Πιέσεις Μητσοτάκη για ταχύτερες αποζημιώσεις

Σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου - Συνεχίζονται οι αυτοψίες και καταγραφές ζημιών σε κτίρια

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2023 13:30

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την εξέλιξη της διαδικασίας καταγραφής των ζημιών και της καταβολής αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η εξέλιξη των αυτοψιών και εξετάστηκαν τρόποι επιτάχυνσης επεξεργασίας των αιτήσεων, ώστε να μειωθεί ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων η οποία έχει ήδη ξεκινήσει. Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν επίσης τα θέματα που αφορούν στην αποζημίωση καλλιεργειών και στη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, στην αποζημίωση και αναπλήρωση ζωικού κεφαλαίου που καταστράφηκε από τις πλημμύρες και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, καθώς και ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία και χρηματοδότηση επιχειρήσεων που έχουν υποστεί καταστροφές.
Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Ακης Σκέρτσος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Γιάννης Μπρατάκος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΥΤΟΨΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ
Η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, λειτουργεί κανονικά, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα. Ήδη, μέχρι χθες, έχουν πραγματοποιηθεί 28.950 οριστικοποιημένες αιτήσεις, ενώ έχουν γίνει και 4.697 προσωρινές αιτήσεις.
Προχωρούν και οι αυτοψίες και καταγραφές από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής με εντατικούς ρυθμούς. Μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, έχουν πραγματοποιηθεί 17.796 αυτοψίες και έλεγχοι (απογραφικοί έλεγχοι και επανέλεγχοι κτιρίων) σε 225 κοινότητες στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδος. Όσον αφορά τους επανελέγχους κτιρίων, που αφορά τις ζημιές στη δομή και στον οργανισμό του κτιρίου, ο συνολικός αριθμός των καταγραφών των ζημιών σε κτίρια (κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κ.λπ.) έχει ανέλθει στις 1.798, εκ των οποίων: 476 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»), 431 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά - μέχρι να επισκευαστούν - ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα»), και 891 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).
Οι Επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας Θεσσαλίας συνεχίζουν το έργο καταγραφής των αυτοψιών και για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν με τον αριθμό τους να ανέρχεται, μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, για τις περιοχές της Θεσσαλίας στις 5.293 αιτήσεις, και 3.227 αυτοψίες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass