«Είμαστε άυπνοι και πνιγμένοι…»

-ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ -ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΦΑΛΑΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΟΤΙ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΓΥΡΤΩΝΗΣ, ΤΟΝ ΔΙΕΨΕΥΣΕ Ο ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2023 13:10

«Πλημμύρισε» απόγνωση, οργή και αιτήματα πολιτών χθες η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, κατά τη συνεδρίαση του σώματος, με μοναδικό θέμα το πλημμυρικό φαινόμενο που ξέσπασε στην πόλη και σε χωριά του Δήμου.


Σε έντονους τόνους και με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση τοποθετήθηκαν κάτοικοι πλημμυρισμένων περιοχών της Λάρισας, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό ζήτησε να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η άντληση υδάτων, η καθαριότητα και η απολύμανση των συνοικιών που επλήγησαν..., ενώ πολλές απορίες εκφράστηκαν για τη διαδικασία καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι απαιτείται ταχύτητα.
Επίσης, εκφράστηκαν φόβοι για ασθένειες που ίσως αναπτυχθούν και ζήτησαν στήριξη για έλεχγο στατικότητας σπιτιών και επιχειρήσεων.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Κάτοικοι της περιοχής του ΑΤΑ κατήγγειλλαν ότι είχαν επισημάνει προβλήματα με νερά και λύματα που συσσωρευόταν στην περιοχή εδώ και χρόνια, τονίζοντας ότι «η Δημοτική Αρχή δεν είχε ανταποκριθεί».
Καλύτερο συντονισμό ζήτησε εκπρόσωπος κατοίκων της συνοικίας Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, τόσο στην άντληση υδάτων όσο και στην καθαριότητα.
Εκπρόσωπος της συνοικίας Αγίου Θωμά ζήτησε ενημέρωση για τον Βιολογικό στη Μάνδρα. Μεγάλη ανησυχία εκφράστηκε για τη στατικότητα των κτιρίων και οι πολίτες εξέφρασαν την ανάγκη να γίνουν άμεσα οι αυτοψίες, ώστε να προχωρήσουν σε επισκευές των σπιτιών τους.
«Για τα αντιπλημμυρικά έργα έχει ευθύνη ο Δήμος; Αν γίνονταν έργα, δεν θα σωζόταν ένα μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας;» ρώτησε πολίτης.
«Μηχανήματα να ξύσουν τους δρόμους από τα λύματα» ζήτησε εκπρόσωπος από τη Νέα Σμύρνη και επισήμανε ότι πρέπει να γίνει άμεσα απολύμανση.
«Να είστε πιο αυστηρός από την Πολιτεία να γίνονται τέτοια έργα, ώστε να μην ξαναπλημμυρίσουμε» τόνισε, επίσης, κάτοικος της Νέας Σμύρνης.
«Τον μεγαλύτερο όγκο νερού δεχθήκαμε στη Φαλάνη και στο Δασοχώρι» δήλωσε ο εκπρόσωπος από Φαλάνη και Δασοχώρι, κ. Λυγούρας, ο οποίος αναφέρθηκε στο φράγμα της Γυρτώνης, τονίζοντας ότι: «Έσπασε με εντολή Δημάρχου και σωστά το έκανε...». Ο κ. Λυγούρας ζήτησε από τον κ. Καλογιάννη «να αναλάβει την ευθύνη», καθώς, όπως υποστήριξε, ο ίδιος δέχεται πιέσεις για εξηγήσεις του λόγου που το έκανε. Την αντίδραση του Δημάρχου βρήκε η δήλωση του κ. Λυγούρα, ο οποίος επισήμανε ότι δεν έδωσε καμία τέτοια εντολή.
Να σημειωθεί ότι οι τοποθετήσεις πολιτών συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ, ακολούθησαν τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων και η τοποθέτηση του Δημάρχου σε όλα τα παραπάνω θέματα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Σε εισήγησή του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η πόλη πλημμύρισε από τα νερά του Πηνειού, όχι από τα όμβρια, μέσα σε χρόνο μηδέν, με τη στάθμη του Πηνειού ποταμού να έχει αγγίξει τα 10,80 μ., ενώ στο παρελθόν αυτή δεν ξεπέρασε τα 6.70 μ. Το πρώτο πλημμυρικό φαινόμενο προκλήθηκε από νερά που ήρθαν από τον Δήμο Κιλελέρ την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου, στην οδό Βόλου, όπου ο Δήμος επενέβη δημιουργώντας αναχώματα και ξεκίνησε να λειτουργεί επί 24ωρη βάση το Συντονιστικό Κέντρο του...».
Ακολούθως, ο Δήμαρχος προχώρησε σε λεπτομερή αναφορά του ιστορικού των πλημμυρικών φαινομένων στη Λάρισα και των επιχειρήσεων του Δήμου Λαρισαίων και των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστική, ΕΜΑΚ... κ.ά.), τονίζοντας ότι βασικό μέλημα του Δήμου ήταν «Να μη χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή».
Καταλήγοντας, ο κ. Καλογιάννης ανακοίνωσε τα οικονομικά και κοινωνικά μέτρα ύψους άνω των 6.100.000 ευρώ, που προτείνει η Δημοτική Αρχή για τη στήριξη των πλημμυροπαθών του Δήμου, τα οποία θα κατατεθούν προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων. Τα μέτρα αυτά, τα παρουσίασε χθες αναλυτικά σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ στο Δημαρχείο.
ΣΧΟΛΕΙΑ
Πριν την έναρξη της συζήτησης για τις πλημμύρες, σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου Θωμά Δαούλα, για το αν υπάρχει πρόθεση από τον Δήμο Λαρισαίων να προχωρήσει σε ανακατανομή των πόρων του Δήμου, για ενίσχυση των Σχολικών Επιτροπών με στόχο τη μεγαλύτερη στήριξη των σχολείων που έχουν πληγεί, ο αντιδήμαρχος Διοίκησης και Παιδείας κ. Δημ. Δεληγιάννης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ο Δήμος θα διεκδικήσει χρήματα από την πολιτεία, για τις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν από τις πλημμύρες στα σχολεία. Υπενθύμισε ακόμη ότι ο Δήμος Λαρισαίων για τη φετινή σχολική χρονιά ενίσχυσε τα σχολεία με 700.000 ευρώ για σχολικές καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης, με 21 άτομα περισσότερα από πέρυσι.
«Οι διεκδικήσεις προς τη μεριά της Πολιτείας είναι σταθερές και μόνιμες... Θα το βάλουμε στο επίκεντρο της δραστηριότητας της Πολιτείας. Για τις ανακατανομές θα το δούμε και θα το συζητήσουμε...» τόνισε και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης και θύμισε την περίπτωση με τον σεισμό στη Λάρισα και τις ενέργειες που έγιναν από τη Δημοτική Αρχή για τα σχολεία.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass