.gr).

 

Αγρυπνία για

τον Αγ. Ιωάννη

τον Ρώσο

στον Αγ. Αχίλλιο
Την Κυριακή 26 Μαΐου, στις 8.15 το βράδυ, θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία για τη μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου, του νέου ομολογητού, στον Ι.Μ.Ν. Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης. Η Αγρυπνία θα περιλαμβάνει την Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου μετά της Θείας Μεταλήψεως, τον Εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας, τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία οι πιστοί χριστιανοί θα έχουν την ευκαιρία να κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων. Τη Δευτέρα 27 Μαΐου το πρωί δε θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Άγιο Αχίλλιο.


Κάθε Πέμπτη

Παρακλήσεις

στον Αγιο Αχίλλιο
Κάθε Πέμπτη, στις 7.00 μ.μ., τελείται στον Ιερό Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης Ιερά Παράκληση προς τιμήν του εν Αγίοις Πατρός ημών Λουκά, Αρχιεπισκόπου Κριμαίας και Συμφερουπόλεως, του ιατρού. Κατά τη διάρκεια των ιερών παρακλήσεων θα εκτίθεται σε προσκύνημα το θαυματουργό και χαριτόβρυτο ιερό λείψανο του Αγίου Λουκά, προς πνευματική ενίσχυση, ευλογία και αγιασμό των πιστών χριστιανών.

 

Κάθε Πέμπτη

η Σύναξη νέων
Κάθε Πέμπτη, στις 8.00 μ.μ., γίνονται οι εβδομαδιαίες συνάξεις φοιτητών, εργαζομένων και νέων ζευγαριών στον Άγιο Αχίλλιο.
Πρώτα τελείται η Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου κι έπειτα στις 8.30 μ.μ. ακολουθεί πνευματική ομιλία του π. Ραφαήλ, με θέμα για φέτος «Οι μακαρισμοί του Κυρίου».


Ακολουθίες
στον ναό
της του Θεού
Σοφίας
Πρόγραμμα ιερών ακολουθιών θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, στη Λάρισα, με αφορμή την εορτή της Μεσοπεντηκοστής.
Συγκεκριμένα, την Τρίτη 28 Μαΐου, στις 7 μ.μ., θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, και την Τετάρτη 29 Μαΐου, στις 7:00-10:00 π.μ., Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.


Προσκύνημα
στην Προυσιώτισσα
Η ενορία του Αγίου Αχιλλίου την Τρίτη 18 Ιουνίου διοργανώνει ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή στην Παναγία Προυσιώτισσα και τη Μονή Αγάθωνος.
Δηλώσεις συμμετοχής στον π. Ραφαήλ, στο τηλέφωνο 2410-537.159 και στο μέιλ inaagr@gmail.com.

Αιμοδοσία στο
8ο Νηπιαγωγείο
Εθελοντική αιμοδοσία οργανώνεται αύριο Τετάρτη 22 Μαΐου στο 8ο Νηπιαγωγείο Λάρισας, Ροδόπης 41, σε συνεργασία με τον Όμιλο UNESCO Λάρισας, από το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.
«Η αιμοδοσία είναι μια πολύτιμη πράξη που μπορεί να σώσει ζωές. Ελάτε να δώσουμε μαζί αίμα και να στηρίξουμε την υγεία των συνανθρώπων μας» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Αιμοδοσίας ΓΝΛ. Ώρες: 09:00 π.μ. - 13:00.

ΔΩΡΕΑ
Η οικογένεια Ευαγγέλου Μιχούλη, εις μνήμην Αθανασίου Μιχούλη, πρόσφερε 100 ευρώ στον Ιερό Ναό των Αγίων 40 Μαρτύρων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass