Πακέτο στήριξης 6,1 εκατ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς

- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΧΘΕΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΛ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ, ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ, ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΓΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ Κ.Α. - ΚΑΘΑΡΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2023 9:05

Δέσμη μέτρων για τη στήριξη των πλημμυροπαθών (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) του Δήμου Λαρισαίων, με οικονομικές και κοινωνικές παροχές, ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Δημαρχείο.

Το ύψος των παροχών θα ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει:
* Άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού γα βοήθεια σε πλημμυροπαθείς.
* Μηδενικά τιμολόγια της ΔΕΥΑΛ για δύο χρόνια, με έναρξη ισχύος από 1η Σεπτεμβρίου 2023 (ύψος δαπάνης 1,6 εκατ. ευρώ).
* Απαλλαγή από δημοτικά ανταποδοτικά τέλη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για 2 χρόνια (ύψος δαπάνης 3 εκατ. ευρώ).
* Αναστολή είσπραξης για δύο χρόνια μισθωμάτων από δημοτικά καταστήματα και δημοτικές αγροτικές εκτάσεις (εκτιμώμενο ύψος δαπάνης 500.000 ευρώ).
* Αξιοποίηση «Τράπεζας Γης» του Δήμου Λαρισαίων με κάθε τρόπο για στήριξη πλημμυροπαθών (παραχώρηση οικοπέδων κ.ά.).
* Οργανωμένη μετεγκατάσταση, με τη μορφή κτηνοτροφικού πάρκου, των κτηνοτροφικών μονάδων που βρίσκονταν παραπήνεια και καταστράφηκαν ολοσχερώς.
* Απαλλαγή από τροφεία σε Παιδικούς Σταθμούς και ΚΔΑΠ του Δήμου Λαρισαίων.
* Κατά προτεραιότητα πρόσβαση στο Κοινωνικό Φροντιστήριο για παιδιά πλημμυροπαθών οικογενειών.
* Παροχής γραφικής ύλης και σχολικών ειδών για μαθητές/-τριες.
* Απαλλαγή από δίδακτρα στις δομές πολιτισμού (Δημοτικό Ωδείο, Σχολή Χορού, Εργαστήρι Δημοτικής Πινακοθήκης).
* Στήριξη από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων.
* Δωρεάν είσοδο σε παραστάσεις «Θεσσαλικού Θεάτρου».
* Δωρεάν χρήση του ανοιχτού Κολυμβητηρίου της Νέας Πολιτείας.
* Κατά προτεραιότητα, συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες στους αθλητικούς χώρους του Δήμου σε συνεννόηση με αθλητικούς συλλόγους».
Το ύψος των κοινωνικών παροχών εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 1 εκατ. ευρώ.
2.500 ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ
Σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη, βάσει των πρώτων εκτιμήσεων από τις καταγραφές των κλιμακίων της ΔΑΕΦΚ, έχουν υποστεί ζημιές 2.000 με 2.500 κάτοικοι στον Δήμο Λαρισαίων.
«Πρώτο μας μέλημα ήταν να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές», τόνισε ο Δήμαρχος και σημείωσε πως: «Τα καταφέραμε. Κινηθήκαμε τάχιστα και δεν χάσαμε ανθρώπους...».
«Τέτοιο φαινόμενο δεν υπήρξε ποτέ ξανά στην ιστορία της Λάρισας», ανέφερε ο κ. Καλογιάννης, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά η στάθμη του Πηνειού ποταμού ξεπέρασε τα 10.80 μέτρα!
Θερμές ευχαριστίες εξέφρασε για όλους όσοι συνέβαλαν στις επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε σύμπνοια και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες.
Ο κ. Καλογιάννης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έκανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό της αντιμετώπισης του φαινομένου από τον Δήμο Λαρισαίων, κάνοντας ιδιαίτερες αναφορές στη μεγάλη απειλή στο ανάχωμα της εξωτερικής κοίτης της οδού Σανδράκη και του ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου που υπήρχε για τη συνοικία του Ιπποκράτη και για τις συνοικίες περιμετρικά της εσωτερικής κοίτης και συνολικά για μεγάλο τμήμα της πόλης.
Σε αναφορά του για το Συντονιστικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων τόνισε ότι «λειτούργησε 24ωρες το 24ωρο. Οι άνθρωποι στο Συντονιστικό Κέντρο διαχειρίστηκαν χιλιάδες κλήσεις συνανθρώπων μας. Είτε για απεγκλωβισμούς είτε για παροχή άλλης βοήθειας, με σεβασμό και ενσυναίσθηση για την αγωνία, την απόγνωση και την οργή».
ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ
«Εκτίμησή μας είναι ότι η διαχείριση της κατάστασης στον Δήμο Λαρισαίων και τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, δηλαδή η μη απώλεια ανθρώπινης ζωής, η διαφύλαξη του δικτύου ύδρευσης και η αποφυγή της ολικής καταστροφής των υποδομών στη Λάρισα ήταν στοιχεία που έθεσαν τον Δήμο Λαρισαίων εκτός κάδρου ευθυνών στο πλαίσιο της άσκησης προανακριτικής επιτροπής από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου» υποστήριξε ο Δήμαρχος.
Πρότεινε δε για το θέμα της διαχείρισης των υδάτων στη Θεσσαλία, την ίδρυση «Ενιαίου Φορέα διαχείρισης υδάτων της Θεσσαλίας, που θα προσεγγίζει με ολιστικό τρόπο τη λεκάνη της Θεσσαλίας και το σύστημα του Πηνειού και των παραποτάμων του από τις πηγές έως τις εκβολές. Απαιτείται ταχύτατος σχεδιασμός και υλοποίηση έργων.
Το πρώτο καμπανάκι για την περιοχή μας χτύπησε με τον «Ιανό», τώρα χτύπησε η δεύτερη καμπάνα...».
ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ 200 ΑΤΟΜΑ
«Περισσότεροι από 200 άνθρωποι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία με μέριμνα του Δήμου Λαρισαίων, έξι στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών, 10 σε κέντρο αποκατάστασης, 2 στο Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας και 12 άνθρωποι φιλοξενούνται σε σπίτια που ενοικιάστηκαν (Πρόγραμμα Εστία κ.λπ.). Επίσης, φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία 148 μέλη διασωστικών συνεργείων, του Ερυθρού Σταυρού και της Πυροσβεστικής.
Καθημερινά διανέμονται περίπου 2.000 μερίδες γευμάτων σε πλημμυροπαθείς και περίπου δύο χιλιάδες ατομικά πακέτα με ξηρά τροφή και είδη καθαριότητας και ατομικής υγιεινής.
Συνολικά έχουν διατεθεί περισσότερες από 25.000 μερίδες γευμάτων και νερού σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη.
Στις πληγείσες συνοικίες έχουν, επίσης, διατεθεί νερά, απορρυπαντικά, γαλότσες, στολές, γάντια και μάσκες σε περισσότερους από 700 ανθρώπους Έχουμε δεχθεί βοήθεια από 53 φορείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα (υπάρχει η σχετική λίστα). Στο πεδίο επιχείρησαν περισσότεροι από 400 εθελοντές που καταγράφηκαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο» δήλωσε ο κ. Καλογιάννης.
ΚΑΘΑΡΟ ΤΟ ΝΕΡΟ
Για «fake news» έκανε λόγο ο δήμαρχος Λαρισαίων, επισημαίνοντας τα εξής: «Η πρώτη προσπάθεια διοχέτευσης fake news ήταν για το δίκτυο ύδρευσης της Λάρισας. Παρά τις συνεχείς και έντονες διαβεβαιώσεις Δήμου και ΔΕΥΑΛ για την ασφάλεια του νερού, στο διαδίκτυο και κυρίως στα social media κυκλοφορούσαν ανυπόστατες φήμες και ψεύδη για το νερό της ΔΕΥΑΛ, προκαλώντας πανικό στους πολίτες, οι οποίοι με τη σειρά τους εφορμούσαν στα super market για να προμηθευτούν εμφιαλωμένο νερό.
Χρειάστηκε να περάσουν μερικά 24ωρα και να συνεχιστούν οι δημόσιες τοποθετήσεις μας για την καταλληλότητα του νερού και την αρτιότητα του δικτύου, προκειμένου να ηρεμήσει η κατάσταση. Φυσικά, η καταλληλότητα του νερού επιβεβαιώθηκε και από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, κ. Αγαπηδάκη, μετά από ανάλυση των αποτελεσμάτων και από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».
Μία ακόμα ψευδής «είδηση», που ακόμη και σήμερα απασχολεί κυρίως τους κατοίκους των πληγεισών συνοικών της, είναι ότι η ΔΕΥΑΛ ή ο Δήμος επέλεξε κατά κάποιον τρόπο να πλημμυρίσουν κάποιες παραπήνειες περιοχές για να σώσει δήθεν άλλες περιοχές και το κέντρο. Είναι απολύτως ψευδές και παρακαλώ και τους υποψήφιους της αντιπολίτευσης να είναι πολύ προσεκτικοί σε όσα λένε στις επαφές τους με τους ανθρώπους στις πληγείσες περιοχές.
Οι εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού πλημμύρισαν πλήρως την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου. Σταδιακά τα τμήματα του Βιολογικού τέθηκαν εκτός λειτουργίας, ενώ δόθηκε εντολή και στο προσωπικό να αποχωρήσει για λόγους ασφαλείας. Για το γεγονός ενημερώθηκε εγγράφως η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας την Κυριακή 10 Οκτωβρίου.
Διευκρινίζουμε για άλλη μια φορά πως τα αντλιοστάσια του αποχετευτικού συστήματος της πόλης -ένα από τα καλύτερα στη χώρα- παρέμεναν συνεχώς σε λειτουργία και τα λύματα οδηγούνταν στον αποδέκτη, δηλαδή στον Πηνειό, με την προβλεπόμενη στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού διαδικασία του bypass (παράκαμψης).
Οι συνεχείς δε μετρήσεις μας στον αποδέκτη Πηνειό κατέγραφαν ελάχιστη επιβάρυνση, λόγω του γεγονότος ότι τα λύματα κατέληγαν στο ποτάμι στο βόρειο άκρο της πόλης μαζί με τον μεγάλο όγκο πλημμυρικών νερών.
Σήμερα έχει τεθεί σε επαναλειτουργία το 70% των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού».
Για το φράγμα Γυρτώνης τόνισε ότι ο Δήμος δεν παρενέβη και ότι το ανάχωμα έσπασε στη δεξιά πλευρά κατά τη φορά του ποταμού.
ΣΧΟΛΕΙΑ
«Τέσσερα συγκροτήματα βρέθηκαν με πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Καλογιάννης και σημείωσε ότι: «Τα δύο αποκαταστάθηκαν και είναι πλέον λειτουργικά, παραμένει το πρόβλημα στη Φαλάνη και στη Γιάννουλη στις Εργατικές. Αυτό θα εκτιμηθεί σε μια-δυο μέρες...
Αν υπάρξει πρόβλημα, τότε οι μαθητές κι οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί από τη Φαλάνη θα μεταφερθούν στον Αμπελώνα και της Γιάννουλης σε κάποιο άλλο σχολείο».
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑ
«Η Πολιτεία έχει διαθέσει στον Δήμο Λαρισαίων σε πρώτη φάση 500.000 ευρώ για έξοδα που υπάρχουν αυτές τις ημέρες, 300.000 για την αποκατάσταση του Βιολογικού και είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τους υπουργούς για την όποια ενίσχυση χρειαζόμαστε...» δήλωσε ο κ. Καλογιάννης.
Προχθές δε, ανέφερε ο Δήμαρχος, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των δημάρχων της Θεσσαλίας με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, κ. Λιβάνιο, και υποστήριξε πως: «Το πιο σημαντικό όλων είναι τα μεγάλα έργα που πρέπει να γίνουν να υλοποιηθούν με μεγάλες ταχύτητες για να θωρακιστεί η πόλη...».
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass