ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ:

Οι πλημμύρες κατέδειξαν το έλλειμμα των υποδομών και του σχεδιασμού

ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ- ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟ Η ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2023 9:50

Ευθύνες για παραλείψεις τόσο στη συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών όσο και στην κατασκευή νέων έργων καταλογίζει στη δημοτική αρχή του Δήμου Κιλελέρ ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Ζαχαριάς, αναφερόμενος στις καταστροφικές επιπτώσεις των πρόσφατων πλημμυρών στη Θεσσαλία.


Σε συνέντευξή του στην «Ε» ο κ. Ζαχαριάς παραδέχεται ότι οι πλημμύρες άλλαξαν την ατζέντα της προεκλογικής περιόδου, μιλά για όσα ο ίδιος και η παράταξή του σχεδίαζαν να αναδείξουν σε αυτή την περίοδο, αναφέρεται στις πρώτες κινήσεις τους εφόσον κληθεί να αναλάβει τη δημοτική αρχή, τονίζοντας πως κύριο μέλημα από την πρώτη ημέρα θα είναι η λήψη μέτρων ανακούφισης των πλημμυροπαθών δημοτών, ενώ δηλώνει ότι το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης θα κριθεί από τη μάχη της καθημερινότητας και την αίσθηση του πολίτη ότι εκφράζεται από τη δημοτική αρχή.
Η συζήτηση με τον υποψήφιο δήμαρχο ξεκίνησε με τον κ. Ζαχαριά να εκφράζει τη συμπαράστασή του στους δημότες του Δήμου του, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι του, όπως σημειώνει, έχει βιώσει με οδυνηρό τρόπο την επέλαση των καιρικών φαινομένων και μάλιστα δύο φορές σε διάστημα λίγων ημερών ...

* Κύριε Ζαχαριά, οι επιπτώσεις από τις τελευταίες πλημμύρες στον Δήμο Κιλελέρ είναι εξόχως καταστροφικές. Τι θα μπορούσε άραγε να είχε γίνει για να προλάβει αυτή τη βιβλική καταστροφή; Υπάρχουν ευθύνες για λάθη και παραλείψεις της αυτοδιοίκησης;
- Απαντώντας στο ερώτημά σας η αποφυγή των καταστροφικών συνεπειών εδράζεται στη μέριμνα και αποφασιστική συνδρομή της Αυτοδιοίκησης σ’ ό,τι αφορά τα έργα υποδομής τα οποία έπρεπε ήδη να έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, καθώς και στη συντήρηση και καθαρισμό της όδευσης των όμβριων υδάτων όπως π.χ. ο χάνδακας του Αρμενίου, το ρέμα του Μεγάλου Μοναστηρίου και άλλα έργα τα οποία σε πολλές των περιπτώσεων υπερβαίνουν τις δυνατότητες του Δήμου, όχι όμως και την ευθύνη του.
Θέλω έτσι να καταστήσω σαφές ότι ο Δήμος είναι εκείνος ο οποίος φέρει την ευθύνη για τη διεκδίκηση έργων που αφορούν την ασφάλεια των δημοτών μας, αλλά και της απρόσκοπτης επαγγελματικής τους δραστηριότητας.
Έτσι ευθύνες για παραλείψεις υπάρχουν τόσο στη συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών όσο και στην κατασκευή νέων έργων που θα μπορούσαν να αποτρέψουν σημαντικό κομμάτι των καταστροφών.

* Και η Πολιτική Προστασία, κινήθηκε αποτελεσματικά;
- ‘Ο,τι αφορά την πολιτική προστασία και τη διαχείριση του φαινομένου, καταβλήθηκαν πράγματι υπέρογκες προσπάθειες και ειδικά εθελοντών σε όλα τα επίπεδα, καθώς το αίσθημα της προσφοράς από τους δημότες είναι σε υψηλό επίπεδο. Η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου όμως το οποίο να είχε συζητηθεί και διαπαραταξιακά και ακόμη περισσότερο ως δοκιμή να εφαρμοστεί σε ανύποπτο χρόνο είναι επίσης μια πραγματικότητα.

* Ιδανικά, οφείλουμε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Ο Δήμος Κιλελέρ, η δική σας παράταξη τι έμαθαν από την καταστροφική πλημμύρα και ποια πρέπει να είναι η επόμενη ημέρα για να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιας καταστροφής;
- Τα τελευταία δύο χρόνια τα καιρικά φαινόμενα όπως ο Ιανός, ο παρατεταμένος καύσωνας του καλοκαιριού (20 ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου) καθώς και οι πρόσφατες ακραίες πλημμύρες κατέδειξαν με σαφήνεια ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι μια φιλοσοφική έννοια. Είναι μια πραγματικότητα που οφείλουμε πολύ σοβαρά να προσμετρήσουμε αν θέλουμε να προσφέρουμε χρηστικές υπηρεσίες στον τόπο μας.
Η Ε.Ε. από το 2018 έχει προειδοποιήσει, γι’ αυτό συστήνονται ειδικά στις χώρες του Νότου οι οποίες καθίστανται πιο ευάλωτες σειρά μέτρων προς τους δήμους και τις περιφέρειες (ΦΕΚ Β’2685/2018) για Ειδικά σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμυρών. Παράλληλα δημιούργησε την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (climate-ADAPT) καθιστώντας σαφές προς κάθε κατεύθυνση τη σοβαρότητα του θέματος.
Έχοντας αυτά ως δεδομένο, αλλά και με τα καταστροφικά αποτελέσματα της πρόσφατης κακοκαιρίας, οφείλουμε από την επόμενη κιόλας ημέρα να αναθεωρήσουμε αρκετά πράγματα.
Η ασφαλής όδευση των όμβριων υδάτων και η παροχέτευσή τους με τρόπο που να μην δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα. Σε ανύποπτο χρόνο και εντός του Δημοτικού Συμβουλίου έχουμε αναφέρει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να απαντήσει με επικαιροποιημένο τρόπο στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.

* Οι πλημμύρες όπως ήταν φυσικό άλλαξαν την ατζέντα της προεκλογικής περιόδου. Αν και η αποκατάσταση των πληγέντων βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, πώς σκοπεύατε να κινηθείτε προεκλογικά; Σε ποια σημεία θα εστιάζατε την κριτική σας στην απερχόμενη δημοτική αρχή;
- Πράγματι η πρόσφατη θεομηνία και οι συνέπειές της καθιστούν αυτή την προεκλογική περίοδο στον Δήμο μας πολύ διαφορετική, επιβάλλοντας να υποδείξουμε όλοι τον ανάλογο σεβασμό. Τα ζητήματα της καθημερινότητας, οι προτάσεις για τις προκλήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και ο τρόπος που ο Δήμος μπορεί να καταστεί αρωγός στις προσπάθειες των δημοτών μας, θα αποτελέσουν στοιχεία του προεκλογικού μας λόγου.

* Ως δημοτική παράταξη που διεκδικεί να διαχειριστεί τις τοπικές υποθέσεις διαθέτετε στο πρόγραμμά σας ένα στρατηγικό σχέδιο για τον Δήμο Κιλελέρ. Ποιος είναι ο στρατηγικός σας στόχος, που θέλετε να φθάσει ο Δήμος;
- Ο Δήμος Κιλελέρ αποτελεί τον μεγαλύτερο δήμο στην Ελλάδα σε καλλιεργήσιμη έκταση έχοντας επίσης υψηλό αριθμό κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Στην επικράτειά του αναπτύσσονται επίσης ισχυρές μεταποιητικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες. Γι’ αυτό στον Δήμο επιθυμούμε διακριτή, ισχυρή και πιο αποτελεσματική φωνή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Η οικονομική ευμάρεια του τόπου μας αποτελεί για εμάς βασική προϋπόθεση για την πολιτιστική και πνευματική ανέλιξη των δημοτών μας.

* Σας έχω ακούσει να δηλώνετε έτοιμος να αναλάβετε τις τύχες του Δήμου. Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά σας για τους πρώτους μήνες ως δημοτική αρχή αν κερδίσετε τις εκλογές; Και ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για το νέο ΕΣΠΑ;
- Κύριο μέλημά μας από την πρώτη κιόλας ημέρα θα είναι η λήψη μέτρων ανακούφισης των πλημμυροπαθών δημοτών μας από πλευράς Δήμου (μηδενικά τιμολόγια για τέλη ύδρευσης και δημοτικά τέλη, αναστολή είσπραξης και παράταση μίσθωσης δημοτικών καταστημάτων, καθώς και αγροτικών δημοτικών εκτάσεων) , επίσης ο εξορθολογισμός των δαπανών της λειτουργίας του Δήμου και η επανασύσταση του αγροτικού γραφείου το οποίο θα είναι επιφορτισμένο πέραν των άλλων για την πλήρη ενημέρωση των αγροτών μας.

* Σε μια μόλις εβδομάδα οι δημότες οδηγούνται στις κάλπες. Πού κατά την άποψή σας θα κριθεί το εκλογικό αποτέλεσμα στον Δήμο Κιλελέρ;
- Η μάχη της καθημερινότητας και η αίσθηση του πολίτη ότι εκφράζεται από τη δημοτική αρχή είναι τα βασικά σημεία τα οποία βαρύνουν στην απόφαση των δημοτών.
Το αίσθημα ασφάλειας τόσο σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό όσο και την επαγγελματική δραστηριότητα των δημοτών επίσης αποτελεί βαρόμετρο για τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες κρίνουν την εκάστοτε δημοτική αρχή. Πιστεύουμε ότι με τις δικές μας προτάσεις, με δύναμη, με ευπρέπεια, με ήθος , με ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ θα καταφέρουμε να διεκδικήσουμε τη θετική ψήφο των δημοτών μας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass