Η έναρξη με τηλεκπαίδευση έφερε γκρίνιες στη Θεσσαλία

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΡΟΣΗΛΘΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΤΟΥΣ ΤΑΞΕΙΣ -ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2023 13:12

Της Νατάσας ΠολυγένηΣφοδρές αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει η απόφαση

να κλείσουν τα σχολεία για λόγους προστασίας από την επερχόμενη κακοκαιρία και την έναρξη της σχολικής χρονιάς χθες με τηλεκπαίδευση. Οι διευθυντές των σχολείων και οι εκπαιδευτικοί έτρεχαν το βράδυ της Κυριακής στα σχολεία, προκειμένου να προετοιμάσουν τις ψηφιακές τους τάξεις, να ενημερώσουν τους γονείς των μαθητών/-τριών να είναι έτοιμοι για μάθημα, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Θεσσαλίας δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τη σχολική χρονιά, δεν έχουν βιβλία, δεν έχουν ωρολόγιο πρόγραμμα ή ακόμη τα πρωτάκια δεν έχουν καν γνωρίσει τη δασκάλα τους.
Στην απέναντι όχθη, οι γονείς, κυρίως οι εργαζόμενοι, για τους οποίους δεν λήφθηκε καμία μέριμνα και ενώ αντιμετωπίζουν πρακτικά προβλήματα, την ίδια ώρα θα πρέπει να εκπαιδεύσουν γιαγιάδες, παππούδες και λοιπούς συγγενείς για το πώς μπαίνει το παιδί στην ψηφιακή τάξη. Σύγχυση μεγάλη προκλήθηκε και με τους κωδικούς για το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο επίσης, καθώς πέρασαν 2 χρόνια από την τελευταία φορά που τους χρειάστηκαν. Χθες πρώτη ημέρα πολλά σχολεία της Πρωτοβάθμιας δεν συνδέθηκαν με τους μαθητές/-τριες, εξάλλου έπρεπε να φτιάξουν πρόγραμμα και να στείλουν τα link και να ενημερώσουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους γονείς για τα μαθήματα που θα γίνουν σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας κ. Δημήτρης Παπαποστόλου για την έναρξη της σχολικής χρονιάς με τηλεκπαίδευση εξέφρασε επιφυλάξεις και υπογράμμισε ότι υπό τις παρούσες αντικειμενικές και υποκειμενικές συνθήκες στη δεδομένη χρονική στιγμή, μη έναρξης των σχολείων, δεν έχει να προσφέρει τίποτε το ουσιαστικό και εκπαιδευτικό.
Στη Δευτεροβάθμια, όμως, τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά, αφού σύμφωνα και με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Νίκο Ζέρβα, το σύνολο των σχολείων συνδέθηκε κανονικά στην πλατφόρμα. Η πλειοψηφία των μαθητών/-τριών Γυμνασίου και Λυκείου που μπήκε ενημερώθηκε για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν αυτό το διήμερο, γνώρισαν τους καθηγητές τους, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις όπου έγινε και μάθημα. Ο κ. Ζέρβας σχολιάζοντας το πώς κύλησε η πρώτη ημέρα με τηλεκπαίδευση εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι παρότι οι συνθήκες είναι δύσκολες οι εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν τάχιστα, το ίδιο, όμως, και οι μαθητές κι οι μαθήτριες. Όσο για τις αντιδράσεις για την απόφαση της τηλεκπαίδευσης, ο ίδιος σημειώνει: «Προφανώς και δεν έχουμε απαίτηση από τους/τις μαθητές/-τριες και τις οικογένειές τους που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία ή από τους/τις μαθητές/-τριες που για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν να συνδεθούν. Τα σχολεία, όμως, είναι πολύ καιρό κλειστά και κάτι έπρεπε να γίνει. Μπορεί να μην είναι η ιδανική λύση, αλλά μπροστά στην ασφάλεια των παιδιών είναι η πλέον ενδεδειγμένη. Δεν πρέπει πάντα να βλέπουμε την άσχημη πλευρά. Υπάρχει και η άλλη όψη».
Βέβαια, δυσκολίες πρώτη μέρα υπήρξαν, αφού η πλατφόρμα σε κάποιες περιπτώσεις έπεφτε, σε κάποιες άλλες μπήκαν όλοι οι μαθητές/-τριες του Δημοτικού Σχολείου ταυτόχρονα, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που έκαναν ακόμη και μάθημα γυμναστικής. Τηλεαγιασμός δεν έγινε, αλλά αν μη τι άλλο η πρώτη μέρα στο σχολείο ήταν επεισοδιακή και σίγουρα όχι υπό κανονικές συνθήκες, οι μαθητές κι οι μαθήτριες δεν φόρεσαν τα καλά τους, ούτε κουβάλησαν τα σχολικά τους βιβλία...ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η απόφαση για τηλεκπαίδευση, Σύλλογοι Δασκάλων, η ΔΟΕ, Συνδικαλιστικές Παρατάξεις Καθηγητών και Σύλλογοι Γονέων καταδικάζουν την απόφαση για τηλεκπαίδευση και σε ανακοινώσεις τους κάνουν λόγο για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και πειραματισμούς. Συγκεκριμένα, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δήμου Λάρισας αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Αντί τα παιδιά μας να πάνε επιτέλους στον φυσικό τους χώρο τρεις εβδομάδες μετά από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με την ελπίδα να βηματίσουν κάποια στιγμή ισότιμα με τα παιδιά της υπόλοιπης Ελλάδας, πέφτουν πάλι μπροστά στις οθόνες.
Είναι γελοίο να επιβάλλεται τηλεκπαίδευση σε μαθητές χωρίς σπίτια, σε χωριά χωρίς τηλεφωνική επικοινωνία και ίντερνετ. Το φιάσκο της γενικευμένης τηλεκπαίδευσης και του «διαδικτυακού αγιασμού» χωρίς βιβλία δεν θα πρέπει να είναι για γονείς και μαθητές η κανονικότητα τον 21ο αιώνα».
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 27ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας σημειώνει τα ακόλουθα: «Την ώρα που η Θεσσαλία δοκιμάζεται και μετρά τις πληγές της, προσπαθώντας να ορθοποδήσει από τις πρόσφατες πλημμύρες, την ώρα που η Πολιτική Προστασία καλεί με μηνύματα 112 για εκκένωση περιοχών, το Υπουργείο Παιδείας, ξεπερνώντας κάθε όριο, επιμένει εμμονικά στην τηλεκπαίδευση, αδιαφορώντας πώς αυτή θα πραγματοποιηθεί με κλειστά σχολεία, μαθητές/-τριες που δεν έχουν βιβλία και που δεν γνωρίζουν καν τους εκπαιδευτικούς τους. Είναι τουλάχιστον αστείο να επιχειρείται να παρουσιαστεί μια εικόνα ότι όλα λειτουργούν κανονικά την ώρα που υπάρχουν συνάνθρωποί μας, εκπαιδευτικοί και μαθητές/-τριες, που δεν μπορούν να ζήσουν στα σπίτια τους, που φιλοξενούνται σε συγγενείς -στην καλύτερη περίπτωση- ή μένουν σε δομές πλημμυρόπληκτων».
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Μουσικού Σχολείου Λάρισας αναφέρει τα εξής: «Έπειτα από πολυήμερη αναμονή για την τύχη της εκπαιδευτικής κοινότητας της πολύπαθης Θεσσαλίας και ενώ έχει προγραμματιστεί ο εξ αναβολής αγιασμός, έρχεται η απόφαση τελευταίας στιγμής του Υπουργείου που αναστέλλει για άλλη μια φορά τη λειτουργία των σχολείων!
Επιπλέον, συστήνει τηλεκπαίδευση! Ενώ δεν έχουν διανεμηθεί βιβλία σε τάξεις στις οποίες τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί μπορεί να μη γνωρίζονται καν μεταξύ τους. Το Δ.Σ. του Μουσικού Σχολείου Λάρισας εκφράζει την αντίθεσή του στην απόφαση του Υπουργείου για τηλεκπαίδευση και θεωρεί ότι πρόκειται για επικίνδυνο πειραματισμό εις βάρος των παιδιών».
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος κάνει λόγο για επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης και καλεί το Υπουργείο Παιδείας να πάρει πίσω την απόφαση για τηλεκπαίδευση, ενώ η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Πίσω από τη μετάθεση ευθυνών ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την τοπική διοίκηση για το ποιος έχει την αρμοδιότητα στο να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία των σχολείων, γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί η επιτελική ανικανότητα του αστικού κράτους, για το οποίο η μόρφωση των παιδιών του λαού θεωρείται και αυτή κόστος. Ανασύρουν τη χρεοκοπημένη μορφή της τηλεκπαίδευσης, που έχει καταδικαστεί από γονείς και εκπαιδευτικούς, για να καλύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους για τη σημερινή κατάσταση των σχολείων. Το «έξυπνο» και «ψηφιακό» σχολείο των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. «πνίγεται» καθημερινά στην υποχρηµατοδότηση, την κατηγοριοποίηση και την υποβάθμιση. Δεν χωράει στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών και του λαού!». Ανακοινώσεις εξέδωσαν και η ΠΕΚ (Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών) και οι ΑΔΗΚ Λάρισας.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass