«Πρωταθλήτρια» αιμοδοσίας η Λάρισα

ΜΕΓΑΛΗ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ – «Η ΛΑΡΙΣΑ ΤΑ ΠΑΕΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΛΑ» ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΣΙΒΕΛΑΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ – ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΝΛ ΚΑΙ ΠΓΝΛ, ΝΑΟΥΜ ΣΤΑΜΠΟΥΛΤΖΗΣ ΚΑΙ ΒΙΒΗ ΚΩΤΣΗ

Δημοσίευση: 21 Δεκ 2023 17:45

Του Κώστα Γκιάστα
Την ευχάριστη είδηση πως η Λάρισα αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τις επιδόσεις της στην εθελοντική αιμοδοσία, όχι μόνο για τη Θεσσαλία αλλά και για όλη την Ελλάδα, μετέφερε χθες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Παναγιώτης Κατσίβελας.

Ειδικά μάλιστα το τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου είναι πρώτο ανάμεσα σε όλα τα κρατικά νοσοκομεία των επαρχιών της χώρας, κάτι που παρασέρνει και όλη την πόλη κατατάσσοντάς την αρκετά ψηλότερα από τα ποσοστά που καταγράφονται σε όλη την υπόλοιπη χώρα.
Ο κ. Κατσίβελας επισκέφτηκε τα Τμήματα Αιμοδοσίας σε Πανεπιστημιακό και Γενικό Νοσοκομείο, ενώ χθες το βράδυ επισκέφτηκε και την αιμοδοσία που γινόταν στο κέντρο της πόλης συνομιλώντας με παρευρισκόμενους. Εξήγησε ακόμα πως οι πλημμύρες λειτούργησαν αρνητικά στη συλλογή αίματος, κάτι που χαρακτήρισε φυσιολογικό καθώς πάντα σε δύσκολες περιόδους, όπως και ο καύσωνας άλλωστε, η συλλεγόμενη ποσότητα μειώνεται. Χαρακτηριστικά μάλιστα ανέφερε πως η ποσότητα τον μήνα των πλημμυρών κινήθηκε σε επίπεδα κάτω ακόμα και από την περίοδο έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού.
Πιο αναλυτικά: «Η Λάρισα κάνει πολύ καλή προσπάθεια» δήλωσε και πρόσθεσε πως «έχει εξαιρετικές επιδόσεις τις οποίες πρέπει να ακολουθήσουν και οι άλλες πόλεις της Θεσσαλίας. Γι’ αυτό ήρθα στη Λάρισα για να δω μια εξαιρετική αιμοδοσία, να δω τους ανθρώπους της και τον τρόπο που δουλεύουν. Να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτό που κάνουν διότι οι αιμοδοσίες γενικώς είναι χώροι εξαιρετικά υποστελεχωμένοι. Έτσι το όποιο αποτέλεσμα είναι από υπερπροσπάθεια του υπάρχοντος προσωπικού και αυτό είναι ένα βάρος μεγαλύτερο».
Για τη Θεσσαλία είπε πως πρέπει να βελτιωθούν οι δείκτες της παρά τον μεγάλο αγώνα που κάνει η Λάρισα. Αναφερόμενος μάλιστα στο ΓΝΛ είπε «αυτό που κάνει το νοσοκομείο αυτό πέραν του γεγονότος πως συλλέγει το μεγαλύτερο αριθμό μονάδων σε επίπεδο επαρχιακών νοσοκομείων έχει καταφέρει στο πρώτο εξάμηνο του 2023 να έχει ποσοστό αυτοσυλλεγόμενου εθελοντικού αίματος 75%, όταν η χώρα μας έχει μέσο όρο 70%. Είναι εντυπωσιακό» υπογράμμισε.
Εξήγησε ακόμα πως όλα τα νοσοκομεία έχουν βελτίωση σε σχέση με την περσινή χρονιά και λέμε πως το σύνθημά μας είναι μια ακόμα προσπάθεια για ένα καλό αποτέλεσμα».
Για το αν οι πλημμύρες τους επηρέασαν είπε πως αυτό συνέβη καθώς «το τελευταίο πράγμα που κάνει κάποιος είναι να δώσει αίμα. Είναι χαρακτηριστικό πως για τον μήνα εκείνο το ποσοστό έπεσε κάτω ακόμα και από τον αριθμό που είχε σημειωθεί επί κορονοϊού. Η αιμοδοσία επηρεάζεται από πολλές καταστάσεις».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «Όπως υπάρχουν τραγικά γεγονότα που αυξάνουν την ευαισθησία του ανθρώπου και τους κάνουν να συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις και εν προκειμένω στην αιμοδοσία, έτσι υπάρχουν και αφανή γεγονότα πως μας εμποδίζουν στο να είμαστε επαρκείς. Για παράδειγμα οι πλημμύρες μας έφεραν πολύ πίσω. Ήταν λογικό και ανθρώπινο. Ο βαρύς καύσωνας που πέρασε η χώρα τον περασμένο Ιούλιο λειτούργησε φοβερά αρνητικά. Στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών είχαμε ένα έλλειμμα 5.000 μονάδων στη συλλογή του αίματος.
Εμείς αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι τους μεν εθελοντές να τους συστηματοποιήσουμε και να έχουμε σταθερή σχέση που στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Ο μέσος όρος αίματος που δίνει ένας εθελοντής αιμοδότης είναι 1,3 φορές. Ο στόχος μας είναι να το κάνουμε αυτό 2 φορές. Ο δεύτερος μας στόχος να κάνουμε τακτικούς αιμοδότες αυτούς που δίνουν μια φορά αίμα» κατέληξε ο κ. Κατσίβελας.
ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ
ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Μιλώντας στην «Ε» με αφορμή την επίσκεψη του κ. Κατσίβελα στη Λάρισα ο κ. Ναούμ Σταμπουλτζής, διευθυντής ΕΣΥ - αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Αιμοδοσίας ΓΝΛ δήλωσε ευχαριστημένος για τα νούμερα που παρουσίασε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.
«Ως αιμοδοσία καλύπτουμε το σύνολο των αναγκών του νομού μας. Καλύπτουμε το ΙΑΣΩ, το ΓΝΛ, επικουρούμε το Πανεπιστημιακό σε πολλές περιπτώσεις, όλα τα κέντρα αποκατάστασης, όλες τις μαιευτικές κλινικές, όλες τις μονάδες τεχνητού νεφρού και στεφανιαίας νόσου, τις μονάδες εντατικής θεραπείας και τη μονάδα μεσογειακής αναιμίας του νοσοκομείου μας. Αντιλαμβάνεστε πως έχουμε φορτιστεί με μεγάλο όγκο δουλειάς και για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις πρέπει να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές μας».
Για το ποιοι είναι εκείνοι που δίνουν αίμα απάντησε πως «Συνήθως έχουμε μειωμένη προσέλευση σε μικρής ηλικίας άτομα. Από 20-30 ετών. Όσο αυξάνεται η ηλικία τόσο μεγαλώνει και η προσέλευση. Οπότε η μεγάλη μας δύναμη είναι στη μέση ηλικία».
Σχολιάζοντας το γεγονός πως με τις πλημμύρες «έπεσε» η επίδοση της αιμοδοσίας ανέφερε πως «θα προτιμούσαμε η εθελοντική αιμοδοσία να γινόταν πιο συστηματικά παρά να προστρέχουμε μόνο όταν υπάρχουν τέτοια έκτακτα γεγονότα. Να έχει μια ροή σταθερή για να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις μεγάλες ανάγκες της αιμοδοσίας» σημείωσε.
Από την πλευρά της η διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κ. Βιβή Κώτση ανέφερε πως «οι πολίτες της Λάρισας είναι αρκετά δοτικοί στο να δώσουν αίμα» και πρόσθεσε ότι «οι ημέρες των γιορτών είναι μια ιδανική ευκαιρία για κάποιους που θέλουν να δώσουν αίμα. Είναι το καλύτερο δώρο που μπορούν να κάνουν».
Σημειώνεται ότι το απόγευμα ο κ. Κατσίβελας παρευρέθηκε στην παρουσίαση της δωρεάς στεγάστρου αιμοδοσίας από το ΣΙΚΑΕΛ για να καλύπτονται οι ανάγκες των υπαίθριων αιμοδοσιών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass